Burgerweeshuis Zierikzee

Poststraat 45  Plattegrond via Google
4301 AB Zierikzee, Nederland
T 0111-412683
jul-aug di t/m zo 11.00-17.00
en op afspraak
entree € 2,00


Contact: Tessa Braat

Overige informatie

Statig en voornaam staat het huis aan de zuidzijde van het Kerkhof, schuin tegenover de ingang van de Nieuwe Kerk. Op de gevel prijkt de naam, die eraan herinnert dat dit pand, een voormalige patriciërswoning, in 1862 werd aangekocht om te dienen als Burgerweeshuis. Het oude weeshuis, dat aan de rechterzijde van het huidige pand stond, werd afgebroken en vervangen door eenvoudige woningen.
+ + lees meer...

Imposant is de omstreeks 1740 opgetrokken achtergevel die oorspronkelijk de voorkant was. Vanuit de tuin straalt de achterzijde de bezadigdheid en degelijkheid van de 18de-eeuwers uit. Als zovele monumenten in Zierikzee zijn ook hier de details die het erfgoed zo interessant maken. Een vaas, in een nis boven de achterdeur, bevat briefjes met namen van de weeskinderen uit de jaren 1890-1940.

De fraaiste kamer heet sindsdien Regentenkamer en is een juweel van een Rococo-stijlkamer met goudlederen behang (circa 1750), een schoorsteenpartij met schouwstuk door Aart Schouman (1710-1792) en lambrizering in de asymmetrische Rococo-stijl en een plafondschildering (circa 1610). In de inbouwkast bevindt zich nog een collectie tin van het vroegere weeshuis, waaronder twee zeldzame piskannen. Een zoon van Victor Hugo typeerde de kamer tijdens zijn bezoek als: "Een mooiere kamer dan in heel Parijs te vinden is". Een aantal poppen toont nog de kleding waarin de weesjongens en -meisjes in het verleden gekleed gingen. De schilderijen in de regentenkamer geven ons een indruk van de vroegere stadsbestuurders. Streng maar rechtvaardig kijken heren regenten en dames regentessen uit de ogen. Het weesmeisje en de weesjongen, ook afgebeeld, moesten staan, uit eerbied voor hun weldoeners. Hier logeerde in 1747 Willem IV. Hij kwam na zijn benoeming tot stadhouder en admiraal- en kapitein-generaal orde op zaken stellen in Zierikzee. Gastvrouwe Susanna Maria Loncque, weduwe van mr. Johan Cau, ambachtsvrouwe van Oosterland, Sirjansland en Oosterstein. De stadhouder verving 3 leden van de raad. Sinds lang zijn de geluiden van stoeiende weesjongens en babbelende weesmeisjes verstomd. Sinds 1960 wordt het weeshuis bewoond door het kunstenaarsechtpaar Ad († 2000) en Tessa Braat. Hun beelhouwwerk en keramiek zijn tijdens de zomermaanden te bewonderen, met nog veel meer kunst en antiek. De tuin is dan op zijn mooist.Galeries.nl is sinds begin mei 2018 weer in de lucht, maar om de site up-to-date te houden ben ik op zoek naar vrijwilligers die bereid zijn om actuele exposities toe te voegen. Mail naar info@galeries.nl indien u hiervoor belangstelling heeft.

Op deze plek, in de laatste kolom, kunnen advertenties worden geplaatst.

Meer info over adverteren

Benno Tutein Nolthenius