Kunst Openbare Ruimte Deventer

Diverse locaties  Plattegrond via Google
7411 BW Deventer, Nederland
 info@galeries.nl
www.deventer.nl

Contact: Erna Lammers

Overige informatie

In de Openbare Ruimte van Deventer staan een kleine honderd beelden, zowel in de binnenstad als in de wijken en dorpen erbuiten. Behalve het beeld voor het station dat uit 1922 dateert, zijn de meeste beelden verworven en geplaatst na de jaren vijftig.

Bij het beschouwen en fotograferen van de beelden heb ik de onderstaande tekst in het achterhoofd gehouden. Rilke schreef dit citaat in de monografie die hij in 1903 aan Rodin wijdde.
+ + lees meer...

Net als een schilderij was het beeldhouwwerk een ding op zichzelf; het had in tegenstelling tot het schilderij zelfs geen wand nodig. Het was een ding dat op zichzelf kon bestaan en het was goed het volledig het wezen van een ding te geven waar men omheen kon lopen en dat men van alle kanten kon bekijken. En toch moest het zich op de een of andere wijze van de andere dingen onderscheiden, de gewone dingen die iedereen kon betasten. Het moest op de een of andere wijze onaantastbaar worden, sacrosanct, losgemaakt van het toeval en van de tijd, waarin het, eenzaam en wonderlijk als het gezicht van een helderziende, was opgestaan. Het moest zijn eigen vaste plaats verkrijgen waar het niet door willekeur was neergezet, en het moest ingeschakeld worden in de stille duur van de ruimte en haar grote wetmatigheden. Men moest het inpassen in de lucht die het omgaf als in een nis en het zo een vaste plaats geven, een houvast en een hoogheid die voortkwamen uit zijn eenvoudige bestaan, niet uit zijn betekenis.

Bron: William Tucker, De taal van de Beeldhouwkunst, p.11

Erna Lammers


Vaste kunstenaars

Jan Baetsen - Jan Brugge - Jeanot Burgi - Floor Coolsma - Karin Daan - Cor Dam - Matthijs van Dam - Toon Dupuis - Maďté Duval - Jan van Eijl - Jop Goldenbeld - Henri de Haas - Bertus Halfwerk - Ton Harmsen - Pieter d´ Hondt - Peter Jansen - Paul Keizer - Willem Kind - Martin Kleine Schaars - Johan Koers - Arno Kramer - Anna Kubach-Wilmsen - Titus Leeser - Jacques Maagendans - Bert Meinen - René Mens - Hans Mes - Pieter de Monchy - Petra Morenzi - Jan Anthony Mulock Houwer - Marijke van Munster - Jos van Oosterhout - Lon Pennock - Jo Pessink - Hans Rikken - Else Ringnalda - Marte Röling - Marc Ruygrok - Marcel van der Sande - Michiel Schierbeek - Ben Schildkamp - Theo Schreurs - Jan Slijkhuis - Jan Snoeck - Jos Spanbroek - Matjaz Stuk - Károly Szekeres - Ela Venbroek-Franczyk - Renate Vincken - Harry Visser - André Volten - Marjan de Voogd - Jilles Waagmeester - George van der Wagt - Daniël Weijl - Jan van Wijk - R.W. van de Wint - Dirk Wolbers - Willy Zandvliet.

Toon afbeeldingen


Galeries.nl is sinds begin mei 2018 weer in de lucht, maar om de site up-to-date te houden ben ik op zoek naar vrijwilligers die bereid zijn om actuele exposities toe te voegen. Mail naar info@galeries.nl indien u hiervoor belangstelling heeft.

Op deze plek, in de laatste kolom, kunnen advertenties worden geplaatst.

Meer info over adverteren

Benno Tutein Nolthenius