EXPOSITIE / EXHIBITION Stedelijk Museum Schiedam Van 10-6 t/m 26-8-2007
  Let op: Deze expositie is voorbij !Kunst uit huis III:
Armando verzamelt en tekent

Tot twintig jaar geleden had ik geen interesse om zelf kunst te bezitten”, zegt Armando. “In de zogeheten Nul-beweging uit de jaren zestig werd destijds veel geruild. Ik deed daar niet zo aan mee. Uiteindelijk, toen ik genoeg geld verdiende en ruimte had, ben ik begonnen met het kopen van tekeningen. En nu ben ik in de greep van de hebzucht, en van het steeds iets nieuws willen ontdekken en kopen”.

In 2005 startte het Stedelijk Museum Schiedam de serie Kunst uit huis, waarbij particulier verzamelen het uitgangspunt is. Armando verzamelt en tekent is de derde tentoonstelling in deze reeks en laat voor het eerst een kunstenaarsverzameling zien. Armando is een belangrijke Nederlandse kunstenaar en een gepassioneerd verzamelaar van tekeningen. In de afgelopen twintig jaar heeft hij circa 200 tekeningen van kunstenaars uit binnen- en buitenland gekocht. Voor de tentoonstelling heeft Armando ongeveer 100 tekeningen uitgekozen. Het zijn werken van onder anderen Paul Klemann, Paul van der Eerden, Reinier Lucassen, Arno Kramer, Fons Brasser, Co Westerik, Jan Roeland, Markus Lüpertz en Ansuya Blom.

De privé-verzameling van Armando bevat bijna uitsluitend tekeningen. Als kunstenaar heeft hij een grote voorkeur voor de puurheid van het materiaal en dat vindt hij terug in het gebruik van potlood en houtskool.

Veel tekeningen hebben een heldere lijnvoering zoals bijvoorbeeld bij Martin Assig, Marlies Appel en Pascale Ticheler. In andere tekeningen is de enorme directheid van het materiaal opvallend zoals bij Hannah van Bart, Adam Colton en Mai van Oers.

Armando maakt geen onderscheid tussen abstract en figuratief, dat vindt hij niet relevant. Hij zegt: “Kwaliteit is het enige criterium. Maar wat is kwaliteit? Het moet origineel en persoonlijk zijn. Ik wil een handschrift zien. Het moet echt en eerlijk zijn”. Dat ‘echte' vindt Armando vooral terug in het werk van ‘outsiders', van geestelijk gehandicapten en psychiatrische patiënten. Hij kocht werken van onder anderen Franz Kernbeis, Johann Fischer en Nikifor.

Naast de privé-verzameling zijn in de tentoonstelling ook tekeningen van Armando zelf te zien. Het is een klein overzicht van de jaren vijftig van de vorige eeuw tot nu waarin recente tekeningen voor het eerst te zien zijn.
De tekeningen zijn autonoom; het zijn geen voorstudies voor schilderijen of beeldhouwwerken. De confrontatie tussen potlood en papier is de essentie. Het draait om de kracht van de lijn, die voor Armando spanning moet hebben. Als een lijn een centimeter geen spanning heeft, wordt de tekening verscheurd. Hoewel de tekeningen niet figuratief zijn, zit er wel een bepaalde landschappelijke oriëntatie in. Deze subtiele en meer poëtische lijnvoering manifesteert zich vanaf de jaren tachtig.
De vroege tekeningen van Armando uit de jaren vijftig staan vooral bekend om hun oorlogsthematiek. Agressie en haat vinden een directe weerslag in de lijnvoering. De tekeningen in die jaren lijken een gevecht in zichzelf te zijn. Later, vanaf de jaren zeventig wordt het thema reflectiever, wanneer Armando foto's - van landschappen die het decor zijn geweest van oorlogshandelingen, soldaten en personen - combineert met het pure tekenen.

Tijdens de tentoonstellingsperiode zijn er diverse uitgaven van Armando te koop. Boeken, dvd's, cd's, affiches etc. Tijdens de opening op zaterdag 9 juni brengt het duo Marieke Schneemann (fluit) en Michiel Weidner (cimbaal) de voorstelling Dierenpraat ten gehore. Verassende dierenverhalen van Armando worden afgewisseld met muziek van de Hongaarse componist en pianist Béla Bartók. De cd Dierenpraat is voor €14,95 te koop in de winkel.

Citaten van Armando uit Financieel Dagblad 18-11-2006

Exposerende kunstenaar(s) / exhibited artist(s):
Marlies Appel - Armando - Martin Assig - Hannah van Bart - Ansuya Blom - Fons Brasser - Adam Colton - Paul van der Eerden - Franz Kernbeis - Paul Klemann - Arno Kramer - Reinier Lucassen - Markus Lüpertz - Nikifor - Mai Van Oers - Jan Roeland - Pascale Ticheler - Co Westerik

Stedelijk Museum Schiedam
Hoogstraat 112, 3111 HL Schiedam, 010-2463666, open: di t/m zo 11.00-17.00, gesloten op 25 dec en 1 jan, Eerste en Tweede Paasdag geopend , Eerste en Tweede Pinksterdag geopend, Gesloten op Eerste Kerstdag en Nieuwjaarsdag, , entree € 12,50, , € 10,00 p.p. voor groepen met meer dan 15 personen., , € 5 euro Schiedammers, CJP-pas, studenten met geldige studentenkaart, leden van de Historische Vereniging Schiedam, KomKids Familiepas, Rotterdam Welcome Card., , Gratis voor kinderen en jongeren (0 t/m 18 jaar), Museumkaart, RotterdamPAS, Vriendenpas Stedelijk Museum Schiedam, ICOM-pas, Rembrandtpas.
Expositieperiode van 10 juni t/m 26 augustus 2007