EXPOSITIE / EXHIBITION Stadsarchief Amsterdam Van 27-5 t/m 11-9-2016
  Let op: Deze expositie is voorbij !Stadstekenaars van Amsterdam

Vijftien kunstenaars, vijftien manieren om naar Amsterdam te kijken. Op de tentoonstelling Stadstekenaars van Amsterdam worden we verrast door de eigenzinnige visie van de tekenaars op de stad Amsterdam. Wat hen opvalt, wat hen verleidt, hindert of bekoort aan de stad. Onder hen de Stadstekenaars Hamid el Kanbouhi, Dieuwke Spaans en de nieuwe Stadstekenaar Arie Schippers. Op de tentoonstelling zien we de resultaten van de tekenopdrachten die de kunstenaars ontvingen tussen 2014 en 2016. Niet eerder gaven kunstenaars ons zo’n verfrissende en tegelijk confronterende kijk op de stad en zijn bezoekers.

De één kijkt omhoog, de ander naar beneden, de derde kijkt recht voor zich uit. We zien geveltoppen en boomkruinen, patronen in het plaveisel of details van muren en gevels. Maar wat uiteindelijk telt is de artistieke verwerking van de waarneming door middel van de eigen verbeelding, fantasie of droom. Naast werken van de drie Stadstekenaars Hamid el Kanbouhi, Dieuwke Spaans en Arie Schippers zijn werken te zien van de kunstenaars Robbie Cornelissen, Marcel van Eeden, Claire Harvey, Arja Hop, Jantien Jongsma, Natasja Kensmil, Paul Klemann , Olphaert den Otter, Parra, Paul de Reus, Koen Taselaar en Marieke Zwart. Zij ontvingen tussen 2014 en 2016 een opdracht van de Commissie voor de Tekeningen van het Amsterdams Fonds voor de Kunst en het Stadsarchief Amsterdam. Twaalf van de kunstenaars werken binnen de opdracht Ontmoeting en Vermijding.

Nieuwe Stadstekenaar van Amsterdam
De kunstenaars die tot Stadstekenaar zij benoemd verbeelden het wel en wee van de Amsterdammers, zoals de Stadsdichter de beleving van de stad in woorden vat. De eerste, Hamid el Kanbouhi, ging in 2014 aan de slag. Hij heeft het vermogen zich met een nieuwsgierige blik te verwonderen over het leven in de stad. Hij laat zien wat voor een oppervlakkige blik verborgen blijft en geeft nieuwe betekenis aan wat iedereen ziet. Zij opvolgster Dieuwke Spaans is sinds september 2015 aan het werk. Zij neemt de sporen die de gebruikers van de stad achterlaten tot onderwerp van haar werk. Tijdens de opening van de expositie op 27 mei geeft zij haar opdracht door aan Arie Schippers. Een virtuoos tekenaar die ons nieuwsgierig en scherp waarneemt tijdens onze dagelijkse bezigheden, in de rij bij de Starbucks of bij een kaartautomaat op het Centraal Station. Met rake lijnen legt hij ons gedrag vast. Schippers is al aan het tekenen gegaan zodat ook zijn werk op de tentoonstelling te zien zal zijn.

Historisch perspectief
Op de tentoonstelling is aan elk van de vijftien aanwinsten een document toegevoegd uit de collectie van het Stadsarchief. Een tekening of foto, archiefstuk of boek. Zo hangt een tekening van Arie Schippers naast die van Isaac Israels, het werk van Marieke Zwart naast werk van fotograaf Ed van der Elsken en een werk van Dieuwke Spaans naast dat van Stanley Brouwn.

Het werk dat wordt getoond op Stadstekenaars van Amsterdam is aangekocht door de Commissie voor de Tekeningen, een samenwerkingsverband van het Amsterdams Fonds voor de Kunst en het Stadsarchief Amsterdam. De collectie tekeningen is te bekijken op de Beeldbank.

Exposerende kunstenaar(s) / exhibited artist(s):
stanley brouwn - Robbie Cornelissen - Marcel van Eeden - Claire Harvey - Arja Hop - Jantien Jongsma - Hamid El Kanbouhi - Natasja Kensmil - Paul Klemann - Olphaert den Otter - Paul de Reus - Arie Schippers - Dieuwke Spaans - Koen Taselaar - Marieke Zwart

Stadsarchief Amsterdam
Vijzelstraat 32, 1017 HL Amsterdam, 020-2511511, open: di t/m vr 10.00-17.00, za en zo 12.00-17.00, entree € 6,00
Expositieperiode van 27 mei t/m 11 september 2016