Home - Kunstenaars - Galeries - Musea - Exposities  
 
Broelmuseum
Broelkaai 6  Plattegrond via Google
B-8500 Kortrijk, België
T +32-56-277780
 broelmuseum@kortrijk.be
www.broelmuseum.be
di t/m vr 10.00-17.00
za en zo 11.00-17.00
entree € 3,00

Contact: Lucrèce Falepin

Overige informatie

Het Broelmuseum, gehuisvest in een imposant gerestaureerd herenhuis en in een recente moderne vleugel, toont artistiek werk van kunstenaars die in Kortrijk woonden of werkten. De bezoeker krijgt een goed beeld van de regionale kunstgeschiedenis van de 16de eeuw tot op vandaag.

Collectie
+ + lees meer...

De museumcollectie bestaat uit twee grote delen: de collectie Schone Kunsten en de collectie Oudheidkunde en Sierkunsten. Het Broelmuseum focust vooral op beeldende en toegepaste kunst. Enkele lokale namen die internationale faam verworven hebben zijn onder meer: Roelandt Savery, Kerstiaen De Keuninck, Emmanuel Viérin, Albert Saverys, Victor Verougstraete, en anderen al dan niet gecombineerd met meubilair van de Kunstwerkstede De Coene. Uit de late 20ste eeuw zijn het de werken van Marcel Notebaert, Jose Vermeersch, Octave Landuyt, Marc Stockman die in de kijker staan. De meest actuele kunstenaars zijn bijvoorbeeld: Joris Ghekiere, Johan Tahon, Clark Clarysse, Nick Ervinck, Dorine Clement, Nathalie Vanheule, Olivier Deprez, Ronny Delrue, Koen Wastyn,... Naar aanleiding van de fototentoonstelling Aller Retour heeft het museum ook werk van Stephan Vanfleteren, Carl De Keyzer, Bieke Depoorter, Athos Burez en Titus Simoens in haar collectie opgenomen.

Fluisterende Wolken
De presentatie van de collectie is in 2012 volledig vernieuwd onder de titel Fluisterende Wolken. Het museum toont een selectie kunstwerken uit haar rijke verzameling in uiteenlopende combinaties. Kunstwerken zijn immers op zichzelf bijzondere objecten, maar zijn ook verbonden aan hun presentatie in het museum.
Een hedendaags museum experimenteert met nieuwe manieren van presenteren, waarbij kunstwerken uit verschillende periodes, met verschillende uitgangspunten en verhalen in een ruimte worden verzameld, met elkaar worden geconfronteerd en nieuwe betekenissen tot stand brengen.

De focus ligt hier niet alleen op de kunstwerken zelf, maar ook op de manier waarop u en wij ernaar kijken.
In iedere kamer vindt u woordenwolken met sleutelwoorden die door het museum aan de groep werken gegeven zijn. Ze zijn een suggestie en een open vraag. Wij nodigen u graag uit om uw eigen verhaal te schrijven en uw eigen betekenis te geven. Aan u om te ontdekken waar de werken mekaar raken of uitdagen.

Museum op Buda-eiland in Kortrijk
Binnen het Buda-eiland wil het Broelmuseum zich profileren als de conservator van de creatie en als organisator van tentoonstellingen die de dynamiek van Buda vertalen naar het grote publiek. Het Broelmuseum ontvangt op Buda doorheen het jaar jonge beeldende kunstenaars. Ze tonen hun werk in het mooie 18de eeuwse herenhuis met aanpalende vleugel maar ook in de Paardenstallen, de Budatoren, in de openbare ruimte of in de nieuwe Budafabriek, Dam 2a. Met deze de Budafabriek is goed voor nog eens 3000 m2 tentoonstellingsruimte extra!... Voldoende plek voor een stevige brok beeldend talent.

Hester Scheurwater
26/5/2013 - 23/6/2013
Kortrijk voor de camera 1860-1913
9/3/2013 - 8/9/2013
Aller Retour in Budafabriek
9/3/2013 - 9/6/2013
Roelandt Savery: Visionair hofschilder in Praag
21/4/2011 - 11/9/2011
Futurotextiel
9/10/2008 - 7/12/2008

Kunstenaars in vaste collectie

Evariste Carpentier - Clark Clarysse - Dorine Clement - Nick Ervinck - Joris Ghekiere - Jean-Baptiste De Jonghe - Kerstiaen de Keuninck - Octave Landuyt - Karel van Mander - Marcel Notebaert - Louis Robbe - Roelant Savery - Albert Saverys - Marc Stockman - Johan Tahon - José Vermeersch - Victor Verougstraete - Louis Pierre Verwee - Emmanuel Vierin - Joost Vincent De Vos - Edward Woutermaertens.

Toon afbeeldingen