Kunstvereeniging Katwijk / Duna Atelier

Boulevard 73  Plattegrond via Google
2225 HA Katwijk, Nederland
M 06-17210202
 info@schilderenaanzee.nl
www.schilderenaanzee.nl

Overige informatie

Zo'n 100 jaar geleden verbleef in Katwijk een groot aantal kunstschilders. De meesten van hen kwamen met regelmaat langs om te schilderen en inspiratie op te doen, maar een aantal woonde en werkte er ook daadwerkelijk (o.a. Jan Toorop, Willy Sluiter, B.J. Blommers,'Morgenstjerne' Munthe).
In 1908 resulteerde dit in de oprichting van "Kunstvereeniging Katwijk", die vanaf dat jaar tentoonstellingen organiseerde in een eenvoudig, maar wel als zodanig herkenbaar, tentoonstellingsgebouw dat gelegen was aan de Van Wassenaerkade (nu Boulevard).
+ + lees meer...

(Een soortgelijk paviljoen werd in 1911 op initiatief van Jan Toorop ook in Domburg geplaatst en in 1994 herbouwd.)

Naast het bevorderen van het toerisme (Jan Toorop was erelid van de VVV in Katwijk, Willy Sluiter en 'Morgenstjerne' Munthe waren bestuurslid) door middel van het organiseren van tentoonstellingen dienden de schilders met dit initiatief natuurlijk ook een eigen belang. Badgasten waren immers ook potentiŽle klanten. Maar met het verdwijnen van de klederdracht en de bomschuiten van het strand en door het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog trokken ook de schilders uit Katwijk weg. Het tentoonstellingsgebouw heeft nog jaren dienst gedaan als oefenruimte voor de "Katwijksche Gymnastiek Vereeniging".

In 1995 werd door het Katwijks Museum, in samenwerking met het Amsterdams Instituut voor de Schilderkunst, het "Katwijk Zomer Schilderfestival" georganiseerd. De schilderijen werden daarna op de verkooptentoonstelling "Terug naar Katwijk" in het Katwijks Museum getoond. De vele schilders die waren uitgenodigd schilderden het strand en de boulevard, in de buitenlucht, dus 'en plein air', zoals de kunstenaars 100 jaar geleden, maar nu op een 20e eeuwse wijze. Een nieuw fenomeen na jaren van abstraheren en experimenteren in de schilderkunst.


Het idee werd in de volgende jaren overgenomen door o.a. Noordwijk en Domburg. In Katwijk kwam de tweede versie pas weer 10 jaar na het eerste festival tot stand. In 2005 en de daarop volgende jaren groeide het evenement uit en in 2008 werd de Stichting Kunstvereeniging Katwijk opgericht die de schildersweek jaarlijks organiseert. Een van haar doelstellingen, intussen bereikt, was de realisatie van een paviljoen aan het strand van waaruit de kunstenaars kunnen werken en hun schilderijen ter verkoop kunnen aanbieden. Sinds 2010 wordt de schildersweek van daar uit georganiseerd. Het gebouwtje werd van het najaar tot het voorjaar van het strand gehaald, net als de overige paviljoens.

De kustversterking die ook in Katwijk plaatsvindt zorgde ervoor dat het gebouwtje van het strand moest verdwijnen. Een nieuwe plek werd gevonden op de Boulevard/hoek Voorstraat waar het oude Hotel Riche was afgebroken. Tot dat de geplande nieuwe plek naast restaurant De Zwaan, op het nieuwe strandplein, gereed komt blijft het DunaAtelier het hele jaar door op Boulevard 73 te bezoeken.


Katwijk En Plein Air, schilderen aan zee 2015
3/7/2015 - 13/9/2015
Harold Schouten: Strange Fruit of the Sea
5/6/2015 - 3/7/2015
Dicky Slagter
30/5/2015 - 4/6/2015


Galeries.nl is sinds begin mei 2018 weer in de lucht, maar om de site up-to-date te houden ben ik op zoek naar vrijwilligers die bereid zijn om actuele exposities toe te voegen. Mail naar info@galeries.nl indien u hiervoor belangstelling heeft.

Op deze plek, in de laatste kolom, kunnen advertenties worden geplaatst.

Meer info over adverteren

Benno Tutein Nolthenius