EXPOSITIE / EXHIBITION Museum Het Valkhof Van 20-5 t/m 27-8-2006
  Let op: Deze expositie is voorbij !De Italiaanse Verlokking

Arno Arts, Installatie met Venetiaanse maskers en glas, Klik voor vergroting  Giovanni Dalessi, Zonder titel (kersen eten), 2003, Klik voor vergroting  Frans Franciscus, Holy Family in Verona, after Mantegna, 2004, Klik voor vergroting  Frans Franciscus, Tattoo, after Titian, 1994, Klik voor vergroting  Benoît Hermans, Piëta, 1999, Klik voor vergroting  Benoît Hermans, Zonder titel (De ongelovige Thomas), 2004, Klik voor vergroting  Paul Klemann, Venus met het Naaiorgeltje, Klik voor vergroting  Paul Klemann, Fast food keten, San Marco Vorspeisen, 03.11.03, Klik voor vergroting  Stanislaw Lewkowicz, o muorto o stuorto accucchiame sempe, Klik voor vergroting  Erwin Olaf, Caesar, 2000, Klik voor vergroting  Erwin Olaf, Poppaea, † 65 A.D. (uit: Royal Blood-serie), 2000, Klik voor vergroting  Elisabet Stienstra, Falling man, 1991, Klik voor vergroting  Swip Stolk, Rozenkrans, Klik voor vergroting  Swip Stolk, Paus Johannes Paulus II – Heavenly red, Klik voor vergroting  Mary Alacoque Waters, Three women facing left, 2005, Klik voor vergroting  Mary Alacoque Waters, Bronzino twins, 2004, Klik voor vergroting 

Hedendaagse kunstenaars geïnspireerd door Italië.

Italië, land van kunst en cultuur. Van ontroerende madonna’s in middeleeuwse kerken en imposante gebeeldhouwde torso’s van Michelangelo, van Bronzino’s portretten van adellijke dames in prachtige renaissance-kostuums tot creaties van modekoningen als Gucci en Versace. Maar ook land van de Fellini-films met fatale vrouwen en opera’s in Romeinse arena’s. Italië: je reist ernaar toe voor cultuursteden als Rome en Florence, voor het mediterrane landschap en voor de expressieve levenslust van de bevolking.
Deze zomer draait het in Museum Het Valkhof om het Italië-gevoel. In ‘De Italiaanse Verlokking’ laten elf vooraanstaande, eigentijdse kunstenaars uit Nederland ieder op eigen wijze zien hoe Italië hen inspireert, verlokt en verleidt.
Met hun hommage aan Italië wil het museum het publiek op lichtvoetige en verrassende wijze in aanraking brengen met eigentijdse kunst.

Museum Het Valkhof prikkelt het Italië-gevoel met fotografie van Erwin Olaf en Micha Klein, schilderijen van Mary Waters, F. Franciscus en Giovanni Dalessi, collages van Benoît Hermans, installaties van Arno Arts en Swip Stolk en sculpturen van Elisabet Stienstra, bovendien met tekeningen van Paul Klemann en litho’s van Stanislaw Lewkovicz.

Het Italiaanse licht, erotiek, schoonheid, ornamentiek, vertelkunst, landschap en de bekoring van het alledaagse leven zijn de onderwerpen waarmee zij spelen. Daarnaast laten kunstenaars van nu zich inspireren door de piëta-voorstelling, de beeltenis van Maria met de dode Christus op schoot, die niet is weg te denken uit de Italiaanse kunsttraditie.

Een muzikale groet aan Italië brengt Willy Alberti (1926-1985), de ‘tenore Napolitano’ van Hollandse bodem. Zijn ’Quando, quando, quando’, ‘La donna è mobile’, ‘Come prima’ en ‘Piove’ zullen velen zich herinneren. Met zijn vertolking van ‘Marina’ haalde de tenor zelfs de Amerikaanse hitlijsten. Willy Alberti is in de tentoonstelling vertegenwoordigd met een videoregistratie van zijn optredens.

