David Vandekop  (1937-1994)

Vandekop is van grote betekenis voor de Nederlandse beeldhouwkunst: zijn leven lang zocht hij nieuwe manieren om het begrip ruimte te ordenen en te verbeelden. Om die reden brak hij eind jaren '70 rigoureus met de strenge, constructivistische stijl van zijn leermeester Carel Visser (1928).
+ + lees meer...

Ingenieuze stapelingen - ruimtelijke bouwwerken - van geometrische en organische elementen creëerde Vandekop sinds die tijd, vaak in geglazuurde klei en in hout. Hun namen verwijzen naar inspiratiebronnen als het Zeeuwse landschap en de Griekse mythologie. Vandekops werkwijze was revolutionair: zijn emotionele beleving van de omgeving zette hij direct om in materiaal, vaak met enorme fysieke inspanning. Daarmee toonde hij zich wars van de traditionele, verfijnde keramistencultuur. 'Kleurrijk, veelvormig, associatief, aards en ijl tegelijk' wordt dit late werk genoemd.

'Sculptuur is meer dan een stuk steen of brons dat in de ruimte geplaatst kan worden'. Vandekop was groot liefhebber van kunstenaars die in de jaren '60 en '70 vanuit een conceptueel uitgangspunt werkten, zoals zijn bevriende tijdgenoten/collega-kunstenaars Jan van Munster en Cornelius Rogge. Gaandeweg verliet hij de conceptkunst, die hij 'te klinisch' vond. Hij werkte liever vanuit de klassieke beeldhouwkundige tradities, met begrippen als massa, volume en textuur. Zijn thematiek was nauw verbonden met het Zeeuws landschap en de klassieke mythologie: Eoos die zich dagelijks toont en Dionysos, de aardse, de overdadige en genotzuchtige. Zijn vroege werk bestaat voornamelijk uit ijzer en hout; vanaf eind jaren '70 maakte hij ook steeds meer keramisch werk (Structuur '68).
Vandekops beelden duiken in heel Nederland op: in het stadsbeeld van o.a. Den Haag, Vlissingen, Leeuwarden, Amsterdam, Utrecht en Rotterdam en in belangrijke museumcollecties (Kröller-Müller Museum, Stedelijk Museum Amsterdam, Haags Gemeentemuseum). Hij doceerde aan de Kunstacademies van Den Haag, Den Bosch en Maastricht. Kunstenaars als Hieke Luik en Arjanne van der Spek waren zijn leerling.

Exposities (komt nu voorbij)

De volgende instellingen bieden werk aan en organiseren exposities:
Galerie Nouvelles Images, Den Haag

De volgende musea/instellingen hebben werk in hun collectie:
Kröller-Müller Museum, Otterlo
Stedelijk Museum Schiedam, Schiedam
SCHUNCK*, Heerlen

Vertegenwoordigd in de volgende bedrijfscollecties:
Achmea Kunstcollectie, Leiden
Ahold Kunst Stichting, Zaandam
Bouwfonds Kunstcollectie van de Rabo Vastgoedgroep, Hoevelaken
Kunstcollectie KPN, Den Haag
TNT Post Kunstcollectie, Den Haag

De volgende instellingen hebben werk in stock:
Alberts Kunstuitleen Almelo, Almelo
Galerie Arte Magica, Haarlem
SBK / Kunstuitleen Friesland, Leeuwarden
RAM, Rotterdam
SBK Amsterdam KNSM, Amsterdam

De volgende gemeenten hebben werk in de openbare ruimte:
Kunst Openbare Ruimte Leeuwarden, Leeuwarden
Kunst Openbare Ruimte Rotterdam, Rotterdam
Kunst Openbare Ruimte Zoetermeer, Zoetermeer


Werken Toon afbeeldingen in apart venster

toon detailinformatie >>

Galeries.nl is sinds begin mei 2018 weer in de lucht, maar om de site up-to-date te houden ben ik op zoek naar vrijwilligers die bereid zijn om actuele exposities toe te voegen. Mail naar info@galeries.nl indien u hiervoor belangstelling heeft.

Op deze plek, in de laatste kolom, kunnen advertenties worden geplaatst.

Meer info over adverteren

Benno Tutein Nolthenius