EXPOSITIE / EXHIBITION W139 Van 1-2 t/m 30-4-2010
  Let op: Deze expositie is voorbij !Doktor Faustus

Paul Klemann, Rode duivel met zwarte Madonna, 2010, Klik voor vergroting  Joris Lindhout, Ich breite, Klik voor vergroting  Charlotte Schleiffert, Esmeralda, Klik voor vergroting 

“Het is niet mijn werk om ideeën te hebben, anderen zijn daar veel beter in, ik lees boeken van dichters en filosofen en daar zie ik beelden bij en die teken en schilder ik.”

Francesco Clemente

Gedurende 3 maanden wordt in de achterzaal door verschillende kunstenaars en assistenten gewerkt aan een groot kunstwerk.

Tijdens deze periode is W139 geopend voor publiek.
Van maandag 1 februari tot en met vrijdag 2 april worden de muren van W139 beschilderd met scènes, beelden en personages uit de roman Doktor Faustus van Thomas Mann. In een brief van twaalf februari 1949 aan Albert Oppenheimer, schrijft Mann: “De held van de Roman, Leverkühn, is een buitengewoon trotse, koele en slimme geest, te slim eigenlijk voor de kunst, maar toch van creatieve drang vervult en daarvoor ontremmingen behoevende, die in het ideële kader van het boek alleen de Boze hem kan leveren. Met zijn zondeval wordt ook, vanuit een meer politieke invalshoek, op de fascistische intoxicatie der volken gezinspeeld.”
Naast heel veel dingen is Doktor Faustus een verhandeling over hoe de kunst, en met haar de kunstenaar, op zichzelf is komen te staan. Hoe zij uit religieuze en collectieve samenhangen is geëmancipeerd en tot een domein is verworden waartoe uitsluitend het afzonderlijke individu nog toegang heeft en hoe zij in deze staat van permanente zelfreflectie de scheppende vermogens van de kunstenaar uitholt.

In dit plan komen een aantal lijnen van mijn curator- en kunstenaarschap samen: de wens om tenminste één keer heel W139 van top tot teen te beschilderen; het verlangen naar een samenwerking tussen verschillende kunstenaars die de obligate verwijzing naar een gemeenschappelijk thema overstijgt en de poging om de wonderlijke angst voor illustratie te overwinnen die de beeldende kunst al meer dan honderd jaar gevangen houdt.

Gijs Frieling

Tijdens deze productieperiode is W139 dagelijks geopend. Vrijdag 2 april zal de officiële opening plaatsvinden in W139 om 21:00 uur.
Elke dinsdagavond om 20:30 uur vertonen we een film op verzoek van, en zo mogelijk met, een introductie van één van de kunstenaars.

Programma

Dinsdag 2 februari 20:30
Mephisto van Istvan Szabo, 1981. Gebaseerd op het boek van Klaus Mann. Ambitieuze en sociaal bevlogen acteur eindigt als theaterintendant van de Nazis. Met Klaus Maria Brandauer en Krystyna Janda.

Dinsdag 9 februari 20:30
Being there van Hall Ashby, 1979. Gebaseerd op het boek van Jerry Kosinsky. Tuinman wordt aangezien voor ingewijde. Met Peter Sellers en Shirley Maclaine.

Dinsdag 16 februari 20:30
When we were kings, Leon Gast, 1996. Documentaire over het legendarische gevecht tussen Muhammed Ali en James Foreman in het Kinshasa van 1974. Met Ali, Foreman, James Brown en Norman Mailer.

Dinsdag 23 februari 20:30
Collateral van Michael Mann, 2004. Taxi chauffeur wordt gedwongen een huurmoordenaar door het nachtelijke Los Angeles te rijden. Met Tom Cruise en Jamie Fox.

Dinsdag 2 maart 20:30
The undersea world of Jacques Cousteau: search for the deep, 1964. Legendarische televisiedocumentaire over het diepzeeleven. (In Doctor Faustus daalt Leverkühn met Dr. Capercailzie in een duikkogel af naar de eeuwig duistere diepzee).

Dinsdag 9 maart 20:30
Die macht der Bilder: Leni Riefenstahl, 1993. Documentaire van Ray Müller over de maakster van de nazi-propagandafilms Der Triumph des willens, met Marlene Dietrich, Leni Riefenstahl and Joseph Goebbels.

Dinsdag 16 maart 20:30
n van Darren Aronofsky, 1998. Wiskundige zoekt naar de cijfermatige sleutel tot het al, lijdt aan vreselijke hoofdpijnen en wordt op de hielen gezeten door een beurshandelaar en een kabalist. Met Sean Gullette en Mark Margolis.

Array

w139.nl/nl/tentoonstelling/doctor-faustus

Exposerende kunstenaar(s) / exhibited artist(s):
Gijs Assmann - Gijs Frieling - Menso Groeneveld - Natasja Kensmil - Paul Klemann - Axel Linderholm - Joris Lindhout - Charlie Roberts - Charlotte Schleiffert - Dick Tuinder

W139
Warmoesstraat 139, 1012 JB Amsterdam, 020-6229434, open: ma t/m zo 11.00-19.00, entree is gratis,
Expositieperiode van 1 februari t/m 30 april 2010