Horst Janssen  (1929-1995)

Horst Janssen behoort tot de belangrijkste kunstenaars van Duitsland in de tweede helft van de 20e eeuw. Hij is tevens een van de meest begaafde tekenaars en aquarellisten van deze tijd.

Waar voor veel van zijn generatiegenoten de tekening een voorbereidend medium is, zoekt en vindt Horst Janssen het meesterschap in de tekening zelf. Zijn werk bestaat naast tekeningen ook uit andere technieken op papier, zoals grafiek. Hierbij is de ets met ruim 2.000 platen (het grootste aantal sinds Rembrandt) zeer ruim vertegenwoordigd.
+ + lees meer...

Janssen beheerst een breed scala aan genres, zoals portretten, naakten, landschappen en stillevens en vervaardigt zowel autonoom werk als ontwerpen voor boekillustraties en affiches. Een bijzondere plek in zijn oeuvre nemen zijn getekende en geaquarelleerde analyses in van werk van onder anderen Rembrandt, Dürer en Füssli. Janssen laat zich ook inspireren door Alfred Mahlau (zijn leermeester), Egon Schiele, Paul Wunderlich, Jean Dubuffet, Gerhard Altenbourg, Max Beckmann, Paul Klee, Ben Shahn en Malte Sartorius. Janssen zegt de wereld te verzamelen in zijn ogen.

Horst Janssen is geboren in Hamburg, als enig kind van een dame zonder vaste relatie. Hij verhuist al jong met zijn moeder naar Oldenburg, waar hij na haar vroegtijdig overlijden bij zijn grootouders wordt ondergebracht. In 1942 overlijdt ook zijn grootvader en wordt Janssen naar het opvoedingscentrum ‘Napola’ in Haselünne (Emsland) gestuurd.

Na de bevrijding gaat hij te voet op zoek naar zijn tante in Hamburg. Zij weet de toelatingscommissie van de kunstacademie ervan te overtuigen om hem als jongste student (16 jaar) in te schrijven. Daar start zijn duizelingwekkende carrière, met zijn docent Alfred Mahlau als belangrijkste stimulator.

Na zijn studie blijft Horst Janssen in Hamburg wonen. Van hieruit bouwt hij een internationale naam op als tekenaar en graficus, met belangrijke tentoonstellingen over de gehele wereld, zoals in New York, Chicago, Tokyo, Venetië, Rome, Oslo, Moskou en Parijs.

Zijn turbulente leven en zijn vaak provocatieve houding dragen verder bij aan zijn bekendheid. Van zijn relaties leiden er drie tot een huwelijk, Janssen krijgt vier kinderen. In 1992 accepteert Horst Janssen met genoegen het ereburgerschap van Oldenburg. Hij besluit dat hij ‘onder het groene gras van Oldenburg, zij aan zij naast zijn moeder’ wil worden begraven.

Sinds november 2000 wijdt in zijn ‘thuishaven’ Oldenburg het Horst Janssen Museum zich aan zijn oeuvre. In twee andere bondslanden verzamelen en tonen gezaghebbende musea zijn werk permanent, te weten de Kunsthalle in Hamburg en Slot Gottorf in Sleeswijk.

Exposities (komt nu voorbij)

De volgende instellingen bieden werk aan en organiseren exposities:
Galerie Anne Moerchen, Hamburg


Werken Toon afbeeldingen in apart venster

toon detailinformatie >>

Galeries.nl is sinds begin mei 2018 weer in de lucht, maar om de site up-to-date te houden ben ik op zoek naar vrijwilligers die bereid zijn om actuele exposities toe te voegen. Mail naar info@galeries.nl indien u hiervoor belangstelling heeft.

Op deze plek, in de laatste kolom, kunnen advertenties worden geplaatst.

Meer info over adverteren

Benno Tutein Nolthenius