Willem Kalf  (1619-1693)

Geboren in Rotterdam. Overleden in Amsterdam.

De zeventiende-eeuwse Rotterdamse kunstenaar Willem Kalf kan men beschouwen als de belangrijkste schilder van stillevens in de Gouden Eeuw. Vooral zijn schilderijen met kostbare glazen, flonkerende gouden en zilveren kannen en Chinees porselein behoren tot de absolute top van de zeventiende-eeuwse schilderkunst.

Parijs
+ + lees meer...

Willem Kalf was vermoedelijk een leerling van Hendrik Sorgh. Op jonge leeftijd vertrok hij naar Parijs en schilderde daar onderwerpen die hij nog in Rotterdam had bestudeerd: vervallen boereninterieurs waarin keukengerei en diverse soorten groenten figureren. Deze taferelen maakten van Kalf een beroemdheid in zijn tijd. Vele Parijse kunstenaars kochten zijn werk.
Mensen spelen in deze periode een ondergeschikte rol bij Kalf. Een enkele keer zijn boeren buiten aan het werk, bijvoorbeeld bij de pomp en dan is heel in de verte het profiel van de stad Parijs te zien, het bewijs dat het werk ook werkelijk in die stad is ontstaan.

Onweerstaanbare stillevens
Zijn vroege werk wijkt sterk af van zijn latere schilderingen. Tijdens dit verblijf in Parijs ontstaan naast de boerenschuurtjes al gauw de eerste stillevens. Deze zijn merkwaardige, maar ook indrukwekkende opeenstapelingen van veelal metalen voorwerpen, zoals tinnen en gouden kannen, schotels, enorme gouden schalen, tinnen flessen en trompetten. De weergave van de textuur van tapijten is buitengewoon knap, hoe hij met fonkelende weerspiegelingen werkt in glas en metaal is onnavolgbaar.
De formaten zijn, vergeleken met de kleine boerderijstillevens, reusachtig: in een enkel geval meet zo´n stilleven twee meter hoog.

Terug in Holland
In 1646 reist Kalf terug naar Holland. Hij treedt vijf jaar later in het huwelijk met dichteres Cornelia Pluvier in Hoorn. In 1653 vestigt hij zich in Amsterdam. Daar begint hij met het schilderen van sublieme pronkstillevens, die de welgestelde stadsgenoten moeilijk kunnen weerstaan. Kalf verrijkt het stilleven met zijn rijke textuur, bijzondere lichtwerking en uitgebalanceerde compositie. Hij weet de ideale entourage te creëren voor kostbare voorwerpen en heeft oog voor verschillende soorten transparantie. Hoewel hij het materiaal en de voorwerpen met zorg articuleert, is voor hem de belichting het belangrijkste. Soms reduceert hij zijn objecten tot een lichtreflectie. Aanvankelijk prevaleert de rijkdom aan kleuren, later dwingt hij de toeschouwer tot een ontdekkingstocht in het schemerduister van zijn composities. Hiermee zou hij in zijn tijd dan ook grote bekendheid en aanzien verwerven.

Exposities (komt nu voorbij)

De volgende musea/instellingen hebben werk in hun collectie:
Museum of Fine Arts Budapest, Budapest
Mauritshuis, Den Haag
The National Gallery, London, WC2N 5DN
Rijksmuseum, Amsterdam
Suermondt-Ludwig Museum, Aachen
Thyssen-Bornemisza Museum, Madrid
Kunsthaus Zürich, Zürich

De volgende instellingen hebben werk in stock:
Noortman, Amsterdam


Werken Toon afbeeldingen in apart venster

toon detailinformatie >>

Galeries.nl is sinds begin mei 2018 weer in de lucht, maar om de site up-to-date te houden ben ik op zoek naar vrijwilligers die bereid zijn om actuele exposities toe te voegen. Mail naar info@galeries.nl indien u hiervoor belangstelling heeft.

Op deze plek, in de laatste kolom, kunnen advertenties worden geplaatst.

Meer info over adverteren

Benno Tutein Nolthenius