Terschellings Oerol Festival

St. Terschellings Oerol  Plattegrond via Google
8890 AA Midsland-Terschelling, Nederland
T 0562-448448
 info@oerol.nl
www.oerol.nl
Zie programma op website Oerol.

Overige informatie

Oerol is de naam van een oude Terschellinger gewoonte. Als in het voorjaar het weer het toelaat om het vee dat 's winters op stal staat, te laten grazen op de weiden buiten de dorpen, gaf dat het vrolijke aanblik van loslopende beesten oerol (overal in het Terschellinger dialect) in het dorp. Deze alom aanwezige driestheid en vrolijkheid is tegenwoordig 10 dagen lang te voelen tijdens Terschellings Oerol Festival. Het festival wordt door ca. 40.000 mensen bezocht. Er worden zo'n 70.000 kaarten voor de voorstellingen verkocht.
+ + lees meer...

Het Oerol Festival op Terschelling is het festival met de meeste 'gelegenheidslocaties' ter wereld. Op ongeveer 40 locaties wordt op professionele wijze een tijdelijke theaterlocatie gerealiseerd. Naast de locaties in de openlucht, worden op een aantal locaties tenten neergezet. Maar veelal zijn het de schuren, loodsen, zolders, scheepsruimen en andere bruikbare ruimten die door de eilanders beschikbaar worden gesteld. Deze locaties, in 2000 waren het er 16, worden na een kleine verbouwing omgetoverd tot intieme theatertjes. Tel daarbij de vele muziekpodia in de Terschellinger kroegen, de openlucht podia van de twee festivalterreinen Groene Strand en Westerkeyn én de ad hoc standplaatsen in de dorpsstraten op en dan krijg je een idee van wat Oerol (letterlijk) inhoudt. Dan hebben we het nog niet eens over de beeldende kunsten en de Oerolmedia gehad.

De filosofie van het Oerol Festival is dat het eiland Terschelling dient als een podium en inspiratiebron voor theatermakers, muzikanten en beeldend kunstenaars uit binnen- en buitenland. Strand, bos, duinen en polderlandschap zijn tegelijkertijd podium en decor. Maar ook kunnen er voorstellingen zijn in een boerenschuur, een boothuis of een oude bunker. Het schuurtjestheater is inmiddels een begrip geworden. Maar ook het straattheater mag en zal niet ontbreken aan het scala van podiumkunsten in de breedste zin van het woord.

De organisatie van Oerol
Om alle locaties geschikt te maken voor het vertonen van de kunsten is een aanzienlijke hoeveelheid materialen nodig. Vanuit het hele land worden benodigdheden per weg en water aangeleverd. Zo moest in 2000 op 12 locaties stroom worden aangelegd. Om die stroom in goede banen te leiden, zijn er ruim 80 verdeelkasten geplaatst. De lengte van alle gebruikte kabels was meer dan de lengte van de geasfalteerde wegen op Terschelling. Het gewicht van alle materialen was ruim 11 ton. In totaal is er meer dan 1 Megawatt stroom aangeleverd. Dit is voldoende voor een kleine woonwijk.

De organisatie van het festival is in de loop der jaren uitgebreid. Het omvat een team van mensen waarvan sommige het hele jaar door en sommige in tijdelijk dienst voor Oerol werken. Joop Mulder als initiatiefnemer en artistiek leider van het festival, en Dianne Zuidema als zakelijk leider, zijn vanzelfsprekend het hele jaar bezig met de voorbereidingen en de organisatie van het tiendaagse festival. Zij worden daarbij ondersteund door een productieleider, een PR-medewerker, een controller en een secretaresse.

Vanaf 1 januari tot en met juni, wanneer het festival plaats vindt, breidt de crew zich uit tot ca. 60 betaalde krachten en 500 vrijwilligers. Dit zijn onder meer technici, tentenbouwers, journalisten van de Oerolkrant, radio en televisie, horecamedewerkers, locatiemedewerkers (bewaking, kaartcontrole, opbouw enz.), kassamedewerkers en ga zo maar even door. Al deze mensen, alle artiesten en de bezoekers van het festival zullen bij de eilanders in ieder geval het gevoel van Oerol losmaken; "minsken, oerol minsken…( mensen, overal mensen)".


Oerol 2004
11/6/2004 - 20/6/2004
Oerol 2003: Moving Landscapes
13/6/2003 - 22/6/2003


Galeries.nl is sinds begin mei 2018 weer in de lucht, maar om de site up-to-date te houden ben ik op zoek naar vrijwilligers die bereid zijn om actuele exposities toe te voegen. Mail naar info@galeries.nl indien u hiervoor belangstelling heeft.

Op deze plek, in de laatste kolom, kunnen advertenties worden geplaatst.

Meer info over adverteren

Benno Tutein Nolthenius