Kunst Openbare Ruimte Lelystad

Stadhuisplein 2  Plattegrond via Google
8232 ZX Lelystad, Nederland
T 0320-278834
 yh.de.vries@lelystad.nl
www.lelystad.nl

Overige informatie

Lelystad heeft een onstuimige ontwikkeling gekend. In 1967 kwamen de eerste bewoners. Anno nu zijn dat er ruim 72.000. Het onlangs door de gemeente Lelystad vastgestelde 'Structuurplan Lelystad 2015’ gaat uit van realisering van een groei naar circa 80.000 inwoners met mogelijkheden van een nog verdere doorgroei naar 100.000 inwoners. De groei zal in de pas lopen met de voorzieningen.
+ + lees meer...

Kunst, sport, cultuur en recreatie worden dikwijls het cement van de samenleving genoemd. Het is wat mensen aan een stad bindt, of juist naar een stad lokt. Lelystad heeft een bloeiend (sport)verenigingsleven met ongeveer 180 sport- en recreatieverenigingen.

De gemeente vindt de aanwezigheid van culturele voorzieningen in Lelystad belangrijk.

Musea

Lelystad herbergt een groot aantal aansprekende musea.

De Bataviawerf
Op het 'openluchtmuseum' de Bataviawerf wordt op dit moment het vlaggenschip van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) de Zeven Provinciën van Michiel Adriaanszn de Ruyter herbouwd. Bij dit bouwproject worden materialen en technieken uit de Gouden Eeuw toegepast. Het vorige grootschalige project de Batavia is hier ook te bewonderen.

Nieuw Land Erfgoedcentrum
Dit gloednieuwe museum nabij Bataviastad vertelt het verhaal van Flevoland, de grootste polder ter wereld, in vaste en tijdelijke tentoonstellingen, een studiecentrum, evenementen en educatieve programma's. www.nieuwlanderfgoedcentrum.nl

Aviodrome
Op het terrein van Lelystad Airport vindt u het Aviodrome met een uitgebreide collectie historische luchtwaardige vliegtuigen. Nederlands bekendste vliegtuig ‘de Uiver’ heeft daarin een prominente plek.

NISA
In het Nederlands Instituut voor Scheeps & Onderwaterarcheologie (NISA) wordt een beeld gegeven van onze scheepvaartkundige historie, zoals die kan worden afgeleid uit bodemvondsten op de (drooggelegde) vaste wal en in de bodem van de (vroegere) zee. Men kan hier het conserveringsproces van vondsten volgen en de resultaten bekijken.

Stichting Kunstuitleen Flevoland
Bij Kunstuitleen Flevoland kunnen particulieren en bedrijven tegen relatief lage kosten kunst lenen en kopen. Kunstuitleen Flevoland heeft een ruime keuze uit werk van bekende en veelbelovende professionele kunstenaars, zowel uit Flevoland als daarbuiten. De collectie is zeer gevarieerd, niet alleen naar stijl, maar ook naar toegepaste technieken: van figuratief tot abstract, van olieverf tot brons.
De Kunstuitleen is gevestigd in het Centrum voor Kunst en Cultuur De Kubus, Agorabaan 3 in Lelystad.
Openingstijden: wo, do, vr van 12.00-16.00 uur. Donderdagavond van 19.00-21.00 en za 10.00-13.00 uur.
Zie www.flevocultuur.nl/lelystad/kunstuitleen-flevoland.

Zuil van Lely
Op het Stadhuisplein van Lelystad staat het 32 meter hoge kunstwerk 'de Zuil van Lely'. Het kunstwerk is ontworpen door kunstenaar Hans van Houwelingen. De zuil is opgebouwd uit basaltblokken. Hetzelfde materiaal dat de polder beschermt tegen het water. Op de Zuil van Lely staat een beeld van Ir. Cornelis Lely. Als Nederlandse civiel-ingenieur en staatsman legde Cornelis Lely de basis voor het Zuiderzee project. Lely kijkt over de polder in de richting van de voormalige Zuiderzee. Het beeld is een tweede gietsel van het beeld dat kunstenaar Mari Andriessen heeft gemaakt. Het orgineel staat bij de Afsluitdijk, nabij Den Oever.

Landschapkunst
Het college heeft een keuze gemaakt voor de kunstenaar van het zesde landschapkunstwerk in Flevoland. Het ontwerp van de internationaal befaamde kunstenaar Antony Gormley kan zowel sculptuur als architectuur genoemd worden. De menselijke figuur, die gehurkt zit, wordt 25 meter hoog en tuurt over het Markermeer. Het kunstwerk komt bij de Houtribsluizen op de pier, aan Markermeerzijde. Het kunstwerk van een gehurkte figuur wordt opgebouwd uit bijna 2000 unieke roestvrijstalen elementen.


Vaste kunstenaars

Jan de Baat - Marius van Beek - Fons Bemelmans - Willem Berkhemer - Berend Bodenkamp - Peter Bogner - Robert Bosari - Willem Bouter - Kees Buckens - Marcel van Campen - Antony Gormley - Elselien van der Graaf - Paul Grégoire - Guus Hellegers - Hans van Houwelingen - Huizer / van Herk - Hendrik Ittman - Gooitzen de Jong - Nic Jonk - Kanselaar / Makkinga - Axel van der Kraan - Helena van der Kraan - Yvonne Kracht - Gusta Kullberg - Bert Meinen - Robert Morris - Jan Mulder - Jan van Munster - Judith Pfaeltzer - Adri van Rooijen - Nynke Schepers - Gerard Schoffelen - Piet Slegers - Vladimir Soerovtsev - Luk Van Soom - Jeroen Stok - S. Stokhof de Jong - Eugene Terwindt - André Volten - Auke de Vries - Leo de Vries - Alfred van Werven - Thijl Wijdeveld - R.W. van de Wint - Floyd T. de Witt - Jan Wolkers - Ger Zijlstra.


Galeries.nl is sinds begin mei 2018 weer in de lucht, maar om de site up-to-date te houden ben ik op zoek naar vrijwilligers die bereid zijn om actuele exposities toe te voegen. Mail naar info@galeries.nl indien u hiervoor belangstelling heeft.

Op deze plek, in de laatste kolom, kunnen advertenties worden geplaatst.

Meer info over adverteren

Benno Tutein Nolthenius