Concertzaal Tilburg

Louis Bouwmeesterplein 1  Plattegrond via Google
5038 TN Tilburg, Nederland
T 013-5432220
 info@theaterstilburg.nl
www.theaterstilburg.nl
di t/m za 12.00-20.00
zo 12.00-17.00
entree expositie € 3,00

Contact: Jeanet van der Horst

Overige informatie

Theaters Tilburg is de naam voor het totaal van Schouwburg, Concertzaal, Studio en Filmfoyer Tilburg. Theaters Tilburg biedt een gevarieerd en verrassend scala aan theater, concerten en films. Kwaliteit en service staan in onze vier zalen voorop. Theaters Tilburg is een open huis voor alle inwoners uit de regio Tilburg en biedt naast de professionele programmering waarin iedereen iets van zijn gading kan vinden - zowel op het gebied van de kunsten als entertainment - een gastvrij onderdak aan amateurgezelschappen en diverse festivals.

Concertzaal Tilburg
+ + lees meer...

Zowel aan de buitenkant als aan de binnenkant zit Concertzaal Tilburg vol verrassingen. Wat meteen opvalt aan het gebouw is de combinatie van materialen als hout, aluminium en glas. Vooral de houten baan rondom het gebouw (ook wel ‘de sigarenband’ genoemd) is bijzonder.

Architect Jo Coenen over de zaal: "ik wilde geen recht-toe recht-aan ‘schoenendoos’ maken. Ik heb me laten inspireren door klassieke concertzalen zoals je die nog hebt in steden als Wenen, Barcelona en Liepzig. In oude zalen heb je vaak van die dikbuikige balkonnetjes rondom de hele zaal. Omdat ik geen rechthoekige zaal wilde ben ik de hoeken gaan afronden, waardoor uiteindelijk een golvende vorm ontstond zoals die van een voetafdruk."

Lichtplafond
Peter Struycken is verantwoordelijk voor het lichtkunstwerk in de Concertzaal. Struycken: "Al een kwartier na de eerste bespreking met Coenen wist ik hoe de zaal eruit moest gaan zien. Ik zag de continue, gekleurde verlichting langs de wanden vrijwel meteen voor me. Het plafond met de gekleurde tl-buizen als lijnen in de lucht kwam daar later nog bij." Het basisprincipe is overal hetzelfde: de optelsom van rood, groen en blauw in gelijke doseringen geeft als uitkomst wit licht. In de toneelcomputer zijn verschillende lichtstanden opgeslagen, waarbij afzonderlijke groepen lampen in verschillende lichtsterkte ingeschakeld worden. Op die manier wordt steeds een andere atmosfeer gecreëerd zonder dat het licht op zichzelf een al te nadrukkelijke rol gaat spelen.

Schouwburg Tilburg
Voor Tilburg was de bouw van een nieuwe schouwburg rond 1960 het begin van grote stedenbouwkundige plannen. De schouwburg maakte onderdeel uit van een nieuw gepland stadscentrum. Voor de bouw van de schouwburg werden twee architecten van naam aangetrokken: Ir. B. Bijvoet (1889-1979) en prof. G.H.M. Holt (1904-1988). Bijvoet en Holt wilden in Tilburg een schouwburg die modern en functioneel was en bereikten dat door helderheid in de indeling. Ze wensten een schouwburg die open, naar de bevolking toe gericht was en realiseerden dat door grote ramen en glaswanden; een gebouw in communicatie met de stad, in plaats van besloten teruggetrokken in een heiligdom van cultuur.
Al het meubilair dat u nu in de foyers van de schouwburg aantreft is ontworpen omstreeks 1961, het jaar waarin de schouwburg werd geopend. Ook nu nog hebben deze ontwerpen een zeer eigentijdse uitstraling. Zo treft u ontwerpen aan van Martin Visser, Poul Kjaerholm en Arne Jacobsen.

Beeldende kunst
In de beeldende kunst barstte in de jaren vijftig een explosie van creativiteit los, met als belangrijkste trendsetter de groep Cobra. De naam Cobra is een samenvoeging van de plaatsen waar de belangrijkste kunstenaars uit de groep woonden en werkten: Copenhagen (A. Jorn), Brussel (Dotrement) en Amsterdam (Appel, Corneille, Constant). In 1993 is een begin gemaakt met het vormen van een collectie kunstwerken uit de jaren vijftig en zestig, van onder meer: Karel Appel, Lucebert, Jan Sierhuis, Jef Diederen, Corneille, Ger Lataster en Constant Nieuwenhuis. De Cobra-groep is weliswaar belangrijk maar beslist niet exclusief in het na-oorlogse expressionisme. Schilders als Willem Hussem, Bram Bogert en Jan Cremer hebben zeker een belangrijke bijdrage geleverd en zijn al vroeg vernieuwend te werk gegaan. Ook zij zijn in de schouwburg-collectie vertegenwoordigd, naast de weliswaar minder onstuimige maar toch niet te veronachtzamen Brabantse en Tilburgse bijdragen aan het kunstklimaat van die tijd.

Wandkleed Karel Appel
Met de onthulling van een immens wandkleed naar een gouache van Karel Appel vierde Schouwburg Tilburg in 2001 officieel het veertigjarig bestaan. De schilder had speciaal voor deze gelegenheid het werk ‘Two Personages’ uit 1956 ter beschikking gesteld. De gouache is omgezet in een wandkleed dat werd vervaardigd op de zolder van het Textielmuseum in Tilburg.

Volwaardige tentoonstellingsruimte
Het beleid van Theaters Tilburg is er nadrukkelijk op gericht om de Concertzaal de komende jaren als volwaardige tentoonstellingsruimte op de kaart te zetten. Er wordt dan ook zeer veel aandacht besteed aan de wijze waarop de foto’s worden tentoongesteld. De panelen zijn speciaal voor de concertzaal ontworpen en geven het beeldmateriaal alle ruimte. De expositieruimte heeft een eigen café waar de bezoeker een drankje kan nuttigen.


Tilburgse Kermis: een eeuw vermaak in beeld
22/6/2006 - 20/8/2006
Zilveren Camera 2005
22/6/2006 - 20/8/2006
Zilveren Camera 2004 en 55 jaar Zilveren Camera
16/6/2005 - 15/8/2005

Toon afbeeldingen


Galeries.nl is sinds begin mei 2018 weer in de lucht, maar om de site up-to-date te houden ben ik op zoek naar vrijwilligers die bereid zijn om actuele exposities toe te voegen. Mail naar info@galeries.nl indien u hiervoor belangstelling heeft.

Op deze plek, in de laatste kolom, kunnen advertenties worden geplaatst.

Meer info over adverteren

Benno Tutein Nolthenius