Louis Apol  (1850-1936)

Lodewijk Franciscus Hendrik (Louis) Apol, werd in 1850 in Den Haag geboren, waar hij in 1936 overleed. Naast Den Haag woonde en werkte hij enkele jaren in Velp (1886-1892). Hij was een leerling van J.F. Hoppenbrouwers en P. Stortenbeker. Hij schilderde, tekende en aquarelleerde bij voorkeur besneeuwde landschappen en bosgezichten. In 1880 maakte hij een reis naar Nova Zembla op Spitsbergen. Apol behaalde een zilveren medaille op de tentoonstelling in Amsterdam in 1874 en in 1898 een gouden medaille in Barcelona.
+ + lees meer...

Werk van Louis Apol is o.a. in het bezit van het Rijksmuseum te Amsterdam, het Rijksprentenkabinet, het museum in Arnhem, het Dordrechts Museum, het gemeentemuseum te Den Haag, het Frans Halsmuseum in Haarlem en het museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam.

Louis Apol richtte zich op de landschappelijke stemming van het beeld; de illusie van koude en weidsheid, van een flonkerende of dreigende lucht, en vooral sneeuw, sneeuw en nog eens sneeuw, massa’s verblindende of stuivende sneeuw. Apol laat met een licht en brede penseelstreek Hollands impressionisme zien. Hij schilderde vaak de besneeuwde bossen van Bloemendaal, Den Haag of Velp.

Als bemanningslid van een klein schip zette hij koers naar Nova Zembla. Na een barre tocht kwam hij terug met een schier ontelbare hoeveelheid schetsen, tekeningen, aquarellen en gouaches. Deze gebruikte hij later voor zijn werk.

Zijn werk is in vrijwel elk Nederlands museum aanwezig en ook de koninklijke familie bezit werk van hem.

Exposities (komt nu voorbij)

De volgende instellingen bieden werk aan en organiseren exposities:
Galerie Nieuw Schoten, art consultancy (Bloemendaal en Haarlem), Haarlem
Kunsthandel Studio 2000, Blaricum

De volgende musea/instellingen hebben werk in hun collectie:
Dordrechts Museum, Dordrecht
Drents Museum, Assen
Museum Voorlinden, Wassenaar

De volgende instellingen hebben werk in stock:
Kunstgalerij Albricht, Oosterbeek
Kunsthandel A.H. Bies, Eindhoven
Theo Daatselaar Antiquairs, Zaltbommel
Leslie Smith Gallery, Amsterdam
Kunsthandel Peter Pappot, Amsterdam
Kunsthandel Rueb, Amsterdam
Simonis & Buunk Kunsthandel, Ede
Kunsthandel Studio 2000, Blaricum
Galerie Frank Welkenhuysen (Utrecht & Maastricht), Utrecht


Werken Toon afbeeldingen in apart venster

toon detailinformatie >>

Galeries.nl is sinds begin mei 2018 weer in de lucht, maar om de site up-to-date te houden ben ik op zoek naar vrijwilligers die bereid zijn om actuele exposities toe te voegen. Mail naar info@galeries.nl indien u hiervoor belangstelling heeft.

Op deze plek, in de laatste kolom, kunnen advertenties worden geplaatst.

Meer info over adverteren

Benno Tutein Nolthenius