Licht. Voor Nederlandse kunstenaars is Italië sinds eeuwen een belangrijke inspiratiebron. De ‘Rome-reis’ brengt hen in aanraking met de klassieke oudheid en de kunst van de Renaissance en de Barok. Het heldere mediterrane licht is voor noordelingen vaak een openbaring. De manier waarop de schilder Caravaggio met onnavolgbare lichtbronnen theatrale effecten bereikt fascineert duidelijk ook beeldend kunstenaar F. Franciscus. Op zijn doek ‘Holy Family in Verona, after Mantegna’ (2004) beschijnt frontaal licht een eigentijdse blonde Maria met een zwart Jezuskind in de armen.

Erotiek. Erwin Olaf en Micha Klein spelen met erotiek, sensualiteit en decadentie. Zij drijven het Italiaanse gevoel voor stijl en perfecte harmonie bewust ‘over de top’ - soms subtiel, soms direct en niets verhullend. Julius Caesar, die door een dolkstoot in zijn rug het leven liet, is in de expositie door Erwin Olaf uitgebeeld als een knielende schandknaap.

Micha Klein creëert in flashy fotowerken taferelen uit een futuristische wereld, waar alles lijkt te draaien om verleiding en genot. Een hoogst sensuele engel rijst in Micha Kleins ‘Break of dawn’ op uit de schelp van een bloem. Het werk roept onmiddellijk associaties op met ’De geboorte van Venus’ van Botticelli.

Schoonheid. Een perfecte weergave van persoon en kleding en een uitgekiende enscenering, daarin excelleert de portretschilderkunst uit de Italiaanse Renaissance. Bronzino’s portretten van aristocratische vrouwen en mannen inspireren kunstenares Mary Waters tot sterk realistische schilderijen als ‘Bronzino dress’ en ’Bronzino-twins’. Met een geperfectioneerde schildertechniek lijkt ze het begrip volmaakte schoonheid hernieuwd te willen idealiseren.

Benoît Hermans gebruikt het werk van Italiaanse kunstenaars als Caravaggio en De Chirico als uitgangspunt van zijn werk. Hij voegt er vreemdsoortige voorwerpen aan toe, waardoor aan de zeggingskracht een onverwachte wending wordt gegeven. In zijn ‘La vita nuova’ is de dichter Dante Alighieri in middeleeuwse kledij terechtgekomen in het authentieke Afrika.

Ook beeldhouwer Elisabet Stienstra identificeert zich met het verstilde schoonheidsideaal dat in de beeldhouwkunst van de Renaissance een hoogtepunt bereikt met de kennis van de menselijke anatomie en studie naar de natuur.

Ornament. Het effectvolle, soms overdadige Italiaanse ornament bekoort ook Nederlandse kunstenaars. Denk aan de met bladgoud versierde miniatuurkunst, bewerkte schilderijlijsten of de uitgesneden guirlandes en wulpse engelen in kerken en gebouwen. Swip Stolk laat zich in zijn ontwerpen verleiden door zinnenprikkelende sierkunst. Zijn vloerinstallatie gaat terug op het patroon van het door Michelangelo ontworpen Capitoolplein in Rome.

Arno Arts wordt juist weer geraakt door de kleur en de fonkeling van de Italiaanse glaskunst en ging op het eiland Murano, vlakbij Venetië, aan de slag met glasblazers. Voor de tentoonstelling vervaardigt hij een installatie met carnavalsmaskers uit Venetië.

Vertelkunst. Verhalenvertellers zijn de Italianen bij uitstek - denk aan de Decamerone, maar ook aan de getekende visioenen van Piranesi, de ontelbare fresco’s met bijbelse verhalen in kerken en de epische films van de gebroeders Taviani. Beeldend kunstenaar Paul Klemann borduurt voort op de Italiaanse vertelkunst. Zijn werken zijn ware droomtekeningen. Ze bieden hem de mogelijkheid zijn ongebreidelde fantasieën te verbeelden. Christusuitbeeldingen, madonna’s, engelen, duivels en paapse taferelen vormen een terugkerend thema.

Landschap en de bekoring van het alledaagse. In het werk van Giovanni Dalessi zien we in een tijdloze setting sobere en intieme portretten van madonna-achtige moeders met kinderen, toegewijde vaders en huiselijke taferelen aan tafel. Het doet in de verte denken aan de verstilde portretkunst van Piero della Francesca.

