Chateau Drulon

  Plattegrond via Google
F-18170 Loye-sur-Arnon, France
T +33-248566596
 drulon@wanadoo.fr
www.drulon.com
za en zo 10.00-17.00

Overige informatie

De Tuinen van Drulon
De tuinen van Drulon, gelegen in het zuiden van de Berry, bieden op meer dan 16 hectare, een onvergetelijke wandeling aan liefhebbers van Kunst en Tuinen.
+ + lees meer...

De familie Hendriks wordt in 1998 eigenaar van het domein Drulon, verliefd op deze plek ondanks de verwaarloosde staat waarin zich het geheel bevindt. Hier hebben ze de ideale plaats gevonden om hun droom, een beeldentuin, te realiseren. Na veel opruimen en restaureren wordt het ontwerp van de eerste twee tuinen toevertrouwd aan Alix de Saint Venant en Jacques Gérard. Zij volgen strikt de wensen van de eigenaar en zo verandert de voormalige groententuin in een bloementuin. Een daarachter gelegen weide wordt omgetoverd in een kamertuin en het natuurlijke gedeelte, nadat het toegankelijk gemaakt is, wordt de wilde tuin.

Het kasteel
Het pad dat naar de ingang leidt loopt langs een boomgaard met kweeperen en een hoge muur van grès rose (de steen van deze streek). De entree bevindt zich in de vroegere ezelstal. Gaat men van hier uit verder dan betreedt men allereerst de “cour d’honneur”, vertrek- en eindpunt van de wandeling. Deze ruimte is bewust sober gehouden om de gebouwen maximaal tot hun recht te laten komen. Een groot bassin weerspiegelt het kasteel en de bijgebouwen. Het linker gedeelte met de toren uit de 15de eeuw was aanvankelijk slechts een jachtslot, in de 17de eeuw werd er volop bijgebouwd en groeide Drulon uit tot een zelfstandig domein bestaande uit honderden hectares weide en akkerbouw en zelfs een grote wijngaard.

Het kasteel, de duiventoren, de orangerie en andere bijgebouwen, in verval door jaren lange verwaarlozing, werden grondig onder handen genomen (in samenwerking met de architecten van monumentenzorg) en kregen zo hun nieuwe bestemming: expositieruimte. De bebouwing omsluit een binnenplaats, dit wordt de geheime tuin. Allerlei stijlen daken, een oude wijnkelder, de duiventoren, de achterkant van een broodoven en een opslagruimte voor de tuinman vormen een intiem, typisch “Berry”- kader. Hydrangeas (paniculata ”Pink Diamond”, villosa of “Blue Deckel”) azalea’s en japanse essen mengen zich met varens.

De muren zijn begroeid met Actinidia kolomikta, clematissen, klim-hydrangea en de onstuitbare roos “Kifsgate”. Op het domein zijn twee viviers (keukenbassins) gerestaureerd en deze herbergen nu waterplanten met een exotisch tintje.

De tuin

De Bloementuin
Muren en heggen omgeven de Bloementuin die opgesplitst is in 15 rechthoeken die rond een bassin met fontein liggen. Hier floreren honderden variëteiten vaste planten, eenjarigen en rozen; oude, botanische, engelse en nieuwe doorbloeiende hybriden. Alle gekozen om hun botanische en esthetische kwaliteiten.

Zo zijn er dus 15 verschillende scenes op kleur, van koel tot warm, van wit tot rood. De rozenpoorten, de rijen nashi’s ( een kruising tussen appel en peer) onderstrepen de zichtlijnen, zij begeleiden de blik en geven hoogte aan deze tuin. Wit springt in het oog bij het begin van de Bloementuin. De opeenvolging van rozenpoorten begroeid met Climbing Iceberg, Seagull, Thalia e.a. vormen een verbinding tussen de natuurstenen portiek en de gloriette. Dit pad, omzoomd door Gaura die feestelijk bloeit tot aan de winter, loopt langs alle “rechthoeken” met koele kleuren. Een honderd meter lange pergola loopt langs de massieven met de warme kleuren. Talloze klimplanten zoals rozen,Akébia, Actinidia (kiwi’s), Lonicera, sierdruif, Bignonia ea. zorgen voor een beschaduwd pad tot aan de Kamertuin.

De Kamertuin
De kamertuin is ontworpen als een openluchtmuseum. Negen ruimtes dicht omgroeid met struiken en bomen, onderling verbonden door graspaden, geven ieder beeld z’n eigen plek. Thematische beplanting zorgt voor gevarieerde ambiances. Zo zwerft men van de vlinderkamer met Buddleja’s, naar de Hydrangea kamer, de Hibiscus kamer of naar het groene theater… De wisselende bloeiperiodes van de struiken en bloemen, zorgen voor steeds veranderend aanzicht. Grote golven vaste planten en eenjarige, Iris, Aster, Solidago, Verbéna, Scabiosa, Gaura en Cléomes vullen de open plekken tussen struiken en bomen. Lange wilgentenen, rood, oranje of geel zorgen voor kleur op de natte plekken tot zelfs heel de winter door. Het concept en het onderhoud in deze tuin is losser en vormt zo een fraaie overgang naar de Wilde Tuin.

