Galerie Baobab  (1996)

Loonseweg 30  Plattegrond via Google
5527 AC Hapert, Nederland
T 0497-388397
 info@galeriebaobab.nl
www.galeriebaobab.nl

Contact: Nicole Spreeuwenberg en Hans Tromp

Afrikaans Etnische Kunst, Zimbabwaanse sculpturen

Overige informatie

Zimbabwe is het enige land in Afrika waar deze beeldhouwwerken gemaakt worden. Zimbabwe betekent letterlijk ''Huis van steen''. In dit land wordt de zeldzame steensoort Serpentine gevonden, in open mijnen. Serpentine komt voor in allerlei kleuren: groen,rood, bruin en zwart. Niet alleen de kleur maar ook de hardheid van de steen is verschillend. De zwarte serpentine, ook wel Springstone genoemd, is de hardste soort. Springstone wordt door de beeldhouwers zo genoemd vanwege het terugspringen van hun hamers/beitels tijdens het bewerken van de steensoort.
+ + lees meer...

De sculpturen hebben veelal dieren (uit legendes) of mensen als onderwerp. Daarnaast heeft men een enorm respect voor het familie leven. Vandaar ook onderwerpen als: moeder, moeder en kind, zusters, enzovoort.
Halverwege de 20e eeuw is deze beeldhouwkunst pas ontwikkeld door toedoen van een Engelse kunst liefhebber, Mc Ewen. Hij heeft de kunstenaars aangespoord om i.p.v. hout, steen te gaan gebruiken.

Momenteel is alweer de derde generatie beeldhouwers aan het woord en je ziet een enorm verschil tussen deze en de eer- ste generatie. Er wordt onder invloed van andere culturen nu ook veel abstract gewerkt. Daarnaast is het maatschappelijke leven in Zimbabwe de afgelopen 50 jaar enorm veranderd. Van een Engelse kolonie (RhodesiŽ) naar de zelfstandige staat Zimbabwe, stammenstrijd met alle problemen van dien aard. Dit alles heeft ook de kunst en hun onderwerpen beÔnvloed.

De galerie koopt zelf rechtstreeks zijn beelden van de kunstenaars in Zimbabwe en heeft een netwerk opgebouwd met de lokale kunstenaars. Twee keer per jaar wordt het land bezocht en wordt er ook weer naar nieuwe talenten gezocht.
De galerie werkt nauw samen met kunstenaars als Dominic Benhura, Richard Mteki, Joe Mutassa en Tapfuma Gutsa. Kunstenaars met internationale erkenning.

Daarnaast hebben zij een aantal nieuw talentvolle jonge kunstenaars in hun collectie opgenomen.

Alle beeldhouwwerken worden nog geheel met de hand gecreŽerd. Hierdoor is men vaak een maand of langer met een beeld bezig. De meeste beelden kunnen zowel binnen als in de tuin geplaatst worden.Galeries.nl is sinds begin mei 2018 weer in de lucht, maar om de site up-to-date te houden ben ik op zoek naar vrijwilligers die bereid zijn om actuele exposities toe te voegen. Mail naar info@galeries.nl indien u hiervoor belangstelling heeft.

Op deze plek, in de laatste kolom, kunnen advertenties worden geplaatst.

Meer info over adverteren

Benno Tutein Nolthenius