Jan van Ravesteyn  (1572-1657)

Van Ravesteyn ontwikkelde zich tot één van de belangrijkste portretschilders van Den Haag. Tijdgenoten roemden hem om zijn schilderstijl: zo noemde Carel van Mander hem een “voortreffelijk schilder” en maakte de beroemde hofschilder Anthony van Dyck zelfs een portret van hem.
+ + lees meer...

Zijn opdrachtgevers waren zeer gevarieerd: van rijke particulieren, die hun kinderen of zich als echtpaar lieten portretteren, tot de lage adel en de magistraat van de stad. Opmerkelijk is een portret uit de collectie van het Haags Historisch Museum, waar Van Ravesteyn de Haagse magistraat samen met de officieren van de schutterij portretteerde – voor zover bekend, een unieke combinatie in de Nederlandse schilderkunst. Ook het hof maakte gebruik van zijn schilderkwaliteiten. Zo maakte Van Ravesteyn voor prins Maurits een reeks van 27 officiersportretten, die een plek kregen in Paleis Honselaarsdijk en tegenwoordig deel uitmaken van de collectie van het Mauritshuis. Een prestigieuze opdracht, waar Van Ravesteyn in zijn tijd zeker trots op geweest zal zijn.

Exposities (komt nu voorbij)


Werken Toon afbeeldingen in apart venster

toon detailinformatie >>

Galeries.nl is sinds begin mei 2018 weer in de lucht, maar om de site up-to-date te houden ben ik op zoek naar vrijwilligers die bereid zijn om actuele exposities toe te voegen. Mail naar info@galeries.nl indien u hiervoor belangstelling heeft.

Op deze plek, in de laatste kolom, kunnen advertenties worden geplaatst.

Meer info over adverteren

Benno Tutein Nolthenius