EXPOSITIE / EXHIBITION TENT Rotterdam Van 15-4 t/m 26-5-2002
  Let op: Deze expositie is voorbij !
In English - En FrançaisFrank Thonus

Elke zes weken nodigt TENT. een kunstenaar uit om op de gebogen wand in de centrale tentoonstellingsruimte een werk aan te brengen. Na een werkperiode van circa twee weken, waarvan ook de bezoeker kennis kan nemen, volgt een presentatie van vier weken. Soms is De Kromme van TENT. verbonden aan een tentoonstelling die in andere ruimten van TENT. plaatsvindt, in andere gevallen is het een autonoom programmaonderdeel. Eerder werd op De Kromme gewerkt door onder andere Lucio Auri, Annette Fritsche, Sigmund de Jong, Gracia Khouw, Tumi Magnusson, Olphaert den Otter, Peter Pontiac/ Barbara Stok.
In december 1990 werd de kunstenaar Frank Thonus aangereden door een auto en liep daarbij een bloeding in de hersenen (epiduraal hematoom) op. Het duurde 5 jaar voordat hij weer zodanig was hersteld van zijn lichamelijke verlamming en geestelijke terugval dat hij een nieuw begin kon maken met zijn artistieke activiteit. Een bijna-dood-ervaring (bde) inspireerde hem om te zoeken naar een volkomen nieuw kleurspectrum - dat van het Hierna, zoals hij het zelf formuleert. Heel voorzichtig begon hij weer te schilderen en ontdekte al snel dat kleur een ongekend sterke invloed op zijn geestesgesteldheid had: 'Het blauw putte mij mentaal finaal uit / het paars maakte me drie dagen nukkig / het zwart maakte mij voor een veel te lange tijd aartsdepressief / het rood ervoer ik als afstotend / het wit, geel en groen ervoer ik als prettig, rustgevend en vooral als verhelderend / het grijs en bruin waren niet zo indringend'. Dit zijn overigens de (gewone) kleuren van het Hiernu. In zekere zin was Thonus' zoektocht dus mislukt. Hij realiseerde zich dat de kleuren van het (immateriële) Hierna zich niet laten materialiseren.
Voor De Kromme van TENT. maakt Frank Thonus een wandinstallatie met honderden monochrome schilderijtjes waarin zijn (kleur)gevoeligheid in een heel losse, speelse vorm is gegoten. De schilderijen zijn gekaderd in lijsten die de kunstenaar kocht op de rommelmarkt. Het totaalbeeld houdt daarom het midden tussen een (nooit volkomen) collectie en een gekromd mozaïek.

Exposerende kunstenaar(s) / exhibited artist(s):
Frank Thonus

TENT Rotterdam
Witte de Withstraat 50, 3012 BR Rotterdam, 010-4135498, open: di t/m zo 11.00-18.00, entree € 5,00 / korting € 2,50
Expositieperiode van 15 april t/m 26 mei 2002