Technische Universiteit Eindhoven TU/e

Den Dolech  Plattegrond via Google
5612 AZ Eindhoven, Nederland
T 040-2474378
 kunstcommissie@tue.nl
w3.tue.nl/nl/tue_a_tot_z

Contact: Gerard Verhoogt

Overige informatie

De TU/e beschikt over een gevarieerde collectie beeldende kunst. Die beslaat niet alleen grotere en kleinere beelden van diverse materialen als brons, hout en staal, maar ook wandkleden, schilderijen, (architectonische) constructies, muurschilderingen en een grote collectie grafiek.

De collectie bestrijkt de gehele periode van het bestaan van de TU/e, van de beginjaren tot heden. De beelden van diverse kunstenaars staan zowel op de campus van de TU/e als in de gebouwen van de faculteiten en diensten.
+ + lees meer...

In 2001 is er ook een catalogus, 'Ensemble' uitgebracht met een deel van het beeldend kunstbezit van de TU/e. Daarin is ook een selectie opgenomen van de grafiekcollectie, die ruim 860 werken omvat en voor TU/e medewerkers te leen is.

Kunstcommissie
prof.ir Jouke Post, voorzitter
Gerard Verhoogt, secretaris/conservator
drs Joep Huiskamp
drs Paul Bezembinder
dr Jacob Voorthuis
drs. Anneroos Dijkhuis
ir Herman Rikhof
prof.dr Peter Hilbers

Wandelroute beeldencollectie TU/e
Deze wandeling voert langs 12 beelden op de campus, die permamant te bezichtigen zijn. Bij de beelden zelf staan borden met informatie over de kunstenaar, het werk en een plattegrond naar de andere kunstwerken. De wandeling duurt ongeveer een uur.
Op aanvraag worden er ook rondleidingen gegeven.

1) De route begint iets ten noorden van de Kennispoort aan de Kennedylaan. Bij het gebouw van de Kamer van Koophandel en de TU/e was vroeger één van de entrees tot de campus, gemarkeerd door deze twee beelden: de ‘Ring van Möbius’ en een tekstblok met het TU/e motto, ‘Mens Agitat Molem’. De Benedictijner monnik en architect Dom Hans van der Laan ontwierp de letters hiervoor.
2) Teruglopend en bij de Kennispoort linksaf, leidt het Limbopad over de Dommel naar het grasveld voor het auditorium. Daar staat, meteen links, de constructie ‘Le Poème Electronique'. De Zwitserse architect Le Corbusier maakte dit beeld voor het Philipspaviljoen op de wereldexpo van 1958.
3) De route vervolgt voor het auditorium langs, linksaf onder de loopbrug. Op de hoek rechts staat het beeld ‘Zwevende Amazone’ van Arthur Spronken. Deze Limburgse kunstenaar is gespecialiseerd in paardentorso’s en de TU/e beschikt over een van de krachtigste beelden die hij hiervan gemaakt heeft.
4) Rechtsaf, onder het Hoofdgebouw door, staat links het beeld ‘Agressie’ van Carel Kneulman. Kneulman, vooral bekend van ‘Het Lieverdje’ in Amsterdam, maakte dit beeld speciaal voor de TU/e. Het is een pleidooi vóór bezinning en tégen geweld en vervreemding.
5) Even verderop, voor de ingang van de faculteit Elektrotechniek, staat het beeld ‘Seed nr. 13’. Het is van Shinkichi Tajiri, een Amerikaanse kunstenaar met Japanse voorouders, die daarna in Nederland woonde. Dit beeld staat voor harmonie en het representeert het samengaan van het vrouwelijke en mannelijke in één beeld.
6) Doorlopend langs de ingang van Elektrotechniek, buigt de weg naar rechts. Natuurliefhebbers kunnen de weg vervolgen langs de Dommel en slaan aan het einde rechtsaf. Wie de verharde weg volgt moet aan het eind linksaf gaan, naar de faculteit Technology Management. Bij de ingang staat het beeld ‘Vliegend’ van Wessel Couzijn.
7) Zuidwaarts lopend vervolgt de route richting rotonde, daar linksaf naar de smalle straat aan de overkant. Die loopt tussen twee gebouwen door: rechts het oude gebouw van Natuurkunde, links het nieuwe gebouw Cascade. Hier staat een beeld ‘Machine‘ van de Rotterdammer Kor Bekker, die altijd met geometrische vormen werkt.
8) De route loopt rechtdoor en komt uit op De Wielen. Daar rechtsaf staat, verscholen achter de bomen en de fietsenstalling, het beeld ‘Turbulentie’ van Margot Zanstra. Deze voormalige ballerina en choreografe, die pas op latere leeftijd kunstenaar wordt, kreeg voor dit beeld een speciale vermelding op de Henry Moore Exhibition.
9) Over De Wielen, richting Kennedylaan staan halverwege, op het dak van de collegezaal van Scheikundige Technologie twee groene paardenhoofden. Ze zijn gemaakt door Ingrid Rollema, beeldend kunstenares te Den Haag.
10) Aan het eind van De Wielen, links, staat Vertigo. Op het grasveld voor dit gebouw liggen de vloerreliëfs van Ad Dekkers. Ze zijn ontworpen voor het oude Rekencentrum, nu Laplacegebouw. Bij de renovatie daarvan zijn ze verplaatst naar dit grasveld, zodat ze weer publiek bezit zijn.
11) Tegenover Vertigo, richting Hoofdgebouw, staat ‘Wording’ van Piet Killaars. Ook dit beeld is speciaal gemaakt voor de TU/e en het verbeeldt het groeiproces dat studenten hier in de loop der jaren doormaken.
12) Links voor de ingang van het Hoofdgebouw staat het beeld ‘De Student’. De kunstenaar, Oswald Wenckebach, maakte er een licht ironisch, komisch, maar tegelijk romantisch beeld van.


