Schiphol Kunstcollectie

Postbus 7501  Plattegrond via Google
1118 ZG Luchthaven Schiphol, Nederland
T 0900-72447465
www.schiphol.nl
De luchthaven is 24 uur per dag geopend.

Overige informatie

De kunstcollectie van Amsterdam Airport Schiphol is geen bedrijfscollectie in de gewone zin van het woord. Een bedrijfscollectie is slechts voor de medewerkers en een eventuele bezoeker toegankelijk, de collectie van Amsterdam Airport Schiphol is echter voor iedereen, bezoeker, reiziger en medewerker te bezichtigen.
+ + lees meer...

In een omgeving die bruist van operationele en commerciŽle activiteiten en waar doelmatigheid een grote rol speelt, mogen menselijke emoties niet vergeten worden. Schiphol probeert zich van andere luchthavens te onderscheiden door daadwerkelijk rekening te houden met de mensen die zich er bevinden, om welke reden dan ook. Zij heeft het bieden van kwaliteit, in directe maar ook in indirecte zin, hoog in het vaandel.

Met de kunst op Schiphol willen wij voor de bezoeker een rustpunt vormen, een ontmoetingspunt, een moment van bewondering scheppen, niet als decoratie maar als autonome kunst die zich los maakt van de omgeving en de concurrentie aangaat met het omringende beeldgeweld zoals reclame.

Rijksmuseum Amsterdam Schiphol
Op 9 december 2002 is er een dependance van het Rijksmuseum Amsterdam op de Holland Boulevard op de luchthaven Schiphol geopend. In het museum zijn een kleine tiental kunstwerken uit de collectie van het Rijksmuseum te zien.

Onder meer is het schilderij "Een Oosterling" van Rembrandt van Rijn te bewonderen. Dit olieverfschilderij op paneel dateert uit 1635 en meet 72 bij 54,5 centimeter. Het schilderij maakt deel uit van de vaste presentatie van tien Hollandse meesters uit de Gouden Eeuw uit de collectie van het Rijksmuseum.

Het schilderij Een Oosterling komt in de plaats voor het portret van Rembrandt's vrouw Saskia van Uylenburgh. Het schilderij van Saskia was vanaf begin december, toen het Rijksmuseum Amsterdam Schiphol werd geopend, te bewonderen. Het is nu weer te zien in het Rijksmuseum te Amsterdam.

Ontmoeting met AziŽ
Het schilderij "Een Oosterling" past goed bij het thema van de nieuwe tijdelijke tentoonstelling "De Nederlandse ontmoeting met AziŽ" die van 8 april tot en met 3 augustus 2003 te zien is in het Rijksmuseum Amsterdam Schiphol. Deze tentoonstelling bestaat uit zes werken die eerder op de succesvolle tentoonstelling met dezelfde titel in het Rijksmuseum te Amsterdam te zien waren.

De schilderijen worden tentoongesteld in een zwevende goudkleurige ruimte, met een oppervlak van 160 m≤. Het is een ontwerp van architectenbureau Benthem Crouwel Naco.

Het Rijksmuseum Amsterdam Schiphol is iedere dag tussen 07.00 en 20.00 uur vrij toegankelijk voor alle passagiers op Schiphol. Het museum bevindt zich achter de paspoortcontrole op de Holland Boulevard, de verbindingsgang tussen de E- en de F-pier. Het museum is gratis toegankelijk.

De permanente collectie schilderijen die op Schiphol te zien zal zijn, is onder andere van de hand van Jacob van Ruisdael, Pieter de Hoogh en Jan Steen. Ook komt er een meesterwerk van Rembrandt te hangen, een portret van Saskia van Uylenburg.

Naast de vaste presentatie is het voornemen enkele keren per jaar, in samenwerking met het Instituut Collectie Nederland (ICN), een kleine tentoonstelling te organiseren. Deze presentaties zullen afwisselend kunstwerken tonen uit de collectie van het Rijksmuseum Amsterdam en uit andere musea en erfgoedinstellingen in Nederland.


Kunstenaars in vaste collectie

Dennis Adams - Erik Andriesse - Armando - Guillaume Bijl - Rob Birza - Mark Brusse - Sjoerd Buisman - Tom Claassen - Corneille - Jan Cremer - Renť DaniŽls - Piet Dieleman - Ger van Elk - Kees Franse - Guido Geelen - Ludger Gerdes - Harrie Gerritz - Marijke de Goey - Karel Gomes - Jan Grotenbreg - Sigurdur Gudmundsson - Andreas Gursky - Babs Haenen - Jaap Hillenius - Jenny Holzer - Henri Jacobs - Egill Jacobsen - Arie Jansma - Hugo Kaagman - Niek Kemps - Hans Koetsier - John KŲrmeling - Herman Lamers - Sol LeWitt - Stanislaw Lewkowicz - Servaas Maas - Mario Merz - Jaap Mooy - Frans van Mourik - Theo Niermeijer - Panamarenko - Pearl Perlmuter - Peter Petersen - Tomas Rajlich - George Rickey - Thomas Rodr - Cornelius Rogge - Dirk Romijn - Gust Romijn - Marc Ruygrok - Andreas SchŲn - Marien Schouten - Han Schuil - Jan Sierhuis - Arthur Spronken - Dick Stins - Peter Struycken - Shinkichi Tajiri - Jan van der Vaart - JCJ Vanderheyden - Marieken Verheyen - Jan Versnel - Carel Visser - Andrť Volten.


Galeries.nl is sinds begin mei 2018 weer in de lucht, maar om de site up-to-date te houden ben ik op zoek naar vrijwilligers die bereid zijn om actuele exposities toe te voegen. Mail naar info@galeries.nl indien u hiervoor belangstelling heeft.

Op deze plek, in de laatste kolom, kunnen advertenties worden geplaatst.

Meer info over adverteren

Benno Tutein Nolthenius