EXPOSITIE / EXHIBITION Ornis A. Gallery Van 4-11 t/m 16-12-2012
  Let op: Deze expositie is voorbij !Personalities on paper

Tilo Baumgärtel, Untitled, 2010, Klik voor vergroting  Hans Lemmen, Untitled, 2012, Klik voor vergroting 

Tekenen is een snelle methode, een direct medium. Het ligt het dichtste bij het handschrift, ecriture automatique, en als een handschrift verteld over de persoonlijkheid van de tekenaar.
Niet voor niks is schetsen op papier vaak de eerste aanzet voor een kunstwerk, het is voor velen de snelste manier om ideeën vorm te geven en te experimenteren. Vaak meer onthullend en geladen met directe emotie en persoonlijkheid dan een schilderij of beeldhouwwerk. Er is minder tijd voor de ratio om ook iets te zeggen en daarom legt het de persoonlijkheid van de kunstenaar sneller bloot.

Het werk van Danielle Luinge is een mise-en-scene van atmosferen en stemmingen ons niet onbekend. Een onvolmaakte, tere realiteit aaneengehecht door rigide sociale codes boven- en onderhuids; maar al te vaak beklemmend verlammend voor het vrolijke kinderhart. Danielle Luinge zet het flamboyant en uiterst treffend neer.
(Tekst Nadia Eckhout)

Rosa Loy is een van de kunstenaars in Duitsland die zich bezig houdt met het mysterie van de vrouw, de nieuwe vrouwelijkheid en de nieuwe romantiek. Rosa Loy krijgt het voor elkaar om vrouwelijkheid en schoonheid te integreren in haar figuratieve werk en dit biedt een multi gelaagde interpretatie van haar werk. Een bijzondere interesse heeft ze in de traditionele kennis van vrouwen, vrouwelijkheid en de daarmee gepaard gaande nieuwe mysteries.

Paul Klemann
‘Als je kunstenaar bent, moet je op een bepaald moment een keuze maken, en ik denk dat mensen zichzelf niet vaak genoeg afvragen hoe beelden ontstaan. Ze zijn veel meer bezig met de dingen die gebeuren buiten zichzelf. Factoren zoals geschiedenis, nationaliteit en het man of vrouw zijn bepalen de vorm van die kunst, terwijl ik denk dat de basis voor alle kunst is, dat wat er gebeurt in de geest.‘ Tegenwoordig heeft men de middelen om dieper door te dringen in dingen, zoals we zien in de wetenschap. Het vraagt om een bepaalde vorm van concentratie, om hetzelfde te bereiken in de kunst. Paul Klemann heeft deze vorm van opperste concentratie gevonden, de hoogste concentratie mogelijk voor een mens, de droom. Je hebt geen controle over de droom. ‘Het is een Alice in Wonderland effect. Het trekt je naar binnen en als je er in bent is er geen genade meer. ‘
(Paul Klemann, Dream Drawings door Hanneke van der Werf)

Tilo Baumgartel
Tussen de verschillende niveaus van de werkelijkheid in zijn werken, daagt de kunstenaar ons uit om mee te gaan naar een wereld welke zowel vreemd als vertrouwd is, onheilspellend en mysterieus. Baumgärtel’s beheersing van de subliminale spanningen en subtiele vervormingen heeft een aantal bronnen. De oppervlakkige sporen van een verhaal in de werken van de kunstenaar lijken verdwaald te zijn. Integendeel, zij leiden de kijker op het precaire terrein van associatief en analytisch uiteengereten, verhalende fragmenten. Droom en werkelijkheid kruisen elkaar in een doolhof van schijnbaar verborgen betekenissen, alhoewel ook hier, zoals zo vaak in Baumgärtel’s werk, er een dunne lijn is tussen komedie en drama.
(Tekst Nils Ohlsen)

Hans Lemmen, Jan Knap, Mirjam Jacob en Marliz Frencken kunstenaars van de galerie.

Julio Galan, Marlene Dumas en George Condo zijn gevestigde, internationaal bekende kunstenaars.

Exposerende kunstenaar(s) / exhibited artist(s):
Tilo Baumgärtel - George Condo - Marlene Dumas - Marliz Frencken - Julio Gálan - Mirjam Jacob - Paul Klemann - Jan Knap - Hans Lemmen - Rosa Loy - Daniëlle Luinge

Ornis A. Gallery
Hazenstraat 11, 1016 SM Amsterdam, 06-49812676, open: wo t/m za 12.00-18.00, en op afspraak
Expositieperiode van 4 november t/m 16 december 2012