Wall House #2  (2004)

A.J. Lutulistraat 17  Plattegrond via Google
9728 WT Groningen, Nederland
T 050-5250980
M 06-52065213
www.groningermuseum.nl/wallhouse
za en zo 12.00-17.00

Overige informatie

Het Wall House is een deel van het jaar bewoond door een kunstenaar of een architect. Mede daarom is het Wall House per post, e-mail of fax het beste te bereiken. Telefoneren kan uiteraard ook. Indien u niemand kunt bereiken, laat dan een bericht achter, wij zullen dan zo snel mogelijk contact met u opnemen.

In 2004 verwierf Stichting Wall House #2 het huis om het gebouw een publieke en culturele functie te geven. In de zomer van 2005 is het huis geopend en biedt het een programma dat bestaat uit vier soorten activiteiten: Artist in Residence, openstelling voor publiek, verschillende soorten evenementen en kennisontwikkeling.
+ + lees meer...

Artist in residence
Een aantal keren per jaar nodigen we internationale kunstenaars, architecten of schrijvers uit om gedurende max. drie maanden in het huis te komen wonen en werken. Zij zullen niet alleen in het huis wonen, maar ook gaan samenwerken met andere kunstenaars, architecten of instellingen in de stad. Bijvoorbeeld door masterclasses te geven, of een bijzonder project op te zetten.

Open
Als het huis niet wordt bewoond is het open voor publiek. Wanneer dat is kunt u hier vinden. Tijdens de openstelling is op inschrijving een rondleiding door het huis mogelijk.

Evenementen
Af en toe organiseren we evenementen. Hierbij kunt u denken aan tentoonstellingen, theater, dans en muziek. Robert van der Tol, onder andere componist van de Dogtroep, beet het spits af met een theatraal muziekstuk dat hij speciaal voor het Wall House componeerde. Dit evenement was onderdeel van het Noorderzon festival in augustus 2005 en kon gedurende drie avonden worden bezocht.

Kennisontwikkeling
Het Wall House #2 moet een lokatie worden waar kennis en informatie over Hejduk, zijn werk en het Wall House beschikbaar is. Daarnaast zal het huis zich ontwikkelen tot het kenniscentrum van de ontworpen ruimte.

Biografie John Hejduk, architect van Wall House #2
John Quentin Hejduk (New York 1929 - 2000 New York) was een avantgardistische architect, die vooral als theoreticus bekend is geworden. Er zijn van hem zeer weinig gebouwen gerealiseerd, maar vanwege zijn theoretisch-didactische werk werd hij tot een van de kopstukken van de New York Five, waartoe ook Richard Meier en Peter Eisenman worden gerekend. Beide architecten zijn ook vertegenwoordigd in de collectie van het Groninger Museum.

Hejduk genoot zijn opleiding aan het Cooper Union Institute in New York, gevolgd door de University of Cincinnati in Ohio en Harvard University in Cambridge, Massachusetts. Vervolgens deed hij praktijkervaring op bij verschillende bureaus, waaronder dat van Ieoh Ming Pei. Sinds de jaren vijftig onderzocht hij vanuit de formele uitgangspunten van kunstbeweging De Stijl de grondslagen van het architectonisch ontwerp. Hij ontwikkelde hier ideeŽn over en maakte daaruit, in combinatie met inspiratie uit de beeldende kunst en literatuur, ontwerpen. Vanaf 1965 vestigde hij zich als zelfstandig architect in New York en doceerde daarnaast aan de Cooper Union. Op dit instituut, waar net als in Bauhaus architectuur met andere kunstdisciplines werd versmolten, was Hejduk belangrijk voor de theorievorming. Onder meer Daniel Libeskind, die ook voor de Gemeente Groningen heeft gewerkt, kreeg les van hem.

Hejduk ontwierp aanvankelijk streng geometrische woonhuizen. De serie Wall Houses, die als zijn meesterstuk worden gezien, stammen ook uit deze beginperiode. In deze serie stond de een halve meter dikke muur centraal, waarin de toegang was gesitueerd en waaraan alle ruimten van de woning zijn opgehangen.

Hejduk heeft zijn bekendheid vooral te danken aan zijn theoretische werken. Zijn oeuvre aan uitgevoerde gebouwen is klein en bestaat onder andere uit het Demlin House in Locus Calley op Long Island (1960), het Hommel Apartment in New York (1969), de restauratie van het Foundation Building van de Cooper Union in New York (1975), het woningcomplex met ateliertoren aan de Charlottenstrasse in Berlijn (1986-1988) en een villa aan de Tegeler Hafen in Berlijn (1985-1988). Hejduk stierf 3 juli 2000.


Kristi Neider en Albert Secuur
15/7/2017 - 29/10/2017
Spencer Finch: Dutch Grey
13/5/2012 - 17/6/2012
Roland Sohier: Schaduw op de muur
24/9/2011 - 23/10/2011
 
Erwin Wurm: Yes Biological
12/12/2009 - 31/1/2010
CHROMODOMO
20/9/2009 - 22/11/2009

Vaste kunstenaars

John Quentin Hejduk.

Toon afbeeldingen


(advertentie)