De expositie in het Joods Historisch Museum belicht de relatie door de eeuwen heen tussen de joodse gemeenschap en het Huis van Oranje. De opening door Zijne Majesteit de Koning vindt plaats in de Portugese Synagoge.
De relatie tussen de joodse gemeenschap in Nederland en het Huis van Oranje gaat terug tot de zeventiende eeuw, toen de Portugese en Hoogduitse joden naar de Republiek kwamen. Voor de joden stonden de Oranjes in die tijd borg voor vrijheid, tolerantie en bescherming. In de negentiende eeuw werd de vorst het symbool van de eenheid van het land en nam de verknochtheid aan het Huis van Oranje toe.
+ + lees meer...
Vanuit de joodse gemeenschap verschenen talloze uitingen van liefde voor het koningshuis, van persoonlijke cadeaus tot dankgebeden die op oranje papier werden gedrukt. Het socialisme, dat anti-koningshuis was en onder joden een grote aanhang kreeg, bracht de eerste scheuren in de relatie teweeg, maar de dreiging van het antisemitisme in Duitsland dreef de joodse gemeenschap weer dichter naar de Oranjes toe. De Tweede Wereldoorlog heeft de relatie tussen de joodse gemeenschap en het Huis van Oranje diepgaand beïnvloed.
- - verberg extra tekst