Haven Informatie Paviljoen (HIP)

Haven 6  Plattegrond via Google
9976 VN Lauwersoog, Nederland
za en zo 11.00-16.00

Overige informatie

Thom Mercuur hoopt in 2015 met de bouw van paviljoen 'Eb en Vloed' op Lauwersoog te beginnen, een museum voor hedendaagse kunst, dat bij de havenmonding moet komen. Architect Gunnar Daan heeft het paviljoen ontworpen.

Eb en Vloed moet verrijzen tussen de havenhoofden van Lauwersoog. Daan heeft het gebouw ontworpen als een rond paviljoen op palen in het water. Het idee daarachter is dat een rond gebouw de ruimte niet indeelt, maar er plaats in neemt en zich naar de omgeving voegt.
+ + lees meer...

Een praktische reden is dat met een cirkelvorm de grootse oppervlakte met de kortste omtrek wordt gecreëerd. Dit verkleint de investeringen in een dure gevel, en de energie- en onderhoudskosten.

Licht
Het paviljoen wordt ingedeeld in kleine zalen, waartussen in de gevelwand kleine lichtopeningen zijn geplaatst. Die zorgen voor binnenvallend daglicht en oriëntatiemogelijkheden voor de bezoekers. Daglicht valt ook binnen door de schoepenroosters in het dak. Centraal in het gebouw biedt een glazen ‘vitrine’ zicht op het wad onder het gebouw.

Daan wil de architectuur laten aansluiten op de omgeving. Het gebouw moet worden uitgevoerd in staal, als verwijzing naar scheepsbouw en booreilanden. Ook hier speelt een praktische overweging mee: staal is met zijn relatief lage gewicht de beste optie gebleken met het oog op de fundering van het gebouw.

Ecologisch
Er wordt gestreefd naar een onderhoudsvriendelijk gebouw. De buitenzijde mag op natuurlijke wijze verouderen. Het ontwerp gaat verder uit van zoutminnende planten op het dak. Die planten groeien ook tussen de keien van de pieren en trekken ook specifieke fauna aan. Installatietechnisch moet het gebouw zo ecologisch verantwoord mogelijk worden.

Het museum is een initiatief van Thom Mercuur, die eerder het Museum Belvédčre in Heerenveen realiseerde. Eb en Vloed zal gewijd zijn aan 20e eeuwse en hedendaagse kunst rond natuur, vis en zee. Het initiatief sluit aan bij een groter ontwikkelingsplan voor Lauwersoog en het omliggende gebied. Binnen drie jaar moeten de plannen in de haven van Lauwersoog in uitvoering zijn.


Eb en Vloed
1/2/2015 - 29/3/2015

Toon afbeeldingen


Galeries.nl is sinds begin mei 2018 weer in de lucht, maar om de site up-to-date te houden ben ik op zoek naar vrijwilligers die bereid zijn om actuele exposities toe te voegen. Mail naar info@galeries.nl indien u hiervoor belangstelling heeft.

Op deze plek, in de laatste kolom, kunnen advertenties worden geplaatst.

Meer info over adverteren

Benno Tutein Nolthenius