Home - Kunstenaars - Galeries - Musea - Exposities  
 
Museum Speelklok
Steenweg 6  Plattegrond via Google
3511 JP Utrecht, Nederland
T 030-2312789
 info@museumspeelklok.nl
www.museumspeelklok.nl
di t/m zo 10.00-17.00
entree € 11,00
  

Contact: Vera Carasso (dir), Ebelin Boswinkel (PR)

Overige informatie

Museum Speelklok vertelt klinkende verhalen over het eeuwenoude verlangen muziek te kunnen weergeven, door de zelfspelende instrumenten in hun context op onvergetelijke wijze tot leven te laten komen.

De museumcollectie bestaat uit automatisch spelende muziekinstrumenten van de 15de eeuw tot heden, met de daarbij behorende muziekprogramma’s en documenten. Een automatisch muziekinstrument is een muziekinstrument dat voorzien is van een programma, waardoor het zonder hulp van een bespeler kan musiceren.
+ + lees meer...

In Museum Speelklok zijn vrolijke zelfspelende muziekinstrumenten te zien en te horen! Carillonklokken, speeldozen, Flötenuhren, pianola's, de zingende nachtegaal, orchestrions waaronder de beroemde 'Vioolspeler', straat-, kermis- en dansorgels zijn allemaal te vinden in het museum. Ieder uur vinden rondleidingen plaats. Een groot aantal instrumenten speelt dan live. Het repertoire varieert van Weense wals en tango tot smartlap en de allerlaatste hits.

Het museum werd in 1956 in Utrecht opgericht, naar aanleiding van een in dat jaar gehouden succesvolle tentoonstelling met als titel: Van Speeldoos tot Pierement’. In 1958 ging het museum voor het publiek open in een vleugel van het huidige Catharijneconvent aan de Lange Nieuwstraat. De toenmalige Stichting Stadsontspanning Utrecht en de nog steeds zeer actieve Kring van Draaiorgelvrienden stonden als initiatiefnemers aan de wieg van het Nationaal Museum van Speeldoos tot Pierement, zoals het museum destijds werd gedoopt.

De doelstelling van het museum is en was: het wekken van belangstelling voor automatisch spelende muziekinstrumenten. Dat die doelstelling vanaf het begin met succes in praktijk werd gebracht, blijkt uit het grote aantal bezoekers dat het museum van meet af aan trekt. Ook de museumcollectie groeit uit tot een respectabele omvang. In 1971 vindt dan ook de verhuizing plaats naar een groter pand, het voormalige Utrechtse hoofdpostkantoor, Achter den Dom 12. Op den duur blijkt ook deze locatie te krap. In 1984 verhuist het museum nogmaals, nu naar de geheel gerestaureerde middeleeuwse Buurkerk. Hier is Museum Speelklok, zoals de naam inmiddels luidt, tot op de dag van vandaag gehuisvest.

Nieuws- en persberichten
15/10/2014 Museum Speelklok krijgt éénmalig € 135.000 van Gemeente Utrecht
12/02/2014 Dubbel feest voor Museum Speelklok tijdens Goed Geld Gala

Hans Klok: Moving Magic
24/4/2014 - 29/3/2015
Cheers! Cafémuziek in de roaring twenties
11/10/2013 - 16/3/2014