Home - Kunstenaars - Galeries - Musea - Exposities  
Palais des Beaux-Arts
Place de la République  Plattegrond via Google
F-59000 Lille (Rijsel), France
T +33-320067800
 marie@claudinecolin.com
www.pba-lille.fr
zo t/m ma 14.00-19.00
vr 10.00-19.00
gesloten op dinsdags en 1 mei
entree € 6,00

Contact: Marie Rousseau / Claudine Colin

Overige informatie

Het Paleis voor Schone Kunsten in Lille is een van de voornaamste musea in Frankrijk. In het imposante gebouw, dat in typisch 19e-eeuwse stijl is opgetrokken, zijn collecties van Europese schilderijen ondergebracht, alsook een kabinet met tekeningen en schetsen, een collectie antiquiteiten, een afdeling Middeleeuwen en Renaissance, keramiekverzamelingen uit de 17e en 18e eeuw, 19e-eeuwse Franse beeldhouwwerken en reliëfplaten uit de 18e eeuw.
+ + lees meer...

De restauratiewerken, die in 1997 werden afgerond, hebben niet alleen de oppervlakte van het museum vergroot (van 15 000 m2 naar 22 000 m2), ze hebben ook de inrichting van de kelderverdiepingen mogelijk gemaakt. Daar bevinden zich nu de galerijen gewijd aan de Middeleeuwen en de Renaissance, en de zaal met reliëfplaten. Verder bevinden zich op de kelderverdieping een zaal met hedendaagse tentoonstellingen, een auditorium, een bibliotheek en pedagogische ateliers.
Het “zielgebouw” van het museum ligt vlak achter het hoofdgebouw en weerspiegelt de achterkant ervan in de glazen wanden. Het omvat de conservatieafdeling en de kantoren, het kabinet met tekeningen en schetsen, de restauratieateliers en het restaurant.

De wereldvermaarde collecties van het Paleis voor Schone Kunsten geven een compleet overzicht van de belangrijkste Europese kunststromingen van de 12e tot de 20e eeuw.
De afdeling Middeleeuwen en Renaissance werd onlangs verrijkt door een hedendaagse scenografie die ons een nieuwe kijk geeft op de meesterwerken uit die periodes (Donatello, Dirk Bouts).
De afdeling met schilderijen omvat meer dan 650 doeken waaronder stukken uit de Vlaamse school, met een zeldzame verzameling van de Maniëristen uit Noord-Europa (Barthel Bruyn, Van Hemessen, schilderijen uit de ateliers van Brueghel en Bosch), statige altaarstukken (Rubens, Van Dyck en Jordaens), en ook een collectie Hollandse schilderijen (Emmanuel de Witte, Pieter Codde, Jacob Van Ruisdael, Pieter Lastman). In die laatste collectie zijn vrijwel alle stijlen vertegenwoordigd waarin in de 17e eeuw in Amsterdam, Antwerpen, Delft, Haarlem en Utrecht geschilderd werd.
Ook de Franse schilderkunst, en de weg die ze heeft afgelegd, is goed vertegenwoordigd door schilders gaande van de Champaigne tot Manet. Sommige doeken vormen essentiële mijlpalen in de geschiedenis van die Franse schilderkunst (David, Chardin, Delacroix, Courbet, Puvis de Chavannes …). De esthetische omwentelingen van de 19e eeuw vinden we terug in schilderijen van Monet, Sisley, Seurat, Puvis de Chavannes en in beeldhouwwerken van Pajou, David d’Angers, Carpeaux, Camille Claudel en Rodin.
De Italiaanse schilderkunst heeft niet bepaald voordeel kunnen trekken uit de grote staatsopdrachten ten tijde van Napoleon, maar de Lillese collectie omvat toch buitengewone werken van Veronese, Tintoretto en Bassano.
Het Spaanse kabinet bevat in verhouding minder werken, maar geeft met die enkele werken wel de spirituele intensiteit weer van die school, met meesterwerken van Goya, Greco, Ribera en Valdes Leal.
Tot slot is er het kabinet met tekeningen en schetsen, bestaande uit 4000 stukken, waaronder 30 tekeningen van Raphael. Dit kabinet maakt van het museum van Lille een wereldwijde referentie voor alle liefhebbers van en specialisten in het genre.

Maar het Paleis voor Schone Kunsten in Lille is meer dan gewoon een museum. Er worden ook regelmatig culturele activiteiten georganiseerd die stijlperiodes en kunstvormen samenbrengen (literatuur, theater, dans, cinema, video, installaties …), wat keer op keer leidt tot nieuwe ontdekkingen van de collecties en tentoonstellingen, die gesmaakt worden door een publiek uit alle geledingen.

Les Caprices de Goya
24/4/2008 - 28/7/2008
L'atelier de la Monnaie
14/12/2007 - 15/3/2008
Philippe de Champaigne
26/4/2007 - 23/7/2007
Master of the embroidered foliage: Flemish Primitives workshop secrets
13/5/2005 - 24/7/2005
Rubens
6/3/2004 - 14/6/2004

Kunstenaars in vaste collectie

Eugène Emmanuel Amaury-Duval - Jean Bellegambe - Peeter Boel - Dirck Bouts - Carolus Duran - Edouard Manet - Girolamo Marchesi - Luca Penni - Pablo Picasso - Pierre Puvis de Chavannes.

Toon afbeeldingen