Kunst Openbare Ruimte Groningen

  Plattegrond via Google
9700 AA Groningen, Nederland
www.cbkgroningen.nl

Contact: Ankie Boomstra

Overige informatie

In de stad zijn nog veel eeuwenoude gebouwen bewaard gebleven, zoals natuurlijk de Martinitoren, 'd'Olle Grieze', en de bijbehorende Martinikerk, maar ook de Der Aa-kerk en de gasthuizen: de hofjes.

Binnen de stadsgrenzen zijn ruim 400 beelden en andere kunstuitingen te vinden op straat. Zie ook www.kunstopstraat.nl. Sommige zijn nieuw, andere vele jaren oud. Opvallende kunstwerken in het centrum van Groningen zijn:

Urinoir van Rem Koolhaas
+ + lees meer...

Plassen tegen een kunstwerk? Ook dat mag en kan in Groningen. Daarvoor werd op de Kleine der A een kunstzinnig urinoir ontworpen. Voor hoge nood en een verdwaasde blik is het mannen aan te raden om hier eens hun behoefte bij wijze van zeer hoge uitzondering te doen. Denk dan aan een van 's werelds beste architecten Rem Koolhaas, die het ding ontwierp en aan de meesterfotograaf Erwin Olaf die de versieringen verzorgde... Dit uit melkglas opgetrokken openbare toilet is ontworpen ter gelegenheid van 'A Star is Born' (culturele manifestatie 1996).

Het Peerd van ome Loeks
Hij is even weg in verband met de herinrichtingsdrukte op het Stationsplein, maar volgend jaar is 'ie terug: het Peerd van ome Loeks. Dit witte beeld van een paard met zijn eigenaar is gemaakt in 1959, en verwijst naar het populaire Groningse volksliedje 'Het peerd van ome Loeks is dood'. Het is gemaakt door Jan de Baat, en is het bekendste beeld in de stad.

Ultra van Silvia B.
Dit kunstwerk van Silvia B. is gloednieuw: het is in oktober 2004 geplaatst aan de Emmasingel, voor het Cascadecomplex. Het beeld is ruim acht meter hoog, en stelt een vrouw voor die op het eerste gezicht een toonbeeld van schoonheid is, maar die bij een nadere beschouwing gebreken vertoont.

Jozef Israëls beeld
De schilder Jozef Israëls (1824-1911) is in Groningen geboren. Hij was een van de bekendste schilders van de Haagse School. Zijn schilderij 'Langs moeders graf' was de inspiratiebron voor een beeld op het Hereplein van een visser met zijn zoon en dochtertje. Het is in 1922 gemaakt door Abraham Hesselink.

Blote Bet
Dit beeld van Wladimir de Vries van de 'stedenmaagd' met in haar hand een korenaar en met een voet op een liggend kalf viel niet bij iedere Stadjer in goede aarde toen het bij de Herebrug werd geplaatst in 1953: het meisje was te bloot, haar benen te dik en haar borsten te klein. Toch staat het beeld er nog steeds, en wordt het door Groningers ook wel 'Blote Bet' genoemd.

Guyot monument
Dit monument op het Guyotplein is het oudste beeld in de stad, en dateert uit 1829. Charles en Jean Francois Sigault maakten dit monument voor Henri Daniël Guyot, de oprichter van een doveninstituut, dat van 1807 tot 1984 aan het Guyotplein stond.

Ubbo Emmius monument
Ubbo Emmius (1547-1625) was de eerste rector-magnificus van de Rijksuniversiteit Groningen. In de Broerstraat, voor het Academiegebouw, heeft Herbert Jansen in 1994 een kunstwerk aan hem gewijd. Het lijkt op een betonnen plantenbak met daarin een beukenboom, die symbool staat voor de universiteit met de takken van wetenschap. In het beton zijn stellingen van Emmius aangebracht.

Sint-Joris en de draak
Dit beeld op het Martinikerkhof is het oorlogsmonument van de provincie Groningen, en is in 1959 gemaakt door Ludwig Oswald Wenckebach. Het beeld symboliseert de overwinning van het goede over het kwaad. De zegevierende Sint-Joris staat met zijn zwaard op een basement, waarin de draak in reliëf is verwerkt. Tijdens herdenkingsplechtigheden worden kransen aan het basement gehangen.

