Oscar van Alphen  (1923-2010)

Geboren Alphen a/d Rijn. Overleden in Amsterdam. Fotograaf.

Zijn eerste fotoboek Kinderen in de grote stad, dat verscheen in 1958, was een exponent van het na-oorlogse humanisme in de fotografie. Daarna zou zijn werk zowel politiek geŽngageerde als abstracter worden. Typische voorbeelden van het eerste aspect waren Het Rijke Onvermogen (over de periode van het RAF-activisme en de 'Berufsverbote' in Duitsland uit 1978) en het boek Palestijnen, Palestina! uit 1982. Even ambitieus was De slak op het grasveld uit 1992.
+ + lees meer...

Een monumentale monografie (geschreven door Frits Gierstberg, hoofd Tentoonstellingen van het Nederlands Fotomuseum) over zijn werk en zijn denken werd precies vijftig jaar later, in 2008 gepubliceerd. Zijn belangrijkste werk, de op een tekst van Georges Bataille gebaseerde audiovisual De Oorlogen uit 1984, werd in 2006 door Paradox digitaal gereconstrueerd. Gecompleteerd met een Engelstalige soundtrack werd het in 2008 in het Nederlands Fotomuseum getoond onder de titel The Wars.

Van Alphen schreef een groot aantal artikelen waarin de betekenis en het functioneren van het fotografisch beeld werd ondervraagd. Met Hripsimť Visser stelde hij in 1989 de bundel Een woord voor het beeld: Opstellen over fotografie samen die tot op heden een rolt vervult in het fotografieonderwijs.

Van Alphen was jarenlang (bestuurs)lid van de fotografenorganisatie GKf en was sinds 1993 lid van de Raad van Toezicht van de stichting Paradox.

Zijn fotografische nalatenschap wordt beheerd door het Nederlands Fotomuseum.

Exposities (komt nu voorbij)

De volgende musea/instellingen hebben werk in hun collectie:
Nederlands Fotomuseum, Rotterdam


Werken Toon afbeeldingen in apart venster

toon detailinformatie >>

Galeries.nl is sinds begin mei 2018 weer in de lucht, maar om de site up-to-date te houden ben ik op zoek naar vrijwilligers die bereid zijn om actuele exposities toe te voegen. Mail naar info@galeries.nl indien u hiervoor belangstelling heeft.

Op deze plek, in de laatste kolom, kunnen advertenties worden geplaatst.

Meer info over adverteren

Benno Tutein Nolthenius