Johan Haanstra  (1914-1991)

Geboren in Espelo. Overleden in Warns (Fr).

Opleiding
Rijksakademie, Amsterdam

Was van 1950 - 1976 docent aan de AKI te Enschede. Verhuisde nadien naar Friesland.

In zijn schilderijen, die hij sindsdien maakte is Friesland onmiskenbaar aanwezig. Het zijn de schoongewaaide kleuren op verder lege vlakken, die de sfeer oproepen van het friese landschap, niet de realiteit van dat landschap.

Schijnbaar moeiteloos bouwt hij abstracte voorstellingen op met kleurige toetsen, strepen en omlijnde vormen. Soms is het alsof men vanuit een vliegtuig op een vrolijk en jong fantasielandschap kijkt.
+ + lees meer...

De titels van zijn werk zijn namen van dorpen in Friesland, gekozen vanwege de mooie klank.

In december 1945 was Johan Haanstra een van de oprichters van De Nieuwe Groep, samen met Folkert Haanstra sr, Folkert Haanstra jr., Jan Broeze, Ben Akkerman, Wim ten Broek, Bas Kleingeld, Henk Lamm en Riemko Holtrop. Later traden nog toe Hubert van Hille, Jan Brugge en Jan Schoenaker. De uiteenlopende persoonlijkheden die samen De Nieuwe Groep vormden, waren verbonden door een gemeenschappelijk ideaal. Ze wilden het cultuurarme Twente in contact brengen met eigentijdse kunst, onder meer door het organiseren van tentoonstellingen. De Nieuwe Groep manifesteerde zich ook buiten de eigen regio, onder andere in tentoonstellingen in het Vondelparkpaviljoen in Amsterdam in 1949 en in het Frans Halsmuseum in Haarlem in 1950
Johan Haanstra blonk vooral in die periode van de 50er jaren al uit met zijn rake en kleurrijke werken en bracht menig kunstverzamelaar het hoofd op hol.
Hij exposeerde zowel solo als in groepsverband in binnen- en buitenland en is vertegenwoordigd met werk in vele nationale- en internationale collecties van musea, bedrijven, instellingen en particulieren.
Een expressionist in hart en ziel.

Exposities (komt nu voorbij)

De volgende instellingen bieden werk aan en organiseren exposities:
Galerie Eewal Amsterdam, Amsterdam


Werken Toon afbeeldingen in apart venster

toon detailinformatie >>

Galeries.nl is sinds begin mei 2018 weer in de lucht, maar om de site up-to-date te houden ben ik op zoek naar vrijwilligers die bereid zijn om actuele exposities toe te voegen. Mail naar info@galeries.nl indien u hiervoor belangstelling heeft.

Op deze plek, in de laatste kolom, kunnen advertenties worden geplaatst.

Meer info over adverteren

Benno Tutein Nolthenius