Dreckschnabel
Aan de Eeldersingel, bij Bij de Sluis, staat het beeld 'Dreckschnabel' van Hans Mes uit 1984. Het lijkt op een slank monster met een grote bek en twee grote hoorns, en is gemaakt van brons.


Vaste kunstenaars

Petrus Ackermans - Allie van Altena - Riek Ammerman - Carlo Andreoli - Armando - Silvia B. - Jan de Baat - Jan van Baren - Roberto Barni - Herman Bartelds - Lex Bekink - Hans van Bentem - Arie van den Berg - Siep van den Berg - Trudi van den Berg - Gjalt Blaauw - Joop de Blaauw - Sies Bleeker - Maree Blok - Maree Blok/Bas Lugthart - Monica Boekholt - René de Boer - Frans en Marja de Boer-Lichtveld - Gerrit Bolhuis - Bob Bonies - Rommert Boonstra - Martin Borchert - Emilius Bourgonjon - Janny Brugman-de Vries - Tilly Buij - Norman Burkett - Mette Bus - Françoise Charlotte Carbasius - Ron Caspers - Wessel Couzijn - Anne Dekking-van Haeften - Wim Delvoye - Jef Depassé Huisman - Marinus Dieleman - Klaas van Dijk - Wia van Dijk - Jos Dijkstra - Jeroen Doorenweerd - Liesbeth Doornbosch - Ireen Draaijers - Gerard Druiven - Kie Ellens - Marja van Elsberg - Caroline Feldbrugge - Huib Fens - Kurt W. Forster - Frans Franssen - Bas Galis - Jon Gardella - Albert Geertjes - Marijke Gémessy - Nico Gerbenzon - Gerard Groenewoud - Bas de Groot - Sigurdur Gudmundsson - Gerlof Hamersma - Siebe Hansma - Aryaan Harshagen - Wim Haver - Loes Heebink - Govert Heikoop - Abraham Hesselink - Fred van Hessen - Ineke Heystee - Joost van Hezewijk - Anne Hilderink - Hugo Hol - Henk Holman - Rebecca Horn - Bart van Hove - Bernadet ten Hove - Jan van IJzendoorn - Hans Ittmann - Frans Jacobs - Gijsbert Jacobs van den Hof - Frederik Jeltsema - Annelies de Jong - Lambert Kamps - Peter de Kan - Ram Katzir - Per Kirkeby - Maaike van der Kooi - Gabriëlle Kroese - Carlo Kroon - Jan Kuipers - Herman Lamers - Leonhard Lapin - Arie van der Lee - Ida van der Lee - Erick de Lyon - Robert Maingray - Ingo Maurer - Mattheus Meesters - Hans Mes - Gert Jan Mulder - Janet Mullarney - Pjotr Müller - Wout Muller - Theo van der Nahmer - Frans Nieuwlaat - Lilian van Opdorp - Henk Ovink - Theresia van der Pant - Frans Peeters II - Karl Pelgrom - Gerrit Piek - Tom Postma - Thom Puckey - Willem Reijers - Willem Reinders - Egbert Reitsma - Max Reneman - Hans Rikken - Marte Röling - Teun Roosenburg - Ulrich Rückriem - Marjolijn Schaaf - Alexander Schabracq - Shlomo Schwarzberg - Frank Sciarone - Joseph Semah - Gert Sennema - Eja Siepman van den Berg - Charles Sigault - Jean François Sigault - Cees Sillen - Anno Smith - Luk Van Soom - Pieter Starreveld - Jan Steen - Jos Steenmeijer - Evert Strobos - Peter Struycken - Joost Swarte - Shinkichi Tajiri - Jan Tengbergen - Eugene Terwindt - Ronald van Tienhoven - Martin Tissing - Isik Tüzüner - Willem Johannes Valk - Tjeerd Veenhoven - Kees Verkade - Peet Verrijn Stuart - Prosper Verwilligen - Henk Visch - Carel Visser - André Volten - Astrid Voss - Ton de Vreede - Auke de Vries - Wladimir de Vries.

Toon afbeeldingen


Galeries.nl is sinds begin mei 2018 weer in de lucht, maar om de site up-to-date te houden ben ik op zoek naar vrijwilligers die bereid zijn om actuele exposities toe te voegen. Mail naar info@galeries.nl indien u hiervoor belangstelling heeft.

Op deze plek, in de laatste kolom, kunnen advertenties worden geplaatst.

Meer info over adverteren

Benno Tutein Nolthenius