Home - Kunstenaars - Galeries - Musea - Exposities  


Sil Krol: Attention - How we see public space


Over de expositie

Hoe verhouden we ons tot de openbare ruimte? Wat is nog zichtbaar in de visueel verzadigde stad waarin architectuur, beeldcultuur en commercie met elkaar concurreren om de aandachtige blik van de toeschouwer? Objecten zoals elektriciteitskastjes worden doorgaans ongezien gecategoriseerd als irrelevant en uit je blik weggefilterd. Dit proces is soms ook van toepassing bij kunst in de openbare ruimte. Sil Krol (1986) onderzoekt met deze expositie de vraag: Hoe werkt de waarneming in de openbare ruimte? En hoe wordt kunst in de openbare ruimte gezien?
+ + lees meer...

In deze expositie laat Krol zien hoe de publieke ruimte een optelsom is van politieke besluitvorming, ontwerp en zijn daadwerkelijke gebruikers en hoe de maatschappij gestalte krijgt in de maakbare publieke ruimte.

Tijdens zijn werkperiode van een maand in de artist-in-residence van VHDG deed Krol een interventie op de rotonde aan de Julianalaan in Leeuwarden. Zonder aankondiging verscheen er een rode kubus op het middeneiland, die steeds groter werd. De kubus onderzoekt of en hoe een dergelijk abstract object wordt waargenomen in de openbare ruimte. Met zijn huidige formaat eist de kubus de aandacht, en daarmee zijn bestaansrecht, op als een autonoom beeld in relatie tot zijn omgeving. Marin Leus legde de uiteenlopende reacties van omwonenden vast in een documentaire die in de tentoonstelling te zien is.


Wanneer en waar

Expositieperiode was t/m 21 apr 2018

Stichting Voorheen De Gemeente (VHDG)
Ipe Brouwerssteeg 10 A
8911BZ Leeuwarden
06 19 65 51 63

open: woe t/m zo 12.00-17.00 uur


Kunstenaar

Sil Krol