Rams Woerthe

Gasthuislaan 2  Plattegrond via Google
8331 MX Steenwijk, Nederland
T 0521-538605
 conservator@steenwijkerland.nl
www.rams-woerthe.nl
di, wo, do, za en zo 11.00-16.00
entree € 3,50

Contact: mw C. Brouwer-de Graaf en J.C. Bakker

Overige informatie

De villa Rams Woerthe in Steenwijk werd in opdracht van de Steenwijker industrieel en filantroop Jan Hendrik Tromp Meesters als woonhuis gebouwd.

Het ontwerp is van A.L. van Gendt, ook bekend als architect van het Concertgebouw in Amsterdam. Rams Woerthe gebouwd in Art Nouveau-stijl kwam in 1899 gereed en is thans in gebruik als representatief centrum van het gemeentebestuur van Steenwijkerland.
+ + lees meer...

Rams Woerthe wordt omgeven door een park in Engelse landschapsstijl, naar een ontwerp van Hendrik Copijn. De voormalige villa staat in de top 100 van Nederlandse monumenten (cultureel erfgoed). In het interieur zijn monumentale jugendstil-wandschilderingen van Co Breman te zien. In de entree en het trappenhuis zijn de gebrandschilderde glas-in-lood ramen van A. le Comti te bewonderen. In het gebouw is tevens een speciale tentoonstelling over werk en leven van Hildo Krop te bezoeken.

Het is vooral het interieur, dat villa Rams Woerthe, zo bijzonder maakt: de 'koninklijke' entree met fraaie gebrandschilderde glas-in-loodramen, de hal en het trappenhuis met indrukwekkende schilderingen.
Ook het prachtige houtsnijwerk, marmer, authentiek meubilair en reliëfversieringen met o.a. diermotieven, maken dit unieke bouwwerk meer dan de moeite waard om te bezoeken.

In Rams Woerthe is een zaal helemaal ingericht als Hildo Krop Kamer. Het idee is om een soort museum op te zetten met meerdere zalen over deze geboren Steenwijker; eigen meubilair en ontworpen voor fam. van Wijngaarden. Verder:
- Wisselexpositie zaal met allereerst houtsnedes voor De Tribune en anderen
- Gipskelder met studies uit z'n voormalige ateliers te Amsterdam en Schoorl
- Atelier inrichting benevens een duidelijke DVD voorstelling en een Studie / Documentatie centrum in ontwikkeling.

Wanneer de Stichting Collectie Hildo Krop een feit is komen er mogelijke andere openingscondities.


Hildo Krop: Stadsbeeldhouwer van Amsterdam
2/6/2012 - 30/9/2012
Dans- en toneelmaskers van Hildo Krop
31/5/2010 - 1/4/2011
Het keramische oeuvre van Hildo Krop
27/4/2009 - 31/12/2009

Vaste kunstenaars

Hildo Krop.

Toon afbeeldingen


Galeries.nl is sinds begin mei 2018 weer in de lucht, maar om de site up-to-date te houden ben ik op zoek naar vrijwilligers die bereid zijn om actuele exposities toe te voegen. Mail naar info@galeries.nl indien u hiervoor belangstelling heeft.

Op deze plek, in de laatste kolom, kunnen advertenties worden geplaatst.

Meer info over adverteren

Benno Tutein Nolthenius