Home - Kunstenaars - Galeries - Musea - Exposities  
 
Ferdinand Domela Nieuwenhuis Museum
Minckelersstraat 11  Plattegrond via Google
8442 CE Heerenveen, Nederland
T 0513-623408
 info@ferdinanddomelanieuwenhuis.nl
www.ferdinanddomelanieuwenhuis.nl
di t/m vr 11.00-17.00
za en zo 13.00-17.00
gesloten 1e paas-, pinkster- en kerstdag, Koninginnedag en Hemelvaart
entree € 4,00

Contact: Bert Altena

Overige informatie

Het Ferdinand Domela Nieuwenhuis Museum is één van de oudste biografische musea van ons land. Een museum gewijd aan leven en werk van Ferdinand Domela Nieuwenhuis, dominee, vrijdenker, socialist, anarchist en antimilitarist, maar voor alles strijder tegen maatschappelijk onrecht. Het museum is gehuisvest op de eerste etage van het Willem van
Haren-museum
.
+ + lees meer...

De collectie van het Ferdinand Domela Nieuwenhuis Museum is eigendom van het Ferdinand Domela Nieuwenhuis Fonds en bevat voorwerpen die of door de familie Domela Nieuwenhuis of door geestverwanten van Domela Nieuwenhuis aan het fonds zijn gegeven. Nog steeds geven personen zaken die afkomstig zijn van Domela Nieuwenhuis of aan hem herinneren.
Het Domela Nieuwenhuis Museum bestaat uit vier ruimtes met ieder een geheel eigen sfeer en thematiek. In de studeerkamer komt u meer te weten over Domela Nieuwenhuis' vrij tragische privéleven. De bibliotheek geeft u een indruk van zijn enorme belezenheid, kring van correspondenten en brede interesse. In de vergaderzaal staat Domela als publieke figuur centraal en in de volksherberg wordt de mythevorming rond zijn persoon belicht. Al wandelend door het museum waant u zich aldus in de leefwereld van de 'vader van het Nederlandse socialisme en anarchisme'. Bij een dergelijke theatrale presentatie passen geen ontsierende tekstpanelen en bijschriften. De informatie in het museum wordt u daarom aangeboden via computerschermen, video en diaklankbeelden en een museumgids.

Ferdinand Domela Nieuwenhuis, de grondlegger van het socialisme in Nederland, werd in 1846 te Den Haag geboren en stierf in 1919 te Hilversum. Hij begon zijn publieke leven als Luthers predikant, maar zou na tien jaar de kerk verlaten en zich wijden aan het socialisme. Van socialist werd hij vervolgens anarchist. Op vele manieren zette hij zich in voor de strijd tegen maatschappelijk onrecht; hij schreef boeken, artikelen en brochures en maakte vele propagandatochten. Tot op hoge leeftijd was hij actief. Zijn persoonlijk leven was eveneens roerig: drie echtgenoten stierven in het kraambed, bovendien overleefde hij enkele van zijn kinderen.

Jan Munnik: Domela en Friesland
13/7/2002 - 8/9/2002