EXPOSITIE / EXHIBITION De Schone Kunsten Galerie Van 23-1 t/m 12-2-2005
  Let op: Deze expositie is voorbij !

Paper Faction

Ionika Aalders, J'aime le camping, 2001, Klik voor vergroting 

In een tijd die gerust turbulent genoemd kan worden, zal eenieder zijn eigen positie moeten bepalen. Kunstenaars zijn dat van oudsher gewend. deSchoneKunsten|galerie presenteert momenteel tekeningen van kunstenaars, die de werkelijkheid naar eigen hand zetten. En die nieuwe werkelijkheid kan zeer verwrongen, grimmig of juist lieflijk zijn.

In dromen is niets onmogelijk. Dat tonen de tekeningen van Paul Klemann, die dagelijks zijn dromen noteert en uittekent. Dromen vormen zijn inspiratiebron en zijn voor hem een middel om de werkelijkheid te doorgronden. Kenmerkend zijn het dynamische vogelvluchtperspectief en het gebrek aan eenheid van tijd, plaats en handeling, zoals alleen in dromen (en gekte) mogelijk is. Dromen is ook wat de pubers van Barend van Hoek doen, het liefst de hele dag door. Hij beschrijft in grote houtskooltekeningen de gesloten wereld van jonge mensen, die een leven leiden in sexy loomheid. In een stijl die qua sierlijkheid aan Jan Toorop doet denken.
De aquarellen van Jonika Aalders schetsen een benauwende jaren-50 werkelijkheid met een nauwelijks verhulde erotische ondertoon. Ze doen in ieder geval niet terugverlangen naar de jaren van vóór de seksuele revolutie.
Van Florette Dijkstra verscheen dit jaar de roman ‘Een vrouw van verf’ (Querido) over het fascinerende leven van de hertogin Marika de la Salle. Zij was een Griekse van eenvoudige komaf die door toedoen van haar adellijke schoonfamilie geen lang samenzijn was gegund met haar man. De (aan-)tekeningen in ijle grijstinten, die zij tijdens het schrijven maakte, vormen de visuele reconstructie van deze historische figuur, die een artistieke salon hield in Parijs tijdens het interbellum.
Op monumentale potloodtekeningen portretteert pietsjanke fokkema meestal in zichzelf gekeerde vrouwen. Kwetsbaar en zoekend naar een houvast om de werkelijkheid te hanteren. In ‘Piss off’ een hurkende vrouw die een groot ei in haar armen houdt; wantrouwend loert ze om zich heen.
De vrouwen, die Wim de Lange tekent en schildert, stralen een grote zelfverzekerdheid uit. De mannen in hun buurt kijken tegen hen op, wat niet verwonderlijk is met de grote borsten die De Lange ze meegeeft.

Het hanteren van de werkelijkheid kan problematisch zijn en uiteenlopende reacties uitlokken, zoals sterk engagement of juist introspectie. Bovenstaande kunstenaars doen eigenlijk beide. Vanuit een sterke besef van de rauwe werkelijkheid, creëren ze een nieuwe wereld voor zichzelf.
In een persoonlijke beeldtaal vermengen ze feit met fictie op papier.

Het concept voor de tentoonstelling is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met de kunstenaars Pietsjanke Fokkema en Frans van Tartwijk.

Exposerende kunstenaar(s) / exhibited artist(s):
Ionika Aalders - Manon Bovenkerk - Florette Dijkstra - Pietsjanke Fokkema - Barend van Hoek - Paul Klemann - Wim de Lange

De Schone Kunsten Galerie
Wouwermanstraat 26 II, 1071 LZ Amsterdam, 06-49630586, open: vr t/m zo 13.00-17.00, en op afspraak
Expositieperiode van 23 januari t/m 12 februari 2005