Kunstenaars in vaste collectie

Armando - Gerrit van Bakel - Marius van Beek - Kor Bekker - Tom van den Boomen - Gerrit den Breems - Josien Brenneker - Ralph Brodrück - Herman Brood - Arend Bulder - Frans Clement - Frans Coppelmans - Le Corbusier - Wessel Couzijn - Giovanni Dalessi - Ad Dekkers - Theo Dobbelman - Titia Droog - Dirk van Dullemen - Marlene Dumas - Hans van Eerd - Ria Erkens - Lambert van Erp - M.C. Escher - Wil Fruytier - Lotti van der Gaag - Jan van Goethem - Daniel Goettin - William Graatsma - Ben Guntenaar - Inez Hegeman - Armand van der Helm - Siets Hendrickx - Lex Horn - Edith Imkamp-de Willebois - Hans Ittmann - Nic Jonk - Piet Killaars - Carel Kneulman - Theo Kuijpers - Marc Kuyper - Dom Hans van der Laan - Cees Langendorff - Rita Lentz - Albert de Leur - Reinier Lucassen - Frans Manders - Iektje Meijer - Peer van den Molengraft - Theo van der Nahmer - Henk Oddens - Panamarenko - Frans Peeters - Arnaldo Pomodoro - Kees van Raaij - Roger Raveel - Michael Reisch - Jos Reniers - Ingrid Rollema - Ru van Rossem - Guillaume Le Roy - Lancelot Samson - Bertil Schmull - Jan Schoonhoven - Toon Slegers - Jan Slothouber - Arthur Spronken - Shinkichi Tajiri - Ger van Tankeren - Narcisse Tordoir - Alex Vermeulen - Rob Voerman - Peter Vos II - Hugo Vrijdag - Hans Wap - Oswald Wenckebach - Margot Zanstra.


Galeries.nl is sinds begin mei 2018 weer in de lucht, maar om de site up-to-date te houden ben ik op zoek naar vrijwilligers die bereid zijn om actuele exposities toe te voegen. Mail naar info@galeries.nl indien u hiervoor belangstelling heeft.

Op deze plek, in de laatste kolom, kunnen advertenties worden geplaatst.

Meer info over adverteren

Benno Tutein Nolthenius