C-mine

GenkBelgie
T 0032-89654490
 visit@genk.be
www.c-mine.be
ma 13.00-17.00
di t/m zo 10.00-17.00

Contact: Hanna Simons

Overige informatie

Het bezoekersonthaal is gevestigd in het Energiegebouw. Volg de parkeersignalisatie naar C-mine parking 1 (overdekt). Eens op het C-mine plein zie je tussen de twee schachtbokken het Energiegebouw liggen, met haar vijf grote zwarte deuren. Eens binnen, wandel je tegen het bezoekersonthaal aan. Dit is niet enkel het onthaal van C-mine maar ook het toeristisch onthaal van Genk.
+ + lees meer...

Anno 1900 is Genk een rustig dorp, met zo'n 3.000 inwoners. Genk is op dat moment gekend voor haar prachtige natuur, een trekpleister voor tal van artiesten en schilders die Genk gebruiken als kader voor hun (kunst)werken. In 1901 wordt steenkool ontdekt in Genk en ontwikkelen zich drie steenkoolsites: Zwartberg, Waterschei en Winterslag (vandaag C-mine). Gevolg is een enorme bevolkingsgroei: vandaag telt Genk zo'n 65.000 inwoners met 107 verschillende etnische achtergronden. De mijnen kennen topjaren, maar in 1966 sluit de mijn van Zwartberg, in 1987 volgt Waterschei en in 1988 ten slotte sluit de mijn van Winterslag (vandaag C-mine).

De stad ging op zoek naar nieuwe opportuniteiten voor de immense mijnsites op haar terrein, zo ook voor de site van Winterslag. In het jaar 2000 groeit het idee om in de gebouwen van de oude steenkoolmijn van Winterslag, een creatieve hub te laten ontpoppen. In 2001 koopt stad Genk de site van LRM (Limburgse Reconversie Maatschappij) en in 2005 wordt de naam "C-mine" geboren. Inhoudelijk werkt de creatieve hub rond vier pijlers: educatie, creatieve economie, creatieve recreatie en artistieke creatie en presentatie. Met een hogeschool gespecialiseerd in diverse artistieke afstudeerrichtingen, een incubator voor jonge ondernemers, een cultuurcentrum, een designcentrum, een cinema, C-mine expeditie,... is de C-mine missie geslaagd. De creatie van 330 jobs in 42 bedrijven en organisaties, waarvan circa 200 jobs in de creatieve sector in 33 creatieve bedrijven.

Elke dag wordt er op C-mine gemaakt: games, apps, websites, televisiedecors, drones, lichtshows, designobjecten, podiumproducties,... C-mine is een site van creatieve makers in elk van de vier segmenten.

De C-mine missie is geslaagd, maar houdt nooit op... Op de site is elke schakel steeds op zoek naar vernieuwing, innovatie en creatie. Iedereen is welkom die op zoek is naar een creatieve beleving, professioneel of recreatief. Van student, toerist, ondernemer, cultuurliefhebber, designliefhebber tot culinair genieter.


The World of Charles and Ray Eames
18/2/2017 - 28/5/2017

Toon afbeeldingen


Galeries.nl is sinds begin mei 2018 weer in de lucht, maar om de site up-to-date te houden ben ik op zoek naar vrijwilligers die bereid zijn om actuele exposities toe te voegen. Mail naar info@galeries.nl indien u hiervoor belangstelling heeft.

Op deze plek, in de laatste kolom, kunnen advertenties worden geplaatst.

Meer info over adverteren

Benno Tutein Nolthenius