Home - Kunstenaars - Galeries - Musea - Exposities  
Charlier Museum (1928)
Kunstlaan 16  Plattegrond via Google
B-1210 Brussel, België
T +32-2-2202691
 info@charliermuseum.be
www.charliermuseum.be
di t/m vr 12.00-17.00
entree € 5,00


Contact: Dominique Coerten (cons)

Overige informatie

Het Charliermuseum was de woning van de Brusselse mecenas en kunstliefhebber Henri Van Cutsem.

In 1890 laat hij zijn herenhuis verbouwen door de jonge architect Victor Horta om er zijn verzamelingen te kunnen tentoonstellen. Bij zijn dood in 1904 erft zijn vriend, de beeldhouwer Guillaume Charlier, het huis. Hij brengt er zijn eigen verzameling onder.

In 1925 legateert Guillaume Charlier het herenhuis en zijn verzameling aan de gemeente Sint-Joost-ten-Node met de opdracht er een openbaar museum van te maken. Het museum wordt op 21 oktober 1928 plechtig geopend.
+ + lees meer...

De Belgische schilderkunst van het einde van de negentiende eeuw wordt er in beeld gebracht door een rijke galerij portretten van Wiertz, Gouweloos, Agneessens, realistische en impressionistische landschappen van Boulenger, Baron, Wytsman, werken van sociaal geëngageerde schilders zoals Laermans, Oleffe, Frédéric en tenslotte werk van al die kunstenaars die behoorden tot de verschillende vernieuwende bewegingen van rond de eeuwwisseling: Ensor, Van Strijdonck, Verheyden... De beeldhouwkunst is er vertegenwoordigd door Guillaume Charlier, Emile Namur, Rik Wouters...

De salons zijn rijkelijk uitgerust met meubelen en sierkunstvoorwerpen in Louis XV-, Louis XVI- en Empirestijl, wandtapijten uit Brussel, Oudenaarde en Aubusson, tapijten, porselein, zilverwerk...

Schilderkunst
De collectie schilderkunst van het Charliermuseum bestaat hoofdzakelijk uit werken van Belgische schilders van het einde van de negentiende en het begin van de twintigste eeuw. De werken werden bijeengebracht door de beeldhouwer en mecenas Guillaume Charlier. Sinds het in 1928 voor het publiek werd opengesteld, heeft het museum dankzij verschillende legaten en donaties zijn verzameling verder kunnen uitbreiden (Wiertz, Bossuet, Wauters...).

De eeuwwisseling markeert een periode van verandering waarin het academisme plaats moet ruimen voor het naturalisme en het impressionisme. Het is een periode die rijk is aan talent, zoals Hippolyte Boulenger, Guillaume Vogels, James Ensor…, maar ook rijk aan vernieuwende bewegingen zoals de groep van de XX of de School van Tervuren. Het is juist in die periode dat Guillaume Charlier schilderijen van zijn tijdgenoten koopt. Op die manier brengt hij, gedreven door enthousiasme en met kennis van zaken, een fraaie collectie schilderijen bijeen. Hij aarzelt ook niet om een vriend in geldnood bij te springen door er een werk van te kopen. In zijn verzameling vindt men veel landschapsschilders die bewolkte hemels, besneeuwde plattelandsgezichten, bloemenvelden in de lente schilderen. Men vindt er eveneens werken van de schilders die getuigen van het landbouwers- en arbeidersbestaan van het einde van de twintigste eeuw, alsmede portretten of genretaferelen. Het Charliermuseum exposeert tegelijkertijd een deel van zijn gravureverzameling met etsen van Théodore Verstraete, Jehan Frison, Armand Rassenfosse : plattelandsgezichten van de omgeving van Antwerpen of Brussel, stadsgezichten of allegorieën... Door deze collectie schilderijen en gravures krijgt men een goed begrip van een tijdperk uit de Belgische geschiedenis dat gekenmerkt wordt door ingrijpende artistieke veranderingen.

Beeldhouwkunst
Zodra de eclectische XIXde eeuwse kunst in de vergeethoek geraakt is, staat de weg open voor een realistische sociale kunst die door haar streven naar het werkelijke, het beeld zal verlevendigen en de weg zal vrijmaken voor het impressio nisme. Door zijn gefragmenteerde techniek zal het impressionisme in de beeldhouwkunst vlug overgaan tot het expressionisme dat met Rik Wouters zijn hoogtepunt zal bereiken. De beeldhouwkunst is er vertegenwoordigd door Guillaume Charlier, Emile Namur, Rik Wouters...

Overig
Tenslotte zijn er meubilair, edelsmeedkunst en wandtapijten.

Adnan Kotaoglu & Ahmet Akay
9/12/2015 - 31/12/2015
Hedendaagse karikaturen van Hikmet Aksoy
30/10/2015 - 27/11/2015
De kunstenaarsfamilie Cluysenaar: Nieuwe aanwinsten door schenking
6/11/2014 - 16/1/2015
Jean Robie: Schilder, schrijver en zijn reizen in India
9/10/2013 - 3/1/2014
Controverses
24/9/2009 - 27/11/2009
Sfeer: landschappen en stillevens uit het Charlier museum
25/1/2008 - 20/6/2008
Vrouwelijke zinnen
9/3/2007 - 15/6/2007
Rops - Munch: Man and Woman
22/4/2006 - 22/6/2006
Jakob Smits
5/10/2005 - 18/12/2005

Kunstenaars in vaste collectie

Guillaume Charlier - James Ensor - Léon Frederic - Eugène Laermans - Henri-François Ramah - Jakob Smits - Eugène Verdyen - Guillaume Vogels - Rik Wouters - Juliette Wytsman.

Toon afbeeldingen