Monica van Dael  (1943)  

Geboren in Rotterdam.

Opleiding
Vrije Akademie in Rotterdam

Daarna nam ze lessen in de techniek van het ‘houwen’ bij de Rotterdamse beeldhouwer/restaurateur Anton Geerlings. Ze woonde en werkte enkele jaren in Frankrijk. Sinds haar terugkeer in Nederland (1988) heeft ze in diverse galeries geëxposeerd.
+ + lees meer...

Monica van Dael werkt in de ‘taille direct’-techniek. Dit wil zeggen dat ze direct in de steen hakt, zonder studies of schetsen vooraf te maken. Haar materiaalkeuze is vaak afhankelijk van hetgeen ze wil gaan maken en varieert van hardsteen, marmer en kalksteen tot albast en serpentijn. Hoe het beeld er uiteindelijk uit zal zien, wordt mede bepaald door de ‘toegeeflijkheid’ van de steen.

De onderwerpen ontleent Monica aan de natuur. Vaak beeldt ze het menselijk lichaam uit; zwierige vrouwfiguren met lang los vallend haar of mannentorso’s. Ook maakt ze dieren, vooral vogels, of een combinatie van mens en dier zoals Leda en de zwaan.

Ze abstraheert haar vormen, die echter steeds herkenbaar blijven, waardoor ze een zekere spanning creëert tussen werkelijkheid en verbeelding. Altijd is haar werk poëtisch, soms erotisch en verstild.

Exposities (komt nu voorbij)

De volgende instellingen bieden werk aan en organiseren exposities:
Galerie Het Cleyne Huys, Den Haag
Dehullu Beelden in Gees, Gees


Werken Toon afbeeldingen in apart venster

toon detailinformatie >>

(advertentie)