Theo Mackaay  (1950)

Geboren in Utrecht.
+ + lees meer...

Beeldhouwer, schilder en musicus. Was als een tiener al gepassioneerd door muziek en schilderen. Tijdens zijn opleiding aan de kunstacademie de Gerrit Rietveld en de Rijksakademie in Amsterdam, kreeg Mackaay de kans om zijn klassieken te leren kennen en te bewonderen waaronder, Permeke, Moore en Zakine. Door deze invloeden maar vooral ook om hun vasthoudendheid aan en hun geloof in de expressie van de elementaire en organische vorm hielpen deze Mackaay bij het ontwikkelen van zijn eigen beeld(en)taal. In Mackaay’s werk wordt telkens op een nieuwe en verrassende manier de expressie van de organische vorm verhevigd: door onverwachte accentuering en de met kracht doorgezette vereenvoudiging of andere, soms gedurfde en rigoureuze ‘kunstgrepen’.

Na het bekende gouden kalf dat hij in zijn jeugdjaren ontwierp als prijs voor het Nederlandse Film Festival, heeft de kunstenaar zich geweldig ontwikkeld. Mackaay zegt over zijn werk “op de een of andere manier ben ik in mijn ontwikkeling steeds verder terug in de tijd gegaan en uiteindelijk bij mijn kinderjaren uitgekomen. Dat heeft een zekere mate van grenzeloosheid opgeleverd. Ik doe de deur dicht van mijn atelier en daar mag ik alles maken wat ik wil, The sky is the limit”. Het behoeft een grote mate van vrijheid dat je kiest om dicht bij jezelf te zijn en je geen helden meer kopieert. Ik werk dan ook niet meer naar model maar alleen nog maar vanuit mijn fantasie. Ik heb lang sprookjesboeken verzameld, daar was ik gek op in mijn jeugd en een deel van dat sprookjesachtige, dat mystieke, is misschien wel terug te vinden in mijn werk en vooral in mijn schilderijen.” In zijn stenen en bronzen beelden glanzen de gespannen vormdetails, in zijn schilderijen een markant oeuvre, stralen de kleuren in een weelderig gamma.

Exposities (komt nu voorbij)

De volgende instellingen bieden werk aan en organiseren exposities:
Gallery McSorley, ’s-Graveland

De volgende instellingen hebben werk in stock:
Kunsthandel Marcel Gieling, Utrecht


Werken Toon afbeeldingen in apart venster

toon detailinformatie >>

Galeries.nl is sinds begin mei 2018 weer in de lucht, maar om de site up-to-date te houden ben ik op zoek naar vrijwilligers die bereid zijn om actuele exposities toe te voegen. Mail naar info@galeries.nl indien u hiervoor belangstelling heeft.

Op deze plek, in de laatste kolom, kunnen advertenties worden geplaatst.

Meer info over adverteren

Benno Tutein Nolthenius