Home - Kunstenaars - Galeries - Musea - Exposities  
Schloss Oranienbaum - Huis van Oranje
Schlossstrasse  Plattegrond via Google
D-06785 Oranienbaum-Wörlitz, Deutschland
T +49-3490420259
 info@uniquole.nl
www.oranienbaumexhibition.com
Di - Vr: 10.00 tot 17.00 uur
Za, zo en feestdagen: 10.00 tot 18.00 uur
Maandag gesloten (behalve op maandag 30 april 2012: koninginnedag!)
Toegang 5,- euro

Overige informatie

Oranienbaum is gelegen in het hart van parklandschap Dessau‐Wörlitz, sinds 2000 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Geschiedenis van het paleis
In 1660 schonk een man zijn vrouw een landgoed. Ze gaf het landgoed en het bijbehorende dorp een naam, verwijzend naar haar afkomst: Oranienbaum. Energiek stort ze zich op 'haar' Oranienbaum, laat in het dorp woningen bouwen, opent een glasblazerij, hervormde de agrarische sector, liet dijken bouwen en brengt het hele gebied tot bloei.
+ + lees meer...

In 1683 wordt de eerste steen gelegd van een landhuis. Het paleis 'Huis van Oranje', wordt in 1698 voltooid en is, samen met het omliggende park en de stedenbouwkundige verbinding met het dorp, een uniek statement van overwegend Nederlands georiënteerde barokke architectuur in Duitsland.

Goudleer en porselein
De begane grond van de rechter zijvleugel wordt bijna geheel ingenomen door de zogenaamde Teesaal met 17e eeuws Hollands goudleerbehang, dat kortgeleden volledig gerestaureerd is. De theezaal werd ingericht als porseleinkabinet waarvan een deel nog intact is.

De kelder onder het hoofdgebouw, de zomereetzaal, is zeer karakteristiek gedecoreerd met Hollandse blauwe en mangaankleurige tegels en is inmiddels geheel gerestaureerd. De tegels zijn gedecoreerd met bijbelse taferelen, Griekse goden en indrukwekkende bloemmotieven.

Omgeving
De omgeving van het paleis in Oranienbaum biedt vele mogelijkheden voor een paar dagen cultureel vertier. Naast het schitterende parklandschap en de vele kastelen en paleizen in de buurt ligt op 8 kilometer in Dessau, direct naast het centraal station, het Bauhaus Museum Weimar en het Walter Gropius Huis. Er is een Bauhaus cafe en een eenvoudige menza, in stijl ingericht met Marcel Breuer meubelen, waar u een warme maaltijd kunt nuttigen. Voor 40 euro per nacht boekt u al een kamer in één van de Bauhaus appartementen!

Berlijn ligt op een uur rijden van Oranienbaum. Een wereldstad die kunst en cultuur hoog in het vaandel heeft staan. En binnen een half uur bent u in Leipzig waar vormgevingsliefhebbers beslist een bezoek aan het Grassi museum moeten brengen.

Voor meer informatie over het Bauhaus Museum kijkt u op www.bauhaus-dessau.de

Design - Huis van Oranje
26/4/2012 - 30/9/2012

Toon afbeeldingen