Vriend    MUSEUM
 
Museum Veere
Kaai 25-27  Plattegrond via Google
4351 AA Veere, Nederland
T 0118-501744
 museum@museumveere.nl
www.museumveere.nl
Dagelijks geopend.
1 november - 31 maart 13.00 tot 17.00 uur
1 april - 31 oktober 10.00 tot 17.00 uur

Entree 4,50
Kinderen tot en met 12 jaar en Museumkaarthouders gratis.
  

Contact: Hanneke Blok

Overige informatie
In Museum Veere zijn twee musea, de Schotse Huizen en de Vierschaar, samengegaan.

In twee laat-gotische koopmanshuizen aan de Kaai in Veere is Museum De Schotse Huizen gevestigd. Deze huizen, ”Het Lammeken” en de “De Struys”, herinneren aan de eeuwenlange handelsbetrekkingen die Veere en Schotland hadden. Veere werd stapelplaats van Schotse wol dankzij de Schotse Koning Jacobus I, wiens dochter trouwde met Wolfert van Borssele, heer van Veere. Dit huwelijk legde Veere geen windeieren. “De Struys” was eens het kantoor en de woning van een Schotse koopman. De naam van “Het Lammeken” herinnert eveneens aan de wolhandel die Veere tot een welvarende stad maakte.

In de loop der eeuwen volgden de eigenaren elkaar op.
De huizen “Het Lammeken” en “De Struys” zijn oorspronkelijk als elkaars spiegelbeeld gebouwd. “Het Lammeken” is te nauwer nood van de sloop gered. Jhr. mr Victor de Stuers kocht het gebouw in 1881 en schonk het in 1907 aan de Staat der Nederlanden. Voorwaarde was, dat het huis in de oorspronkelijke staat gehandhaafd zou worden.
De rijke Engelsman Albert Oaks kocht in 1886 “De Struys”. Veel is er verbouwd aan het interieur en exterieur van “De Struys”. Zijn dochter Alma verzamelde meubelen, porselein en streekdrachtonderdelen. Zij schonk het huis en de verzamelingen eveneens aan de Staat.
In 1950 werden “Het Lammeken” en “De Struys” als museum ingericht en voor het publiek opengesteld.

In de beeldenzaal van “Het Lammeken” staan de beelden van de heren en vrouwen van Veere opgesteld. Tot in de dertiger jaren van de vorige eeuw sierden zij de gevel van het Veerse stadhuis. Bij de restauratie in die jaren werden de beelden vervangen door nieuwe beelden, gemaakt door Wenckenbach. De oude beelden verdwenen in de vochtige kelder van het stadhuis. Er vindt onderzoek plaats naar de mogelijkheid om de oude beelden te conserveren en te restaureren.

De collectie bevat ook meubelen uit de 18e, 19e en 20e eeuw. Een fraai voorbeeld van Hollandse meubelkunst is het zgn. sterkabinet in de voorkamer van “De Struys”. Het werd vervaardigd rond 1700. Het eikenhouten kabinet is belijmd met diverse uitheemse houtsoorten. De stermotieven zijn samengeteld uit ebbenhout en ivoor.

Opmerkelijk is ook het Aziatische porselein in de hangvitrine. Porselein van mindere kwaliteit, meegevoerd naar Europa als ballast, werd in Nederland overgeschilderd in rood en groen, zonder rekening te houden met de oorspronkelijke decoratie. Men noemt dit Amsterdams bont.

Een van de zalen van “Het Lammeken” wordt gebruikt voor het houden van exposities van beeldende kunst. Alma Oakes gaf kunstenaars ruimschoots de gelegenheid hun werk in haar huis te exposeren en te verkopen. Door het organiseren van deze tentoonstellingen wordt haar traditie voortgezet.

Aan de jongste bezoekers is gedacht. Zo is er een speurtocht door het museum en er zijn poppen die in Walcherse streekdracht aangekleed kunnen worden.

Enige jaren geleden hing de toekomst van het museum aan een zijden draadje. Dankzij de inzet van de Stichting Delta Cultureel, vele vrijwilligers en vrienden is de toekomst voorlopig gewaarborgd.

Exposities (komt/future nu/now voorbij/past)
Ludo van Well en Peter Hautekiet: Bootjes Kijken
20/8/2016 - 9/10/2016
voorbij / past >>

 Toon afbeeldingen: