Charlotte van Pallandt  (1898-1987)

CHARLOTTE VAN PALLANDT
1898-1987

Charlotte Dorothée baronesse van Pallandt (Arnhem, 24 september 1898 - Noordwijk, 30 juli 1987) was een Nederlands schilder en beeldhouwer. Zij wordt algemeen beschouwd als één van de belangrijkste Nederlandse beeldhouwers van de twintigste eeuw. Zij kan worden beschouwd als lid van de 2e generatie van de Groep van de figuratieve abstractie, De Groep.
+ + lees meer...

Al in haar jeugd bleek Van Pallandt zeer begaafd. Tekenen, schilderen en piano spelen hadden haar voorkeur. Voor een vrouw lag een carrière als kunstenares echter niet voor de hand. Nadat haar huwelijk met een diplomaat, Adolph graaf van Rechteren, na vier jaar in 1923 was beëindigd, ging zij haar eigen weg. Tot 1928 was ze actief als schilder; vanaf 1929 begon ze met beeldhouwen. Hiermee zou ze zeer bekend worden.

Van Pallandt volgde onder meer een opleiding bij Malfray in Parijs. In 1968 vervaardigde ze het bekende beeld van Koningin Wilhelmina, dat - in brons - voor Paleis Noordeinde in Den Haag staat. Eerder al, in 1953, maakte ze een beeld van Koningin Juliana. Van Pallandt was gespecialiseerd in portretkoppen en naakten. Zij gaf les aan Koningin Beatrix, toen deze nog prinses was.

Charlotte van Pallandt was een schoonzuster van Ferdinand Francois baron de Smeth en een tante van zanger Frederik van Pallandt, bekend als de mannelijke helft van het duo Nina en Frederik.

Naar haar is de Charlotte van Pallandt-prijs genoemd.

Lit. Lexicon van Nederlandsche Schilders en Beeldhouwers 1870-1940
S.J.Mak van Waay

Exposities (komt nu voorbij)

De volgende musea/instellingen hebben werk in hun collectie:
Museum Beelden aan Zee, Den Haag/Scheveningen
Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam
Museum de Fundatie / Kasteel Het Nijenhuis, Heino/Wijhe
Museum de Fundatie / Paleis aan de Blijmarkt, Zwolle
Museum Henriette Polak, Zutphen
Museum Noordwijk, Noordwijk
Museum Voorlinden, Wassenaar
Museum de Wieger, Deurne

De volgende gemeenten hebben werk in de openbare ruimte:
Kunst Openbare Ruimte Rotterdam, Rotterdam

Aangesloten bij Pictoright, Amsterdam.


Werken Toon afbeeldingen in apart venster

toon detailinformatie >>

(advertentie)