CHV Noordkade

Verlengde Noordkade 10-12  Plattegrond via Google
5462 EH V Veghel, Nederland
T 0413-782000
M 06-53862844
 info@chvnoordkade.nl
www.chvnoordkade.nl
ma t/m vr 10.30 – 20.00
za 12.00 – 18.00
zo 14.00 – 18.00

Overige informatie

De CHV Noordkade in Veghel is de thuishaven voor diverse organisaties die zich richten op kunst, food, cultuur en vrijetijdsbesteding. Ooit was dit de locatie van Europa’s grootste mengvoederfabriek, maar nu is het een bijzondere plaats waar je veel kunt beleven, leren en proeven.
De machines zwijgen, maar de nieuwe CHV Noordkade laat van zich horen: culturele bedrijven en ondernemers gaan door met mixen en mengen. Cultuur met food. Bedrijfsleven met kunst. Ouderen met jongeren. Maar ook werk en vrije tijd worden samen gebracht op deze unieke locatie. Laat je inspireren door dit bijzondere stukje Veghel.

Historie
+ + lees meer...

De Noordkade op het CHV terrein in Veghel is een historische, industriële locatie met een rijke geschiedenis. Het terrein kenmerkt zich door de monumentale industriepanden afkomstig uit het begin van de 20ste eeuw.

In 1826 was de Zuid-Willemsvaart tussen Helmond en Den Bosch klaar voor gebruik. Dit betekende voor Veghel een grote economische impuls. De nieuwe haven, die in directe verbinding met het kanaal stond, maakte Veghel tot een centrum van transport.

De Coöperatieve Handelsvereniging (CHV) vormde de economische instelling van de Noord-Brabantse Coöperatieve Boerenbond (NCB). De afgelopen 100 jaar heeft CHV een belangrijke rol gespeeld in Veghel. De groei van CHV beïnvloedde het functioneren van dit deel van de gemeente.

In de periode van 1915 tot 1970 is het complex regelmatig uitgebreid en verbouwd. In 1915 verrees hier de eerste grote graansilo. De Coöperatieve Handels Vereniging (CHV), een inkooporganisatie voor mengvoeders, kunstmest en granen, vestigde zich hier vanwege de centrale ligging in de Brabantse Meijerij, alsmede de aanwezigheid van goede verbindingen over spoor en water. Veghel groeide uit tot het centrum van de voedingsmiddelenindustrie. Er ontstond een uniek ensemble aan gebouwen, met een grote verscheidenheid aan bouwstijlen.

Met behoud van de uitstraling van deze historische gebouwen, is het terrein volop in ontwikkeling om te transformeren tot tweede centrum van Veghel. Daar waar vroeger de voedingsindustrie van Veghel groeide en bloeide, staat nu kunst, cultuur en ontspanning centraal. De industriële architectuur in combinatie met kunst en cultuur zorgen er voor dat de Noordkade is uitgegroeid tot een gebied dat bij iedereen die voet zet aan de kade een imponerende indruk achter laat.

De compagnie
De Compagnie, diep geworteld in het kunst(be)leven van Veghel, ontstond in oktober 1994 uit de organisatie van de legendarische tentoonstelling ‘Beeldenstorm in de Kloostertuin’. Met een groep enthousiaste vrijwilligers is de afgelopen jaren hard gewerkt aan het organiseren van exposities, lezingen, concerten, manifestaties, vernieuwende en confronterende kunstproducties en festivals. De doelstelling van De Compagnie is het op professionele wijze tonen van professionele kunst in de meest brede zin van het woord. Het multidisciplinaire karakter en de wisselende locaties van de diverse kunstuitingen zijn tot op de dag van vandaag dé kenmerken van De Compagnie. De Compagnie brengt een eigentijds en veelzijdig aanbod van verschillende kunstenaars, muziekensembles en theatermakers. Aan de hand van thema’s en aansprekende titels deelt De Compagnie haar programmering in. Elke periode kent een aantal vaste onderdelen zoals een expositie, een lezing en een concert.

http://kunstgroepdecompagnie.com/


Mariola Wawrzusiak: Dark Forest
18/2/2018 - 6/5/2018
Leon Adriaans: De weg terug - silo’s en voederzakken
29/10/2017 - 10/12/2017

Toon afbeeldingen


Galeries.nl is sinds begin mei 2018 weer in de lucht, maar om de site up-to-date te houden ben ik op zoek naar vrijwilligers die bereid zijn om actuele exposities toe te voegen. Mail naar info@galeries.nl indien u hiervoor belangstelling heeft.

Op deze plek, in de laatste kolom, kunnen advertenties worden geplaatst.

Meer info over adverteren

Benno Tutein Nolthenius