GVB

Arlandaweg 100  Plattegrond via Google
1043 HP Amsterdam, Nederland
T 020-4606060
www.gvb.nl

Overige informatie

GVB is dé vervoerder van Amsterdam. Elke dag reizen ongeveer 800.000 mensen met tram, bus, metro en veren via een fijnmazig netwerk over weg, water en rails, zowel boven- als ondergronds.

Opgericht in 1900, heeft GVB meer dan een eeuw ervaring in openbaar vervoer. Wij zijn voortdurend gericht op het verbeteren van de kwaliteit van onze dienstverlening.

Kunst in de metro
+ + lees meer...

De zilveren metro's zijn opgeknapt en tegelijk voorzien van een verrassende binnenkant. Alle 42 metrostellen zijn voorzien van kunst. Op deze pagina's kunt u de inmiddels geplakte kunst zien. In het menu rechts vindt u een beschrijving van de kunst per kunstenaar.

Een schone omgeving reist wel zo prettig
Daar bent u het ongetwijfeld mee eens. Dagelijks worden de metro’s schoongemaakt en ontdaan van graffiti. Bij deze opknapbeurt heeft GVB aanstormende kunstenaars de mogelijkheid gegeven hun werk te exposeren in een wel heel bijzondere galerie, namelijk de metro!

Een kijkje in de metro ‘galerie’
Zo’n 40 kunstenaars hebben van 42 zilveren metro’s ware kunstwerken gemaakt. U kunt ze zien op de lijnen 50, 53 en 54. Tekeningen, foto’s of een combinatie daarvan, de verschillende kunstwerken bieden voor ieder wat wils. In deze metro’s valt keer op keer iets nieuws te ontdekken!

Samenwerking
Kunst in de Metro is een initiatief van de gemeente Amsterdam in samenwerking met het Amsterdams Fonds voor de Kunst, Cultuur-Ondernemen (voorheen Kunstenaars&CO), Stadsregio Amsterdam en GVB.

In 2010 heeft de gemeente Amsterdam nieuwe metrostellen besteld die de zilveren metro’s in 2012 gaan vervangen tot die tijd kunt u een kijkje nemen in de metro ‘galerie’.


Kunstenaars in vaste collectie

Merel Barends - Ida Buijs - Avantia Damberg - Christal Dream - Brecht Duijf - Sieger Duinkerken - Chantal Erhardt - Jeroen Glas - Olga Gorissen - Daphne Heemskerk - Ellen Hendrix de Heart - Gabriela Hengeveld - Harmke Honing - Viola Renate de Koeyer - Angela Koppers - Sibe Jan Kramer - Joris Kuipers - Steven A. Leijen - Herman Lijnbach - Niels Mathot - Studio Codex; Mendie Karagantcheff - Vika Mitrichenko - M. Moorman - Bart Nijstad - Anna Ostrowska - Jetteke Ottevanger - Franke Pekelharing - Pieter Postma - Ingrid Robers - Roos Roelofsz - Siba Sahabi - Cindy Schriekenberg - Elke Tangerman - Anke Weis - Larisa Wiegant - Vincent Zedelius.


Galeries.nl is sinds begin mei 2018 weer in de lucht, maar om de site up-to-date te houden ben ik op zoek naar vrijwilligers die bereid zijn om actuele exposities toe te voegen. Mail naar info@galeries.nl indien u hiervoor belangstelling heeft.

Op deze plek, in de laatste kolom, kunnen advertenties worden geplaatst.

Meer info over adverteren

Benno Tutein Nolthenius