Villa Copera

Spijksedijk 2  Plattegrond via Google
6917 AC Tolkamer, Nederland
T 0316-542816
 info@copera.nl
www.copera.nl
ma en za vanaf 17.00 uur
wo do vr zo vanaf 12.00 uur
di gesloten

Contact: Mark Bergevoet, Marga Brey en Rhea Strik

Brasserie en restaurant.

Overige informatie

De historische villa is gesitueerd aan de Rijn en bevindt zich midden in het natuurgebied “de Gelderse Poort”. Het herenhuis werd in 1861 gebouwd voor een rijke steenbakker en is sinds 1995 in gebruik als restaurant.

De naam "Villa Copera"
+ + lees meer...

Het woord "Copera" betekent "met succes strijden tegen". Hiermee wordt geduid op het bij tijd en wijle wassende water van de rivier op deze historische plaats. In 1672 stak Lode­wijk XIV met zijn ruiters de Rijn over, het logo van Restaurant Villa Copera is afgeleid van het wapen dat tijdens deze tocht werd gevoerd. Bij Tolkamer passeren dagelijks gemiddeld 1000 schepen, een aantrekkelijk schouwspel tijdens een lunch of diner.

De Gelderse Poort
Villa Copera bevindt zich in het gebied van De Gelderse Poort: op de grens van Nederland en Duitsland, gemarkeerd door vier grote steden: Arnhem en Nijmegen, Emmerik en Kleve. Dit gebied, waar de Rijn ons land binnen­stroomt, moet weer een natuurlijk rivierengebied worden, waar de Rijn de kans krijgt om nieuwe geulen uit te slijpen, ooibossen onder water te zetten en zandvlakten achter te laten, die tot metershoge duinen kunnen opwaai­en. De laatste decennia heeft deze streek zich ontwikkeld tot één van de mooiste natuurgebieden van het Neder­landse rivierenlandschap.

In de ban van de rivier...
Het uitzicht vanuit Villa Copera is indrukwekkend. Op de rivier is het een komen en gaan van schepen. Parle­vinkers enteren passerende schepen en bieden hun waren te koop aan. Oorspronkelijk maakte de rivier hier een bocht naar het noorden en stroomde langs Lobith ons land binnen. Rivierenbochten hebben de neiging tot meanderen: de stroming kalft de buitenbocht af en zo wordt die bocht steeds groter. In de Spijkse Polder en de Ossenwaard is goed te zien hoe de oude Rijn zich voortdurend verplaatste. De oude strangen en stroomruggen geven aan, dat de rivier niet altijd op dezelfde plaats heeft gelopen. Doordat de Rijn enorme pakketten klei afzette werden hier steen- en pannenfabrieken gevestigd. De naburige steenfabriek, momenteel in Engelse handen, is de oudste in dit gebied en dateert uit 1858.

Een historische plaats
In 1222 gaf keizer Frederik II toestemming op het splitsingspunt van de Rijn en de Waal een tol te vestigen. Deze tol kwam in Lobith en later, toen het splitsingspunt zich als gevolg van de meanderende rivier verlegde, in Tolkamer. Karel de Stoute schonk in 1472 de Lobithse tol aan hertog Jan van Kleef. In 1672 stak Lode­wijk XIV met zijn ruiters de Rijn over. Spijk en Lobith gingen in 1817 van het koninkrijk Pruisen over in handen van het koninkrijk der Nederlanden. In 1868 werd de Rijnscheepvaartakte van Mannheim getekend. Hiermee kwam een einde aan het heffen van tol voor het gebruik van de rivier. Vanaf Bazel tot aan zee konden toen personen en goederen zonder tol de rivier afvaren.

Het pand is modern en huiselijk ingericht en heeft een informele sfeer. Het sfeervol ingerichte restaurant is gesitueerd op de eerste etage. Wisselende kunstexposities verfraaien het geheel. De grote tuin en de veranda bieden diverse mogelijkheden in de zomer en het knisperende haardvuur in het restaurant maakt de ongure dagen van het jaar warm en huiselijk.


Rhea Strik
19/2/2004 - 19/4/2004

Vaste kunstenaars

Marga Brey - Rhea Strik.


(advertentie)