Judith Samen  (1970)

Zoals enkele andere jonge fotografen van de Düsseldorfse Kunstacademie, distantieert Judith Samen zich van de gekende ‘zakelijk – documentaire’ fotografie die zo kenmerkend was voor de afdeling waar Bernd en Hilda Becher het boegbeeld zijn.
+ + lees meer...

Judith’s verblijf in Amsterdam in 2001 is nadrukkelijk voelbaar in haar recent werk: haar beelden herinneren ons vaak aan de Hollandse genreschilderijen van de 17e eeuw. Het onderwerp wordt gekunsteld en geënsceneerd, en in het perspectief van het ontbrekend middelpunt als trompe-l’oeil opgebouwd, juist zoals de schilders van de 16e tot de 18e eeuw deden, doch nu gefotografeerd en niet geschilderd.

De mensen die zij in haar beelden toont, beleven er plezier aan. Dit geld in het bijzonder voor de kunstenares zelf die met haar beelden de toeschouwer de gelegenheid bied om het eigen ‘ ik ’ te bevragen. De enscénering van de eigen persoon is bij Judith op een hoogtepunt gekomen. Gelijktijdig zijn haar beelden doordrongen van een humorvolle, zelfironische ondertoon. Samen ’s beelden hebben het karakter van een performance en werken soms als gefotografeerde acties of happenings.

Zij brengt haar beelden ‘in scène’ en gebruikt huislijke thema’s zoals moederschap, voedsel, nageslacht, … .
De figuren zien zichzelf veeleer in een surrealistisch droombeeld of toevallige situatie van alledag, ze nemen vluchtige, kortstondige vormen aan en beleven er plezier aan. Ze zijn geconcentreerd, de opname is frontaal, in kikvorsperspectief, levensgroot, ze zijn indringend, bijna drastisch aanwezig.
De vergelijking met de schilderkunst gaat niet alleen op voor de handelingen en gebaren van de personen maar ook op voor wat betreft de achtergrondkleur van de beelden.
Doordat Samen gebruik maakt van thema’s als moederschap en zwangerschap kreërt zij haar eigen biografische ontwikkeling met een drang naar sterk sprekende beelden. Dat zij en haar modellen een persoonlijke en intieme momentopname beleven en ze niet verdwijnen in het geënscéneerde beeld, plaatst Judith Samen tussen het documentaire en de fictieve geënscéneerde fotografie van deze tijd.

Exposities (komt nu voorbij)

De volgende instellingen bieden werk aan en organiseren exposities:
Galerie Horst Dietrich, Berlin
Galerie Heinz Holtmann, Köln
Galerie De Zaal, Delft

Vertegenwoordigd in de volgende bedrijfscollecties:
AkzoNobel Art Foundation, Amsterdam

De volgende instellingen hebben werk in stock:
Galerie Transit, Mechelen


Werken Toon afbeeldingen in apart venster

toon detailinformatie >>

Galeries.nl is sinds begin mei 2018 weer in de lucht, maar om de site up-to-date te houden ben ik op zoek naar vrijwilligers die bereid zijn om actuele exposities toe te voegen. Mail naar info@galeries.nl indien u hiervoor belangstelling heeft.

Op deze plek, in de laatste kolom, kunnen advertenties worden geplaatst.

Meer info over adverteren

Benno Tutein Nolthenius