Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG)

Hanzeplein 1  Plattegrond via Google
9713 GZ Groningen, Nederland
T 050-3611618
 kunst@fd.umcg.nl
www.umcg.nl

Contact: mw Kramer

Overige informatie

Het Universitair Medisch Centrum Groningen ligt aan de oostkant van het Groninger stadscentrum, aan het Hanzeplein.

In de openbare ruimtes op de begane grond van het UMCG treft u een groot aantal kunstwerken aan. Bovendien zijn er zeer regelmatig wisselende exposities. In de Fonteinstraat (bij de ingang ĎOostersingelí) hangt een expositiebord.
Hierop kunt u zien welke exposities op dat moment in het UMCG gehouden worden en waar ze te bezichtigen zijn. Bij de informatiebalie in de ontvangsthal is bovendien een architectuur- en kunstroute beschikbaar. Veel van de tijdelijk geŽxposeerde kunst is te koop.
+ + lees meer...

In het UMCG zijn talloze kunstwerken te bewonderen. Er hangen schilderijen aan de muren op verpleegafdelingen, in werkkamers, in de straten en op de gangen. In de centrale ontvangsthal en de winkelstraten staan beelden, op de vloeren zijn mozaÔeken aangebracht en aan plafonds hangen lichtobjecten. Ook op plaatsen waar u het niet verwacht, treft u kunst aan. Zo is er in elke lift een kunstwerk te zien en zelfs in de fietsenkelder is een wandschildering aangebracht.

Waarom kunst in een medisch centrum?
Misschien verbaast het u dat een medisch centrum zoveel aandacht besteedt aan kunst. Toch hebben de kunstwerken in het UMCG een functie. Ze zijn uiteraard decoratief, maar zijn vooral bedoeld om de aandacht van het ziek-zijn af te leiden. Kunstwerken kunnen allerlei emoties oproepen. Een schilderij kan bijvoorbeeld ontroeren, een herinnering oproepen of een blij gevoel opwekken. Kunst kan patiŽnten troost bieden en hun even uit hun rol van patiŽnt halen. De kunstwerken geven het ziekenhuis ook een vriendelijke uitstraling en in een prettige omgeving voelen patiŽnten zich eerder op hun gemak. Dit komt hun herstel ten goede.

GeÔntegreerde kunst
Bij de architectuur en inrichting van het centraal medisch complex van het UMCG is er naar gestreefd om een gebouw neer te zetten waarin patiŽnten zich prettig voelen, waarin geen kille ziekenhuissfeer heerst. Uitgangspunt bij de bouw was dat het ziekenhuis de zekerheid van een bankgebouw en de vriendelijkheid van een buurthuis moest uitstralen. Het moest ook een Ďstad in een stadí worden, waar patiŽnten even kunnen vergeten dat ze in een ziekenhuis zijn. Het UMCG heeft daarom niet alleen winkelstraten, maar bijvoorbeeld ook een groot plein met een fontein.

Deze fontein is een vorm van geÔntegreerde kunst: kunst die is opgenomen in de architectuur van het ziekenhuis. De fontein is ontworpen door de kunstenaar Beljon. Het geluid van het stromende water, heeft een rustgevend effect. Medewerkers en patiŽnten zitten daarom graag op het terras of op een van de bankjes bij de fontein.

Een andere vorm van geÔntegreerde kunst zijn de poliklinieken. Elke poli is ingericht dooreen andere architect. Elke polikliniek heeft een eigen stijl en eigen, herkenbare inrichting. De polikliniek Oogheelkunde heeft bijvoorbeeld een interieur dat helemaal is aangepast aan visueel gehandicapten. Architect Victor Mani heeft speciale grote letters op de deuren van de spreekkamers aangebracht en gekleurde banen op de vloer die de route voor de patiŽnt aanduiden. De polikliniek van het Thoraxcentrum is herkenbaar aan de opvallende kroonluchter van Ingo Maurer.

De bijzondere verlichting van de winkelstraten, de vloerstructuren, wandschilderingen en binnentuinen, dragen er ook toe bij dat het UMCG een vriendelijke uitstraling heeft.

Vaste kunstcollectie
Het UMCG heeft een uitgebreide collectie schilderijen en beelden. In totaal bezit het ziekenhuis zoín 1300 objecten. Sommige kunstwerken zijn door het UMCG zelf aangekocht, andere zijn geschonken of in bruikleen. De transparante sculptuur tegenover het personeelsrestaurant, is bijvoorbeeld een geschenk van de verpleging aan de Raad van Bestuur van het voormalig AZG. Het is geschonken ter gelegenheid van de opening van de nieuwbouw. De sculptuur is van Guus Slauerhoff en heet De mantel van zorg. Het transparante materiaal heeft een technische uitstraling die de hightech zorg van het UMCG weergeeft en tegelijkertijd de openheid en toegankelijkheid van het ziekenhuis symboliseert.

Kunstuitleen
Het UMCG heeft een eigen kunstuitleen met een ruime collectie. Er zijn ongeveer driehonderd werken te leen. Medewerkers kunnen hier voor hun werkkamer een kunstwerk naar eigen smaak uitzoeken. Ook voor verpleegafdelingen zijn er werken te leen zodat er niet altijd dezelfde schilderijen hangen.

Exposities
Kunstenaars hebben de gelegenheid om hun werk te exposeren in het UMCG. Er zijn in het gebouw twaalf locaties voor beschikbaar. Elke twee maanden zijn er andere exposities, in het UMCG is dus zeer regelmatig nieuwe kunst te zien. Voor kunstenaars is het aantrekkelijk om te exposeren in het UMCG. Er is een groot publiek en de exposities krijgen vaak aandacht in de regionale media. In de Fonteinstraat vindt u bij ingang 11 een overzicht met de lopende exposities en een daarbij behorende wegwijzer.

Meer informatie
Bij de informatiebalie in de ontvangsthal van het UMCG, kunt u gratis een architectuur- en kunstroute verkrijgen. Wilt u exposeren in het UMCG of meer informatie over de kunstcollectie, neem dan contact op met de medewerkers van het kunstproject, tel. (050) 361 16 18.


Jasper Oostland
12/12/2016 - 10/3/2017
Iconen van het Groninger land
30/3/2012 - 30/5/2012
Jasper Oostland: Kikkers enzo
6/12/2011 - 27/2/2012
Kindertentoonstelling
6/10/2006 - 29/10/2006

Kunstenaars in vaste collectie

Joop Beljon - Ingo Maurer - Guus Slauerhoff - Ruud Venekamp.

Toon afbeeldingen


(advertentie)