EXPOSITIE / EXHIBITION Centraal Museum Van 29-5 t/m 12-9-2004
  Let op: Deze expositie is voorbij !Tekeningenzomer

In de zomer van 2004 staat het Centraal Museum geheel in het teken van ‘tekenen’. Met werk van oude meesters zoals Rafaël en Poussin tot en met hedendaagse tekeningen van Charlotte Schleiffert en Roland Sohier.

Van Rafaël tot Poussin
In een bijzondere expositie worden hoogtepunten uit de wereldberoemde collectie van het Nationalmuseum te Stockholm getoond. Het gaat om een selectie van dertig Italiaanse, Franse en Nederlandse tekeningen van grootmeesters als Rafaël, Jacopo Pontormo, Salvator Rosa, Guercino, Nicolas Poussin, Claude Lorrain, Lucas van Leyden en Hendrick Goltzius. (locatie: stallen)

Collectie hedendaagse tekeningen
Daarnaast vindt een overzichtstentoonstelling plaats van de Verzameling Hedendaagse Tekeningen van de Provincie Utrecht. Deze verzameling is sinds 1985 in permanent bruikleen van de provincie en telt inmiddels ruim 300 werken van ca. 95 verschillende kunstenaars. De verzameling biedt een goed overzicht van ontwikkelingen in de Nederlandse tekenkunst van de afgelopen decennia. Tot de topstukken behoren vroege tekeningen van Eugene Brands, Jan Schoonhoven, Constant en Carel Visser, en recente aanwinsten van Jans Muskee, Dieuwke Spaans, Charlotte Schleiffert en Erik Odijk. (locatie: stallen)

Super Realisme
In de tentoonstelling ‘Super Realisme’ worden tekeningen van 9 hedendaagse kunstenaars getoond: Robbie Cornelissen, Paul Klemann, Roland Sohier, Jans Muskee, Nel Pak, Jacolien de Jong, Dieuwke Spaans, Ada Dispa en Charlotte Schleiffert. Deze kunstenaars gebruiken de tekening als medium, vaak in opvallend grote formaten, omdat het hen de meeste vrijheid biedt om hun fantasie al werkend op hol te laten slaan. Het levert zowel rauwe als subtiele, vaak absurdistische of soms surreële werelden op. (locatie: 1920-vleugel 1ste verdieping)

Kids in beweging
Kids Centraal maakt een speelse tentoonstelling voor kinderen van 6 t/m 12 jaar, rondom het thema ‘tekenen in beweging’. Door middel van animatiefilms, strips en flip-boekjes laten ze zien hoe statische tekeningen veranderen in bewegende beelden. (locatie: projectkamer 4)

Collectiecatalogus ‘Werken op papier tot 1850’
De collectiecatalogus ‘Werken op papier tot 1850’ vormt het 7de deel uit de serie ‘Verzamelingen van het Centraal Museum’. In 1995 is gestart met de uitgave van een reeks collectiecatalogi om de deelcollecties te ontsluiten. Deel 7 in de serie, onder redactie van onder anderen Liesbeth Helmus (conservator Oude Kunst) en mede mogelijk gemaakt door de Mondriaan Stichting, geeft een goed beeld van de totstandkoming van de collectie Prenten en Tekeningen van het Centraal Museum. Ter ere van deze catalogus worden de mooiste 16e en 17e-eeuwse tekeningen uit de collectie van het Centraal Museum getoond. (locatie: stallen)

Opening door Jan van Bergen (lid GS Utrecht) en Ben Vree (honorair consul generaal van Zweden, Rotterdam). Daarna dragen verschillende dichters voor uit werk dat is geïnspireerd op tekeningen.

Exposerende kunstenaar(s) / exhibited artist(s):
Eugène Brands - Constant - Robbie Cornelissen - Ada Dispa - Hendrick Goltzius - Jacolien de Jong - Paul Klemann - Lucas van Leyden - Claude Lorrain - Erik Odijk - Nel Pak - Jacopo Pontormo - Nicolas Poussin - Salvator Rosa - Rafaello Sanzio (Rafael / Raphael) - Charlotte Schleiffert - Jan Schoonhoven - Roland Sohier - Dieuwke Spaans - Carel Visser

Centraal Museum
Agnietenstraat 1, 3512 XA Utrecht, 030-2362362, open: Dinsdag t/m zondag 11.00 - 17.00, Elke 1e donderdag van de maand tot 21.00, , €12,50 - volwassenen vanaf 18 jaar, €10 - U-pashouders, €5 - 13 t/m 17 jaar, CJP, Cultuurkaart en studentenkaart., Gratis: kinderen tot en met 12 jaar, Museumkaart, BankGiro Loterij VIP-KAART, Rembrandtkaart, ICOM-kaart, CM-clubpas., , Een entreebewijs voor het Centraal Museum geeft op dezelfde dag ook toegang tot het Rietveld Schröderhuis (plus toeslag van €3). Reserveren is noodzakelijk voor het Rietveld Schröderhuis.
Expositieperiode van 29 mei t/m 12 september 2004