Pakhuis De Zwijger  (2006)

Piet Heinkade 179-181  Plattegrond via Google
1019 HC Amsterdam, Nederland
T 020-6246380
 info@dezwijger.nl
www.dezwijger.nl
ma t/m za 8.00-23.00 uur. Gratis toegang.


Contact: Diederik Hoekstra (comm)

Overige informatie

September 2006 opent Pakhuis de Zwijger in Amsterdam zijn deuren met een café/restaurant, diverse zalen, radio- en tv-studio’s en mediawerkplaatsen. Bovendien zal het pakhuis aan de Piet Heinkade waar de Jan Schaefferbrug naar het Java-eiland doorheen gaat, de kantoren huisvesten van Cultuurfabriek, Waag Society, het Amsterdams Fonds voor de Kunst en Salto Omroep Amsterdam.
Cultuurfabriek is straks verantwoordelijk voor de exploitatie, programmering en verhuur van de zalen en de horecafaciliteiten. Naast een grote zaal met een capaciteit van 300 - 600 personen, zijn er nog drie kleine zalen en een exporuimte in het gebouw.
+ + lees meer...

De programmering zal divers en multidisciplinair zijn (met name gericht op media, stadscultuur en ondernemerschap) met onder andere concerten, exposities, debatten, conferenties, voorstellingen, clubavonden en festivals. In het pakhuis worden vanuit de studio’s van Salto 24 uur per dag radio- en tv-programma’s gemaakt die via de kabel te bekijken en te beluisteren zijn. Waag Society start in Pakhuis de Zwijger een nieuw initiatief onder de naam Mediagilde ter ondersteuning van de ontwikkeling van creatief talent en ondernemerschap op het gebied van ICT en nieuwe media.
Het Mediagilde biedt naast werkplekken en hoogwaardige technologische faciliteiten een programma van activiteiten gericht op kennisontwikkeling en innovatie.

Verbouwing
Al ruim een jaar wordt door projectontwikkelaar/eigenaar Stadsherstel NV, architect André van Stigt en aannemer De Nijs hard gewerkt aan het pakhuis.
Pakhuis de Zwijger ontworpen door J. de Bie Leuveling Tjeenk en in 1932 opgeleverd, is van oorsprong een vriespakhuis waar cacao, specerijen en tabak werden opgeslagen.
Pakhuis de Zwijger heeft inmiddels de status van Rijksmonument. Na het grote sloopwerk in 2005 is vanaf het begin van het jaar gewerkt aan de herontwikkeling en verbouwing tot media- en cultuurgebouw.

Historie
Pakhuis de Zwijger werd gebouwd in 1933-1934 naar een ontwerp van architect J. de Bie Leuveling Tjeenk en constructeur K. Bakker. Het gebouw is een exponent van het zakelijk expressionistisch bouwen. Bijzonder is de betonnen draagconstructie bestaand uit paddestoelkolommen en de aan twee zijden forse uitkraging boven de fundering. Uit vroegere tijden zijn drie pakhuizen aan de Oostelijke Handelskade overgebleven, waaronder Pakhuis de Zwijger. Het pand werd gebruikt als koelhuis voor bederfelijke producten. De drie gebouwen zijn enige jaren geleden tot Rijksmonument bestempeld. Pakhuis de Zwijger beleefde de afgelopen decennia roerige tijden. Het is lang gekraakt geweest en was toen een belangrijke oefenruimte voor popmuziek in Amsterdam. Zo repeteerden ondermeer Herman Brood en Loïs Lane er jarenlang. Menig plan tot herbestemming van het pand sneuvelde en voor de stedelijke ontwikkeling van de vroegere havens van Amsterdam werd een brug door het pakhuis aangelegd.

Foto: Impressie van Hans Kuiper


WOMEN Inc. Festival
1/3/2010 - 6/3/2010
Work: Eindexamen Fotoacademie Amsterdam
18/12/2009 - 20/12/2009
Cor Jaring
4/11/2009 - 24/12/2009
Eindexamenstudenten Fotoacademie 2006
22/12/2006 - 23/12/2006
Martijn van de Griendt en Willem Poelstra: The Streets of Europe
14/9/2006 - 14/10/2006

Toon afbeeldingen


Galeries.nl is sinds begin mei 2018 weer in de lucht, maar om de site up-to-date te houden ben ik op zoek naar vrijwilligers die bereid zijn om actuele exposities toe te voegen. Mail naar info@galeries.nl indien u hiervoor belangstelling heeft.

Op deze plek, in de laatste kolom, kunnen advertenties worden geplaatst.

Meer info over adverteren

Benno Tutein Nolthenius