Landschappen zijn het onderwerp van Stanislaw Lewkovicz. Hij vervaardigde bijzondere litho’s in gelaagd glas en golfplaat over zijn verblijf in Napels. Ze geven op poëtische wijze uitdrukking aan de sfeer van onbestemde melancholie, die zo voelbaar is in sommige Italiaanse streken.

Presentatie van piëta’s. De Italiaanse cultuur is ondenkbaar zonder de piëta’s: beeltenissen van de diepbedroefde Maria met haar dode zoon Jezus in de armen, na de kruisafname. Piëta, afkomstig van het Latijnse ‘pietas’, staat voor medelijden, barmhartigheid, ouderliefde en trouw. In de expositie is een aparte presentatie van hedendaagse piëta’s ingeruimd. Op indrukwekkende wijze en in een geheel eigen stijl geeft een tiental kunstenaars uitdrukking aan dit aangrijpende thema, dat ook kunstenaars van nu aanzet tot onbegrensde verbeeldingskracht. Kunstenaars: Erzsébet Baerveldt, Martijn Beukers, Giovanni Dalessi, Frans Franciscus, Benoît Hermans, Rini Hurkmans, Paul Klemann, Rinke Nijburg, Van der Vegt, Reinoud van Vught, Albert van Westing.

Bij de expositie verschijnt een rijk geïllustreerde brochure.

Arrangement
U kunt letterlijk de verleidelijkheid van Italië proeven tijdens een speciaal arrangement. Met koffie en ‘dolce’ vooraf, een rondleiding door de expositie, en een levendige en boeiende presentatie door vinoloog Heinz J. Maahs over Italiaanse wijn. En natuurlijk hoort daar volop proeven bij!

Heinz J. Maahs van wijnadviesbureau ‘Vinum noviomagense’ is vinoloog, wijnjournalist en gespecialiseerd in wijnproeverijen met een historisch karakter.

Programma
14.00 ontvangst Koffie + Italiaanse lekkernij Het Museumcafé
14.15 uur Introductie Het Museumcafé
Italiaanse wijnen, lezing & proeven, deel 1, Het Museumcafé
Bij de wijn krijgt men kleine Italiaanse hartigheden
15.00 uur Rondleiding door de expositie ‘De Italiaanse Verlokking’ Bovenverdieping
15.45 uur Italiaanse wijnen lezing & proeven, deel 2, Het Museumcafé
Bij de wijn krijgt men kleine Italiaanse hartigheden
16.45 uur Einde programma

Data: zaterdag 17 en 24 juni en zaterdag 1 juli 2006, van 14-17 uur
Aantal deelnemers: Minimaal: 25 personen, maximaal 50
Toegang: € 27,50,- pp all in (ticket, lezing, consumpties, rondleiding)

Exposerende kunstenaar(s) / exhibited artist(s):
Arno Arts - Erzsébet Baerveldt - Martijn Beukers - Giovanni Dalessi - Frans Franciscus - Benoît Hermans - Rini Hurkmans - Micha Klein - Paul Klemann - Stanislaw Lewkowicz - Rinke Nijburg - Erwin Olaf - Elisabet Stienstra - Swip Stolk - Henny van der Vegt - Reinoud van Vught - Mary Alacoque Waters - Albert van Westing

Museum Het Valkhof
Kelfkensbos 59, 6511 TB Nijmegen, 024-3608805, open: Dinsdag t/m zondag: 11.00 - 17.00 uur., Open op maandagen in de korte vakanties (dus niet in de zomervakantie), beide Paasdagen, beide Pinksterdagen, 2e Kerstdag, Oudejaarsdag., Gesloten op overige maandagen, Koninginnedag, vrijdag van de intocht van de Vierdaagse, 1e Kerstdag en Nieuwjaarsdag., Op de website vindt u altijd de meest actuele informatie., , Entree 19 jaar en ouder € 9,00, 6 t/m 18 jaar: € 4,50, Museumkaart gratis
Expositieperiode van 20 mei t/m 27 augustus 2006