Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ)

Henri Dunantstraat 1  Plattegrond via Google
5223 GZ Den Bosch, Nederland
T 073-5532000
 kunstcommissie@jbz.nl
www.jbz.nl

Contact: Agnes Bomers (secretaris kunstcommissie) en Jean Marc Reinold (voorzitter kunstc

Overige informatie

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) is in 2002 ontstaan uit een fusie tussen het Bosch Medisch Centrum en het Carolus-Liduinaziekenhuis. Het verzorgingsgebied omvat de regio 's-Hertogenbosch: van Boxtel tot Oss en van Zaltbommel tot Vlijmen. Sinds het voorjaar van 2011 wordt gewerkt vanuit een nieuwe locatie aan de zuidwestrand van Den Bosch.
+ + lees meer...

Het in juni 2011 door prins Willem-Alexander geopende nieuwe Jeroen Bosch Ziekenhuis is zo gebouwd, dat patiŽnten en bezoekers zich zo prettig mogelijk voelen. Vanuit de afdelingen waar mensen lang verblijven bijvoorbeeld is zo veel mogelijk uitzicht op het natuurgebied, dat grenst aan het ziekenhuis. In de visie van het Jeroen Bosch Ziekenhuis draagt een prettige omgeving met veel kunst bij aan het genezingsproces. Zo is gebleken dat het luisteren naar muziek een gunstig effect heeft bij pijn. PatiŽnten voelen zich over het algemeen kwetsbaarder door pijn of ziekte. Kunst kan de gedachten afleiden van wat de patiŽnt bezighoudt. Het kijken naar iets moois kan troost bieden en een heilzame invloed hebben. In het Jeroen Bosch Ziekenhuis is daarom een kunstcommissie actief, die zorgt dat er tentoonstellingen zijn, concerten en soms ook theatervoorstellingen.

"In een ziekenhuis komen meer mensen dan in een museum", zei Charles de Mooij, directeur van het Noordbrabants Museum bij de opening van de kunstroute in het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Zijn museum gaf een aantal sculpturen in bruikleen voor de binnentuinen van het ziekenhuis. Op die manier worden ze door veel mensen gezien en dragen ze bij aan de helende omgeving die het ziekenhuis wil zijn. Andere interessante bruiklenen zijn 'Prometheus' door Jan Dijker, 'Liefde, vriendschap - het nieuwe geweld' van Menno Bauer en 'Schietschijf' van Nico Molenkamp. Elk kwartaal wordt een wisseltentoonstelling gepresenteerd in samenwerking met lokale culturele instellingen en galeries. Daarnaast beschikt het ziekenhuis over een bescheiden eigen collectie. Blikvanger bij de entree van het ziekenhuis is 'Levensloop', een videoinstallatie van Fiona Tan.

PatiŽnten en bezoekers kunnen de kunstroute op eigen gelegenheid doen met behulp van een informatieboekje dat bij Bureau PatiŽntencommunicatie verkrijgbaar is. Kunstliefhebbers kunnen zich aanmelden voor de Kunstkring JBZ en worden dan via e-mail op de hoogte gehouden van alle kunstactiviteiten in het ziekenhuis. (zie www.jbz.nl/kunstkring)

Zie meer info over de kunst in het Jeroen Bosch Ziekenhuis:
www.jbz.nl/kunst en www.jbz.nl/concerten


Liesbeth Wassink en Jenny Ymker: De lucht is diep
22/10/2017 - 22/12/2017
Zomerexpositie JBZ Award
8/7/2016 - 27/9/2016
Noortje Haegens: Stil de tijd
22/4/2015 - 7/7/2015
Maartje Frenken en Marianne van Heeswijk: Bloemen en dromen
5/2/2015 - 27/3/2015
Sarah Linde en Joris Link: Verbinding in verbeelding
6/11/2014 - 7/1/2015

Kunstenaars in vaste collectie

Arie Berkulin - Theo Coenen - L.J.A.D. Creyghton - Jan Dijker - Tom Franssen - Gerard van Iersel - Nic Jonk - Marius de Leeuw - Carola Popma - Piet Hein Stulemeijer - Fiona Tan - Ton van der Vleuten - Netty Werkman.


Galeries.nl is sinds begin mei 2018 weer in de lucht, maar om de site up-to-date te houden ben ik op zoek naar vrijwilligers die bereid zijn om actuele exposities toe te voegen. Mail naar info@galeries.nl indien u hiervoor belangstelling heeft.

Op deze plek, in de laatste kolom, kunnen advertenties worden geplaatst.

Meer info over adverteren

Benno Tutein Nolthenius