De Wilde Tuin
Hier bieden de Tuinen van Drulon een panorama op het typische heggenlandschap van de Berry. Een pad door het struikgewas volgt een oude Keltische weg uit de romeinse periode die tot in het dal doorloopt. Honderdjarige haagbeuken met hun sprookjesachtige vervormde stammen vormen een gewelf boven de dijk van het moeras. Dit ondiep water van zes hectaren weerspiegelt installaties en beeldhouwwerken in een intact gebleven, natuurlijke, omgeving. Enkele soorten bomen en struiken verrijken de plaatselijke flora en zorgen door hun bloei ( Rhododendron, Amelanchier, Malus…) of hun herfstkleur (Acer, Sorbus, Nysa sylvatica, Taxodium distichum…) voor lichtpunten. Eenmaal de lange houten brug over het moeras achter zich gelaten, belandt de bezoeker in een labyrint van brem, varens en meidoorn, een wirwar van smalle paadjes, oorspronkelijk gebruikt door schapen en koeien. De weg terug naar het kasteel gaat dwars door een wei, koper en goudkleurig in de zomerzon. Een fel contrast met de vochtige, oerwoudachtige sfeer van het dal.

De Tuinen van Bacchus
De tuin van Bacchus (God van de wijnrank, de wijn en de gewassen) ligt recht tegenover het kasteel in het verlengde van het voorplein. Het is een cirkelvormige boomgaard, appels, peren, kersen, pruimen, perzikken, en een collectie van hémérocalles… en vijftien verschillende tafeldruiven. De hier geplante fruitsoorten verleiden tot snoepen; afhankelijk van het jaargetij kan men proeven van het overvloedige fruit als in de tijd van de bacchanalen.

De Tuinen van Paeon
In de Griekse mythologie geneest Paeon met behulp van de wortels van een uit Azië afkomstige plant, Pluto, die dodelijk verwond werd door Hercules. Deze plant wordt daarom Paeonia genoemd (Pioenroos) en komt oorspronkelijk uit China waar zij al meer dan 3000 jaar bekend is om haar geneeskrachtige kwaliteiten. Wij kozen haar om haar schoonheid,( 300 verschillende variëteiten uit China vaste planten, boompioenen en rockii pioenen). Omdat de bloem van de pioenroos met iedere andere kan wedijveren neemt zij voortaan een vooraanstaande plaats in in onze tuinen. Dankzij de vele variëteiten bieden zij van april tot eind mei een ongelooflijk spektakel. Toch vindt u hier niet alleen pioenrozen, in juni nemen engelse rozen (80 variëteiten), grassen, vaste planten en hibiscussen de fakkel over. Het strikt geometrische patroon kan goed vanaf de belvedere worden overschouwd.

Exposities
Ieder jaar ontvangen de Tuinen van Drulon, het kasteel en z’n bijgebouwen een internationale expositie van moderne en contemporaine beelden en installaties van een vijftigtal kunstenaars. De zeer verschillende sferen in tuinen en zalen bieden de mogelijkheid gevarieerd werk te exposeren zonder dat er interferentie optreedt. In de Bloementuin komen temidden van dichtbegroeide perken kleinere werken het best uit. De Kamertuin laat door z’n omvang grotere werken tot hun recht komen. De grote ronde kamer, aan het eind van de zichtlijn vanuit de Bloementuin is een ideale plek voor een monumentaal werk. De Wilde tuin inspireert vaak kunstenaars die in-situ werken tot installaties die opgaan in het landschap. Ook worden er op ludieke wijze atelierstukken geexposeerd. Hangend in de bomen, drijvend op het water, op een geheimzinnige plek in het labyrinth. Oplettende bezoekers ontdekken ze tot hun plezier op de meest onverwachte plaatsen. In de expositiezalen vindt men de werken die niet naar buiten kunnen. In het kasteel zijn er vier zalen gerestaureerd voor dit doel. De hal en de kleine salon zijn helder en licht met natuursteen geplaveid, de grote salon en de eetkamer met hun warme parket en lambrisering openen zich naar de tuin en de cour d’honneur.

De antieke schouwen, gietijzeren radiatoren, vitrines en voorraad kasten geven deze een huiselijke sfeer. Tegenover het grote spiegelende bassin ligt de orangerie, een imposante lichte zaal geschikt voor groot werk. Houten trappen leiden naar de oude graanzolders. Een aangepaste verlichting laat de prachtige dakconstructie zien. Hier heerst een intieme sfeer ondanks de enorme afmetingen van deze zolders, omdat er weinig daglicht binnentreedt. De oude bakkerij is niet veranderd sinds eeuwen. De dubbele bakovens, de onregelmatige tegelvloer, de dikke eikenhouten balken en de reusachtige schouw waarin je een os zou kunnen braden, hebben hun oorspronkelijk karakter behouden en geven een aparte sfeer aan deze ruimte. Vaak inspireren deze ruimtes tot een installatie speciaal gecreërd voor de plek. (Marcelle van Bemmel, Marion van der Schelde, Elleke van Gorsel, ... e.a.)


Zomer 2008
1/6/2008 - 30/9/2008

Toon afbeeldingen


(advertentie)