Geert van Fastenhout  (1935-2016)

Geboren in Bussum. Overleden in Amersfoort. Geert van Fastenhout werkt in een lange, respectabele Nederlandse schildertraditie, die van de geometrische abstractie. In zwart en in zware, gedekte tonen roodbruin, grijsblauw, paars en baksteenrood schildert hij rechthoekige vlakken en balken. De kleuren hebben ieder een verschillende graad van verzadiging en daarmee een eigen textuur. Glanzende blauwe balken liggen op een mat zwart fond, of matzwarte vlakken kunnen zweven in een glanzend zwart.
+ + lees meer...

Er zit een raadselachtige lichtwerking in deze schilderijen, die te zien zijn in de Wetering Galerie in Amsterdam. Het donkerblauw kan stralen als een nachthemel die door sterren wordt verlicht. Omgekeerd zijn de lichte tinten juist dof en ondoordringbaar, zoals de grijswitte hoeken die vaak terugkeren. Ze bestaan uit een zeer dunne verflaag, doordat Van Fastenhout met engelengeduld steeds laagjes verf wegschuurde, en laten de structuur van het linnen zien. ´Tot hier en niet verder´, lijkt dat grijswit te zeggen. Het zwart en blauw suggereren daarentegen een peilloze diepte.

Er spreekt een religieuze toewijding uit dit werk. Vrolijke schilderijen zijn het zeker niet. Ze hebben de plechtstatigheid van grafmonumenten en orgelklanken. Soms ook bezitten ze een werkelijk dramatische kwaliteit, zoals een drieluik dat er uitziet als drie toegangspoorten tot de dood. Het is verbazend hoeveel emotionaliteit er kan zitten in een strikt abstract, geometrisch schilderij.

Exposities (komt nu voorbij)

De volgende instellingen bieden werk aan en organiseren exposities:
CO | MO contemporary modern art, Dordrecht

Vertegenwoordigd in de volgende bedrijfscollecties:
Kunstcollectie KPN, Den Haag
TNT Post Kunstcollectie, Den Haag

De volgende instellingen hebben werk in stock:
Madelon Eekels Kunsthandel,
Ruud van der Velden Kunst, Rotterdam

De volgende gemeenten hebben werk in de openbare ruimte:
Kunst Openbare Ruimte Leeuwarden, Leeuwarden


Werken Toon afbeeldingen in apart venster

toon detailinformatie >>

Galeries.nl is sinds begin mei 2018 weer in de lucht, maar om de site up-to-date te houden ben ik op zoek naar vrijwilligers die bereid zijn om actuele exposities toe te voegen. Mail naar info@galeries.nl indien u hiervoor belangstelling heeft.

Op deze plek, in de laatste kolom, kunnen advertenties worden geplaatst.

Meer info over adverteren

Benno Tutein Nolthenius